30: Byta ut årets fleece-tröja mot ull

Jag läste ju den där listan igår, och det här med fleece. Jag har ju anat att fleece kanske inte är så bra, en tröja i plast liksom, även om det ofta framställs som miljövänligt eftersom det är återvunnet material. Plast släpper plast i tvätten helt enkelt.

Jag råkar gilla fleece, jag är ju uppvuxen med det. Jag minns när materialet först dök upp, jag och min syster fick varsin vändbar fleece-filt. Ni vet såna med djur på. Jag har forfarande min kvar – kvalité, den måste ju vara minst 25 år gammal. Fleece-tröjor för barn speciellt är färglada. Och inte svindyra.

Det bor inte så mycket fleece hemma hos oss, fyra filtar, jag har två tröjor och min son en samt en ny fleecefodrad regnoverall. Jag tänker fasa ut fleecen. Det kommer inte ske inom kort, men jag tänker inte köpa nytt i fleece. Sonens tröja räcker till sommaren iaf. Han har haft samma ett år nu, jag köpte en stor storlek. Jag googlade lite efter ullplagg istället och hittade den här tröjan:

4714_502_m

Färgglad. Och i prisklass med de dyrare fleecetröjorna. Jag köpte ju min sons på Ica Maxi för inte ens hälften, och jag förstår att det kan vara ett för dyrt inköp speciellt om man har flera barn. Men i år blir något liknande den nya “fleecen” här hemma. Och jag ska dra nytta av att min mamma är duktig på att sticka. Att använda material som inte bara producerats bra men som inte fäller plast vid tvätt, det känns rätt väg för oss, efter sommaren.

Filtarna kommer med fasas ut så småningom. Jag drömmer om ullplädar. Det finns ett ställe nära Ljugarn på Gotland, på vägen mellan Ljugarn och Alskog, ett gammalt mejeri. Hur som om somrarna så är det butik för fin keramik och vansinnigt fina ullplädar. Jag har klämt på dem många gånger men de är rätt dyra. Fantastiskt fina “fylla-jämt” eller bröllopspresenter. Det dröjer nog tills det blir en gotländsk ullpläd, men det blir ingen mer fleecefilt heller.

This entry was posted in eko-varor, konsumtion, miljö, miljövärstingar and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to 30: Byta ut årets fleece-tröja mot ull

 1. Tack för tipset! Jag har letat efter bra ullalternativ och det här är ju ett bra sådant. Vi har ett fleeceset till E att ha under overallen och hennes overall är fleecefodrad, bägge köpta second hand. Har tänkt att fleece inte är så bra, men har tänkt att det känts ok så länge det är begagnatköp. Ska nog också försöka att fasa ut fleecen framöver.

  • AnnaCarin says:

   Ja men så har jag med tänkt, jag har liksom inte kopplat tvätten… men sen tvättar man ju inte fleecegrejerna så mycket iof. Men jag tänker bättre utan, ja jag gillade deras produkter! Och även om de var dyra så var de inte ofantligt dyra, jag tänker att smärtgränsen min går där. 🙂

 2. Anna E says:

  Vill bara tipsa om att Klippans Yllefabrik har ekologiska ullplädar som man kan hitta riktigt överkomliga priser på. 399kr för ullpläden Twist ex som finns i många fina färger. Finns på Frapp.se bland annat. Klippan har också fina ekologiska barnfiltar i ull.
  Det vore intressant och se om man kunde komma på ett sätt för all fleece att komma till användning utan att den behövde tvättas så att säga. Jag sitter nämligen på en hel hög med filtar…

  • AnnaCarin says:

   Tack snälla för tips!! Jag har bsetämt att fasa ut min fleecefiltar till nästa säsong. Jaaaa.. jag har funderat på att iaf sy en madrass och kudde till docksängen här hemma. Vad tror du? De kommer ju inte tvättas typ alls.

   • Eira says:

    Nu var det ju ett tag sedan men det kan ju fortfarande vara intressant. Om du eller någon du känner åker förbi skåne kan ett besök till klippans yllefabriks butik vara en bra idé. Deras andra våning består av 2:a-sortering av filtar. De ser ut och är fortfarande precis lika mysiga som de från 1:a-sorteringen. Sist jag var där fick jag tag på filtar för 150-300kr styck. En blev mysfilt och den andra foder till en luhkka.

   • AnnaCarin says:

    Åh Jag har förstått att det är en guldgruva! Inga planerade besök till Skåne tyvärr men så fort jag får chansen! Nu måste jag googla p åluhkka!! Spännande! =)

 3. Anna E says:

  Jag har också tänkt mig något liknande, att använda fleecen som stoppning tex i hemsydda kuddar. Kudde och madrass till docksängen är ju perfekt! Och så har jag tänkt byta ut det giftiga skumgummit i min Ikea poängfåtölj till fleece, så är man ett steg närmare en giftfri hemmiljö.
  Vill också passa på att även tipsa om Ekelunds väveri i Horred som gör jättefina och sköna filtar, plädar i bomull och bambuviskos med fina motiv både till barn och vuxna. De har kommit långt i sitt miljöarbete och från och med 2013 kommer de även att producera huvudparten av sitt sortiment i certifierad ekologiskt odlad bomull. Hurra! säger jag för producenter som fattat vitsen!
  Nu väntar jag bara på att de lokala möbelfabrikanterna ska haka på och börja tillverka ekologiska sängar!! och madrasser!
  Ekelunds plädar är visserligen ganska dyra men de har fabriksförsäljning och där kan man fynda till halva priset. De tillverkar också jättefina diskhandukar och disktrasor i bambuviskos.

  • AnnaCarin says:

   Åh det blir så himla jobbigt när man börjar fundera på vad saker innehåller…. Det finns ju Svanenmärkta möbler med de är ju JÄTTEDYRA! Det är liksom inte ett alternativ. Nu har jag inget planerat möbelinköp på länge iof, får slita på det jag har.
   Åh tack för tipset! Jag går ju och tänker på de där i Ljugarn men de kostar i rundaslängar 1500 kronor. Men de är som konstverk nästan, superfina. Får se om jag hamnar i närheten, fabriksförsäljning verkar kul! 🙂

 4. Anna E says:

  Ja efter att ha läst Impotensmadrassen bland annat blir man ju mörkrädd. Vill helst inte köpa någon nyproducerad möbel och tänker köpa begagnat så långt det går. Har hittat en massa fina gamla skåp som ingen annan varit intresserad av på bland annat Erikshjälpen och ärvt en gammal fin handtillverkad soffa från 40-talet som jag ska lämna in för en ekologisk omklädning och restaurering vilket ska finnas här i trakten någonstans men när det gäller sängar kan jag inte riktigt se mig själv köpa något begagnat, alltså när det gäller själva madrassen.
  Måste snart köpa en säng till min son och har ingen aning vad jag ska köpa. Grön interiör är ju de enda som säljer ekologiska madrasser i Sverige vad jag vet iallafall och de är hiskeligt dyra. Jag har läst någonstans att bara för att möblerna är Svanenmärkta innebär det inte att de är giftfria, så en Svanenmärkt säng känns heller inte som ett alternativ idag.
  1500 kanske inte är så mycket när man tänker på att det verkligen är någons konstverk, hantverk och att den förmodligen bara blir finare med åren. Har själv sneglat på en av Klippans ullfiltar som går loss på 1400 men det är som du säger kanske inget man går och köper till sig själv utan något man får önska sig i present vid tillfälle.

  • AnnaCarin says:

   Åh fy! Jag har inte hört talas om den boken, ska kika. Har du fler boktips? Mankanske kan köpa eko-bäddmadrasser? Jag tänker om man köper ny säng? För det är något euw över begagnade sängar. Nu har jag inte tänkt byta ut min på länge, men jag köpte en madrass till en barnsäng jag lånade. Han har inte sovit i den än iof. Ahh det är synd med Svanen, att man tänker att Svanenmärkta varor är okej men att de egentligen inte är det. Trist!
   Det är lätt att hitta begagnade möbler tycker jag, jag hade en soffa från 70-talet förut, men den satt jag sönder när jag ammade – haha 6 månader i soffan liksom. Nu har jag en Ekstad som min kommer från min mamma. Jag har tvättat överdragen ganska många ggr dock(tack kräksjukan).
   Nej 1500 för en pläd som är så där vacker och användbar är inte mycket, men lite mer än budgeten tillåter. Men det är en superbra present verkligen, när någon fyller år eller så. Jag gillar verkligen tanken på konstverk som är användbara med, det är grymt. 🙂

 5. Anna E says:

  Förgiftad : om kemikalierna i vardagen och det dolda hotet mot vår hälsa (Inbunden)
  av Rick Smith, Bruce Lourie
  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9153435273
  Uppmärksammar bland annat hur farligt teflon är. Om bisfenol A, ftalater, bromerade flamskyddsmedel, triklosan, perflourerade ämnen, kvicksilver samt bekämpningsmedel.
  Bra bok om plaster och vad man vill undvika.
  Impotensmadrassen är skriven av Kemikaliedetektiven.
  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9163342375 , på rea just nu dessutom!

 6. Pingback: Ekoinfo! DN om fleecetröjors skadliga inverkan | 365 eko

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s