Ekoinfo! #plastriot

Supermiljöbloggen presenterade den här listan på hur man som konsument kan minska sin plastkonsumtion:

1. Köp digital underhållning.
En CD/BluRay-skiva med förpackning är nästan 100 procent plast. Genom att köpa musiken eller filmen digitalt minskar behovet att tillverka ny plast till denna typ av förpackningar.

2. Vädra din fleecetröja.
Fleecetröjor är mycket populära och anses av många vara miljövänliga eftersom de ofta består av återvunna PET-flaskor. Problemet är att tröjorna släpper ifrån sig mycket stora mängder mikroplaster när de tvättas. Så länge fleecetröjan inte är synligt smutsig räcker det oftast att bara hänga den på vädring några dagar, så är den som ny och fräsch igen.

3. Undvik smink med glitter.
Många skönhetsprodukter innehåller glitter. I nästan alla tillfällen är det små plastbitar som ger glittereffekten. Undersök innehållsföreteckningen. Ser du förkortningen PE eller ordet polyethylene är det plast i sminket. Köp inte! Samma tips kan också användas till exfolierande krämer och ansiktsmasker.

4. Fast tvål framför flytande.
Flytande tvål kommer oftast i plastförpackningar, som sedan slängs. Genom att använda en fast tvål, både till händer och kroppen i duschen, minskar du plastbehovet.

5. Köp Sodastreamer.
Ursäkta reklamen, men med en sodastreamer hemma slipper du bära hem kilovis tunga plastflaskor med vatten. Investera i en kolsyremaskin och bra flaskor till den så sparar du både pengar och minskar din engångsplastanvändning.

6. Sluta röka.
Cigarettens filter är delvist ett plastmaterial. Att därför slänga fimpen på marken är rent ut sagt korkat. Sverige vore så mycket bättre utan de cirka en miljard fimpar som folk slänger på gator och torg i landet varje år. Inte nog med det, fimpar, plastfilmen runt paketen och själva tobakspaketen utgör cirka hälften av allt skräp i svenska städer.

7. Använd tändstickor.
Om du nu absolut måste röka, gör då tjänsten att använda tändstickor istället för små plasttändare. Tomma tändare är bland det vanligaste föremål som hittas på stränder runt om i världen.

8. Städa med bakpulver och vinäger.
Med olika kombinationer av bakpulver och vinäger kan man mer eller mindre ersätta alla de kemiska rengöringsmedel som finns i våra hem. Förutom att man slipper plastflaskorna blir det också billigare och mindre giftigt.

9. Och det vanliga, som alla hört hundratals gånger – minst!
Investera i en riktigt bra återanvändningsbar påse att använda till inhandlande. Använd inte engångsbestick eller muggar/glas. Sortera plastförpackningar. Återvinn!

10. Släng inte plast i naturen – det mest effektiva tipset.
Visst låter det märkligt att behöva ha med en sådan här punkt på listan. Alla vet väl att man inte skall slänga skräp på marken, eller? Uppenbarligen inte, annars hade nedskräpningen på våra gator, torg, natur och hav inte varit så stor. Så länge folk inte lär sig att slänga sitt skräp och plast i papperskorgen behöver vi upprepa detta tips.

11. Berätta för andra!
Underskatta inte kraften i att berätta för dina nära och kära om plastnedskräpningen och hur man kan dra sitt strå till stacken för en bättre miljö. Ju fler som minskar sin plastanvändning, återvinner plasten rätt och slutar skräpa ner, desto bättre miljö får vi och kommande generationer.

Alla mycket enkla grejer att ta sig för. Så gört! #plastriot

Edit 2013-04-01:Jag kopplade inte då, men #plastriot är ett projekt. Ni kan läsa mer om det i Ekoinfo! #plastriot del 2.

This entry was posted in Ekoinfo!, konsumtion, miljövärstingar and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s