94: Veckoplanera matsedeln

Åh det här här det roligaste på hela hösten tror jag! Jag har veckoplanerat i en månad nu, vegetariskt med fiskinslag. Det har gått bra och dåligt på hemmafronten, men barnet är nog lika petigt om det är kött i såsen eller bönor, men JAG mår bra av detta så win-win!

Jag tänkte tipsa om ett par bra kokböcker, på absolut första plats kommer denna:

Picture 30
Så himla bra, jag har lagat typ 10 recept ur den och alla har varit urgoda. Ett var väl kanske inte värt mödan men det blev en sås som räckte till andra recept så det var väl okej ändå. I allafall jätte, jättebra kokbok för hela familjen. Mitt favoritrecept är en linsbolognese gjord på svarta belugalinser, och det blev en hit för hela familjen. Ingredienserna är ofta enkla grejer som man ändå har hemma och det är ett stort plus!

Picture 33

Coops Gröna Kokbok i nytryck, en omfattande kokbok med en massa bra recept på vardagsmat. Inget krångel. Bra förklarande sidor om olika nötter och fröer, gryn och grönsaker. Bra matbas liksom!

En mellanbok, lite krångel och lite okrångel:

Picture 34

En jättfin kokbok och något jag skulle kunna engagera mig i lite mer om jag var ensam, om jag hade mer tid vid spisen, vissa recept är jättebra och enkla men en del är lite krångligare. Men den är superfin! Och den har lite av varje, lite sylta, lite bröd och saft etc etc. Och Karolina har även en jättefin blogg, som jag har hämtat lite mer inspiration från än själva kokboken.

Picture 35

Åh nu kommer vi till maten jag ÖNSKADE att jag lagade. Den drar åt raw food och vegan-hållet. Verklig mat som jag tror att kroppen älskar, bra bränsle och godis både för syn och smaklökarna. Även här finns en blogg i bakgrunden som är värd 1-2-3 etc besök.

Så gick jag och vann en kokbok i veckan! Jag som aldrig vinner något skickade in ett vykort till Aftonbladet. Och vann! Jag tänkte provlaga två recept nu till veckan. Recepten drar och det lyxiga hållet, lite väl många ingredienser, men allt ser väldigt gott ut. Det är inte en helvego kokbok, veggivore syftar på de människor som satsar på lyxvego med köttet som tillbehör i vissa fall, och då bra kött.

Picture 36

Det var nog de kokböckerna som jag gillar mest i min hylla just nu. Jag har även lite andra, äldre vegetariska kokböcker men de samlar damm. Det har hänt så mycket generellt med matlagning och kokböcker de senaste åren, och framförallt inom vegotrenden, alltså borta är den där fyllda paprikan eller sojakorven. Minns med lite rysningar nån ostfylld överkokt kålrabbi jag fick nångång på en folkhögskola, ah men usch.

Vill också slå ett slag för den här bloggen: http://lillamatderiven.blogspot.se/, där har jag hittat mycket bra recept, väldigt mycket bra recept för barn, från smakportionerna och uppåt.

Och min nästa kokbok blir nog denna:

Picture 37

Nu blev det här ju en post om vegetarisk mat, men det här med veckoplanering. Alltså vad bra det är. Jag har slängt mycket mindre diverse ruttna grönsaker som inte blir uppätna i tid och mejeriprodukter som kilat vidare. Så nöjd. Mer tips önskas!

Vart hittar ni era gröna recept?

This entry was posted in bra bloggar, mat, vegetariskt and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to 94: Veckoplanera matsedeln

 1. Åh, jag är på gång att beställa mera vego (inväntar bara att vi ska samla alla julklappsböcker i en och samma beställning), har sett så himla många som prisar den. Har även sneglat lite på några av de andra du tipsar om men det har inte varit samma “vill ha-känsla”. Tycker oftast att det funkar så med kokböcker att jag hittar en-två rätter som blir favoriter och så blir resten bara stående.

  Vi har två bra gröna kokböcker som vi ofta lagar ur: “Gott och grönt” och “Vegetariskt – mat från ulriksdals trädågårdscafe” (tror jag att den sista heter utan att tjuvkika i bokhyllan). Sedan klipper jag faktiskt mest ut från matbutikernas kundtidningar och snor tips från vänner…

  • AnnaCarin says:

   Åh jag håller med om de där som har 2-3 recept som funkar, ibland mäktar man ju inte med pillet likosm men skulle gärna äta maten.. 🙂 Mera vego är inte så, alltså jag kommer lätt laga mig igenom hela boken. Verkligen ett jättebra köp =)
   Tack för tips!! =)

 2. Kan tipsa om Anna och Fanny Bergenströms “Det goda enkla”!

 3. Moi says:

  Jag hittar mina recept på Pinterest. Just nu är jag så inne på tempura, och på olika nudelsoppor. Jag äter ju inte vegetariskt, eller det gör jag ju men vi äter en del kött, men mer och mer vegetariskt och fisk. Tyvärr är Lillo en riktigt pinky eater, vilket jag tycker är sorgligt. Han är dessutom en carnivore av rang. Äter endast ärtor som grönsak, knappt pasta eller kolhydratstillbehör och möjligen grönsaker som Vi kan lura i honom i en köttfärssås, eller soppa. Men han är skicklig med skeden och genomskådar oss oftast. Så,ja vad gör vi? Ekologiskt kött i så stor utsträckning vi bara kan och så har jag en laddning ganska äckliga ekologiska färdigköttbullar i frysen enbart till honom. Tur att han äter frukt och att jag ändå vet att det brukar gå över detta, för annars hade jag eventuellt varit hysterisk.

  • AnnaCarin says:

   Haha låter som Bambi på pricken, nu vid snart 4 börjar det gå över. =) Ikväll råkade jag göra något halvvidrigt med tofu. Tempura låter gott! Ska testa!

 4. Moi says:

  Snart 4 herre Gud!!! Det bara rinner iväg!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s