Om 365 eko

401310_10150478492972115_1684429905_nJag är en ordinär människa. Jag bor i hyresrätt. Jag äger en bil. Jag källsorterar. Jag har en son född 2011. Jag oroar mig för framtiden. Jag har inte ett uns av aktvivism i mig, och undrar hur jag ska förklara mig inför min son när jorden går under. Varför gjorde du ingenting? Men vad skulle jag göra? Jag är ju bara en. En enda.

Jag bestämde mig för att ta reda på vad en enda kan göra. Hur kan jag förbättra mitt ekologiska fotavtryck? För visst är det väl så att det spelar roll vad en människa gör. Därute finns ju massor av andra människor som också vill göra rätt, jag sällar mig till dem. Det är ju vi konsumenter som reglerar marknaden. Är det något vi väljer bort så minskar det och är det något vi väljer så ökar det. Så att välja rätt kan göra stor skillnad, om vi gör det i grupp. Att leva hållbart måste bli det vanliga alternativet. Kanske framför allt att inte konsumera som en tok. Jag är omsadlad (snart) fotograf och har arbetat inom reklambranchsen i sex år. Jag var en del av köp, köp, kööööööp! Nu vill jag vara en del av det motsatta. Köp det du behöver, strunta i resten.

Det här är planen. Under ett år, så ska jag introducera enkla saker som gör skillnad, en om dagen. Små och stora förändringar. Vissa har jag redan anammat, men jag vill att de ska bli fler. Meningen är att de ska bli en vana, under året. Till min hjälp tänker jag ta vad jag finner i min väg, man kan se det som att jag samlar ihop en massa bra tips på ett och samma ställe. En sån sajt som jag själv skulle vilja läsa. Bilderna är  mina egna om inte annat anges, ni får gärna låna och länka.

Då kör vi! 😀

/AnnaCarin 2013-02-10

Edit 2013-03-06: Jag har fått lite frågor privat om det här nya engagemanget, vart kommer det ifrån osv. Alltså jag har alltid varit intresserad och snappat upp info angående miljö, men mycket har sedan blivit liggande latent liksom. Vilande engagemang p g a olika anledningar. Eller ursäkter. “Har inte råd, har inte tid, har inte ork.” Men sen hörde jag en gång för mycket om tipping points och nådde min egen. Tipping points eller trösklar för den som inte har hört talas om det är det forskarna kallar punkten då klimatförändring globalt blir oåtgärdningsbar. Det går inte att backa, och de tror att genom att nå en tröskel så kan det starta en mängd olika reaktioner, som en katalysator. Så jag nådde min egen personliga tipping point, och tänker göra mitt bästa för att prata om det här. Jag använder sociala medier som fb och twitter som komplement till min blogg.

Edit 2013-03-27: Jag tycker för övrigt att vardagsrasism såväl som öppen rasism är fruktansvärd, jag tycker att genusfrågor är viktiga och tycker att alla barn ska ha tillgång till alla val och inte enbart ett och jag tycker att privatisering leder till en försämring i vårt svenska system – fler val och sämre möjligheter helt enkelt. MEN här på bloggen har jag bestämt att jag enbart ska skriva om miljö och miljöfrågor. Det finns andra mer pålästa människor man kan följa i de andra frågorna.

Edit 2013-04-18: Jag började arbeta heltid och vardagspusslet blev lite krångligare, så jag har fått dra ner på ambitionstakten här på bloggen. Dagliga eko blir var varannandagliga istället på sin höjd.  🙂

21 Responses to Om 365 eko

 1. Solkatten says:

  Hej! Jag hittade din blogg idag, kul för jag har ungefär samtidigt som dig startat en blogg med liknande innehåll. Det var riktigt kul att bläddra igenom dina inlägg och hitta sådant jag också skrivit om eller tänker skriva om.

 2. Ekolisa says:

  Trevlig blogg! Och perfekt med alla länkar, jag kommer att spana in dem, letar alltid efter andra miljöbloggar eftersom jag skriver om miljö i min.

  • AnnaCarin says:

   Åh vad kul! 🙂 Ska kolla in din med! Ja det är så himla kul och läsa vad andra lägger upp, ofta kan man få lite inspiration och nya aha-upplevelser! Välkommen!!

 3. Ekolisa says:

  Hej AnnaCarin: Maila mig din adress på lisaa.mansson@gmail.com så kommer din vinst med posten. Ha det gott /Lisa

 4. Vilket bra initiativ! Jag skriver ju om att inte slänga sådant i matväg som man kan använda sig av, så den här bloggen kan ju hjälpa mig till nästa steg att göra ett grönare avtryck. Härligt!

 5. Liana says:

  Så kul med flera eko mammor!!
  Jag har också en son född 2011 och nu en dotter född 2013. När man läser och blir mer och mer medveten om allt runtomkring och hur det påverkar våra barn så vill jag bara ta tag i allt dåligt och bara slänga. Nu är det tyvärr så att mycket måste man hitta den miljövänliga ersättning för och det inte alltid det billigaste. Hur som helst så tycker jag att det jätte roligt att läsa din blogg och få mer inspiration. Jag måste säga att in och ut listan låter toppen!!Det är något som jag kommer själv börja använda mig av för jag är tyvärr en sån person som köper för mycket.
  Hoppas vi blir fler mammor som blir mer och mer ekologiska så att vi kan förändra sättet vi människor lever idag. Än har jag mycket att lära men jag känner att jag är på god väg.
  Jag ser fram emot att fortsätta läsa din blogg!

  • AnnaCarin says:

   Åh roligt att höra att du gillar min blogg! =) Välkommen! Nej visst kan det vara så att ekonomi försvårar, så är det absolut för mig. Vissa saker är enklare än andra att påverka. Ett steg i taget! =) Listorna är ett superbra tips om man vill se hur mkt man faktiskt köper! För mig har det funkat som en tankeställare iaf. Lycka till och kul att du läser! =)

 6. Tack för att du följer min blogg. Din verkar intressant så jag trycker på följa knappen också. 🙂

  • Ser när jag läser lite noggrannare att du är intresserad av klimat och konsumtion och jag är också en believer in konsumentmakt, skriver till om från om detta och har skrivit några artiklar om detta som finns i min portfolio. När det kommer till klimat ska jag åka till Peru nästa vecka och skriva min journalistiska masteruppsats om klimatförändringar/påverkan och medier där. Det kan säkert också vara till intresse av dig om du är intresserad av det. I övrigt så är jag hobbyfotograf och tar mycket foton. Så tre rätt av tre möjliga skulle jag gissa på 😉

 7. Erika says:

  Jag gillar din blogg och får mycket inspiration! Är det ok att jag länkar din från min?
  /Erika

 8. Åh vad härligt med en nyhittad ekoblogg. Jag älskar att hänga med i ekovärlden. Keep up the good work

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s