Ekoinfo! DN om fleecetröjors skadliga inverkan

“Mikroplaster kommer bland annat från industrin, men även från hushållens avloppsvatten genom kosmetika, målarfärg och textiltvätt.

– Fleeceplagg avger en massa små plastfragment. Vid varje tvätt avger en fleecetröja 1.900 fragment, säger Jan-Erik Bruun vid Finlands miljöcentral studerar mikroplasternas påverkan på havsmiljön till Ålandstidningen.

Plastpartiklarna som transporterar skadliga ämnen tas upp i näringskedjan av djurplankton, som i sin tur blir försvagat och påverkar indirekt andra havsorganismer. Det kan även föras vidare till människor.”

Ni kan läsa hela reportaget här. Jag tycker det är toppen att det uppmärksammas så mycket nu, jag sjäv hade osm ingen aning för någon månad sen, vilken inverkan fleece har. Det framställs ju ofta som ett miljövänligt alternativ eftersom produkterna är gjorda av återvunnet material.

Jag har plockat undan all fleece nu, den sista filten som låg i vagnen blev så smutsig igår att den fick åka sitt sista varv i tvättmaskinen. Nu ligger de i garderoben och inväntar nån smart användningslösning som inte innefattar tvätt.

Här har jag skrivit tidigare om alternativ till fleece, och här hos Supermiljöbloggen kan ni läsa allmäna råd för att minska plastanvändningen, på plats 2 kommer vädra din fleecetröja istället för att tvätta den.

This entry was posted in Ekoinfo!, fisk/fiske, kläder, miljö, miljövärstingar and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Ekoinfo! DN om fleecetröjors skadliga inverkan

 1. Det var ju nytt och oroväckande. Hoppas att det är ett dåligt aprilskämt. Annars får vi fleece städa.

  • AnnaCarin says:

   Nej det är inget skämt, jag hittade fleeceinfo hos Naturskyddsföreningen det var Supermiljöbloggen, för ungefär en månad sen. Kolla deras plastriot!

 2. Anna E says:

  Jag tänker helt klart aldrig köpa en fleeceprodukt mer, varken kläder eller filtar. De filtar jag har kommer säkert till någon annan användning som vi diskuterat tidigare. Vad jag tänker spontant är skulle det inte gå att utveckla ett slags fleecefiltet till tvättmaskinen så att man slipper att det spolas ut? Alla kommer ju inte att sluta använda fleece på direkten tyvärr menar jag.

  • AnnaCarin says:

   Vad jag förstod så verkar det som om man jobbar på att kunna filtrera plasten i reningsverken, men det kanske tar lång tid. Nä precis, fleecen är nog här för att stanna om inte någon p åhögre nivå säger nej. Det är för billigt och praktiskt. Vore ju himla smart att kunna filtrera hemma, nya tvättaskiner kanske kunde få ett plastfilter.

 3. Jag har försökt att hålla nere inköpen av fleece, men i vissa fall har det ändå blivit så…Min tanke är att fasa ut dem nu och ersätta med ullplagg, men t ex stora E:s overall som är fodrad med fleece får i alla fall följa med säsongen ut och sedan får jag ta en funderare. Den stora frågan är ju vad göra med all den fleece som plockats undan (eller all och all, det är väl ett par fleecetröjor och lilla E:s overall som också är i fleece). Känns ju som ett sånt himla slöseri att slänga, samtidigt som det går ju inte att ha kläder som inte bör tvättas…

  • AnnaCarin says:

   Du som har ett barn till, alltså låt det ärva – jag tycker som du att det verkar onödigt att byta ut just plagg i rätt storlek som finns liksom. Bambi har fått ha kvar sin fleecetröja och han har en galonoverall som är fleecefodrad. Jag tänker att de kommer ju inte tvättas så himla ofta, jag får göra rent overall på utsidan – så mycket använder han inte de plaggen. Jag tänker mer inför framtiden, att jag inte vill köpa nya plagg till honom i fleece utan i naturmaterial. Den där nöstebarnsidan har himla bra ullbrallor tex som man kan ha under overallen istället för fleecebralla. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s