90: Pensionsspara etiskt och grönt

Oj oj. Pension. Jag har, om jag har turen att jag inte blir sjuk eller så, 30 år kvar att jobba. Räknar kallt med att jag inte kommer att kunna gå i pension förren jag fyller 67 om ens då. Jag är som folk i stort tror jag, pensionsparar men har noll koll på vad jag sparar i. Jag vet att jag har gjort val en gång för typ 100 år sedan och att jag då blev rådd att bl.a. spara i en fond knuten till läkemedelsbolag på något vis. Ah men ni hajar, noll koll. Noll koll är inget kul. Att vara miljömedveten och kanske ha alla sina ägg i ett fossilbolag, det känns ju väldigt snett.

Som nummer 90 på min lista är att ta tag i mitt pensionssparande och välja aktivt miljö-etiska fonder till mitt privata sparande och till mina PPM-fonder. Mina tjänstepensionsfonder rår jag inte så mycket över (eller?), men jag vet att jag har bl.a. KPA och de verkar ta miljö-etiskt ansvar iaf. Har KPA sen mina COOP-glans dagar men googlade nu och inser att det är det Region Gotland-anställda får ta del av med, inser ju att den kakan inte kommer att bli så stor. Jag var KF-anställd i cirka 2 år och min KPA-pension ligger just nu på strålande 3 600 kr. Katching!

Sparar privat med förstås, vilket ju är ett måste nästan. Sparar via Swedbank som är min bank av gammal ohejdad vana.

Det här med miljö-etiska fonder verkar vara en djungel i sig och svårbedömt. Jag trår jag får fylla på den här posten när jag varit och pratat med banken.

Är det någon som har gjort smarta, miljö-etiska pensionsval?! Snälla, snälla lämna en kommentar!

This entry was posted in energi/energislöseri, globalt, många bäckar små and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to 90: Pensionsspara etiskt och grönt

 1. Åh, skulle gärna veta mer om det här. Har gjort aktiva val när det gäller tjänstepensiono ch PPM, men enbart utifrån ekonomiska aspekter och inte etiska. Ser fram emot att läsa mer om det här när du varit på banken.

 2. Lindslay says:

  Jag kommer inte ihåg vad jag sparar mitt i, men jag hade en rådgivning av min bank, Swedbank, och den var jättebra. Jag fick skitbra koll och ändrade runt lite. De hade en rådgivning per telefon som tog en halvtimme eller nåt. Sen skickade han hem vad vi kommit överens om och jag fick skriva på det. Jätteenkelt! Lycka till 🙂

 3. Ekolisa says:

  Intressant ämne, känner verkligen igenmig mmed a iinte ha koll, så jjag skskulle ververkligen uppskatta tips och råd.

 4. Tinis says:

  Jag valde också KPA via jobbet….. men känns inte så jag har koll alls så bra inlägg:D

 5. Följer detta. Jag kan inget, men vill spara miljövänligt. Men funderar på ett sparande i JAK eller Ekobanken, men vet inte om det funkar…har bara hört talas om dem ryktesvägen så vet inte hur de bankerna fungerar.

 6. Tove says:

  Har precis börjat kolla upp det här med pension nu när det där färgglada kuvertet kom och undrar ifall du kom fram till något efter att du träffat banken? Vore ju fint om en kunde pensionsspara etiskt och ekologiskt…

 7. Carina says:

  Jaa, väntar med spänning!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s