Ekoinfo! Livsmedelsverket varnar för vindruvor

I det här fallet RÖDA vindruvor av märket RED GLOBE, ursprungsland Peru. De innehåller allt för höga halter av insektsmedlet Metomyl vilket kan ge illamående och trötthet.

Alltså köp inte konventionellt odlade druvor i någon form, vin, vinäger och russin inräknade. Vindruvor står för 45 % av all frukt som odlas i världen. 45 %! Här kan man läsa lite mer om vindruvor, som ju är ett mkt poppis “godis” till småbarn.

“EU koordinerarett kontrollprogram för bekämpningsmedelsrester i livsmedel där vindruvor visat sig ha det sämsta resultatet. Av alla tester är vindruvor det livsmedel som oftast innehåller rester av kemiska bekämpningsmedel. Hela 72 procent av vindruvsproverna innehöll bekämpningsmedelsrester, av dessa översteg 4,5 procent gränsvärdena. Under de år som kontrollprogrammet funnits har man också sett att antalet olika bekämpningsmedelsrester i ett och samma prov ökat markant och kunskapen om blandningens effekter är mycket liten.”

Det är förstås inte bara vindruvor som allt som oftast har för höga värden av bekämpningsmedel vid kontroller. Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har precis presenterat en rapport och livsmedel med frekvent för höga rester av skadliga ämnen är lever , havre, citrusfrukt och jordgubbar.

“Av studiens drygt 77 000 prover kommer drygt 12 000 från det EU-koordinerade kontrollprogrammet där man undersöker äpplen, kål, purjolök, sallad, mjölk, persikor, päron, råg eller havre, jordgubbar, tomater och fläsk. Av de proverna överskred 1,6 procent EU:s gränsvärden för rester av bekämpningsmedel.

Vanligast var för höga värden i havre (5,3 procent av alla prov), följt av sallad (3,4 procent), jordgubbar (2,8 procent), persikor (1,8 procent), äpplen (1,3 procent), päron (1,3 procent), tomater (1,2 procent), purjolök (1 procent), kål (0,9 procent) och råg (0,2 procent). Inga överskridna värden upptäcktes i mjölk och fläsk.”

Sjukt skrämmande.

This entry was posted in Ekoinfo!, globalt, mat, miljö, miljövärstingar and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Ekoinfo! Livsmedelsverket varnar för vindruvor

  1. Lindslay says:

    Jag läste en sån rapport av Greenpeace, tror jag att det var, förra året och de hade också listat alla grönsaker i röd, gul och grön så att en kunde se vilka som var ok att äta – gröna och inte alls ok att äta – röda. Det är så mycket bättre att bara köpa ekologiska varor. För det är de konventionellt odlade som det står om i rapporten antar jag?

  2. Lindslay says:

    Jag ser att jag nog skrev lite luddigt. Jag menade att de grönsaker som stod listade i rapporten som jag läste var konventionellt odlade och där var de indelade i grön, gul och röd utifrån hur mycket gifter grönsakerna hade i sig. Då var alltså grön bättre att äta än röd. Men ekologiskt är ju alltid bättre. T ex ska en ju aldrig äta konventionellt odlade moröttere eftersom att de drar åt sig mest av alla gifter i jorden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s