88: Eko-under under.

Jag har en skamlig underklädeslåda. Fyllde på med 10 par strumpor, vilka ersatte mina typ 4 par i trådslitet skick. Jag är sämst på underkläder och strumpor. Handlar aldrig. Nu har jag varit rent obstinat och vägrat köpa nya BH:ar för “jag ska väl nångång komma i mina pre-pregnancy liksom”. Eh men ge upp, barnet har fyllt 3 år och jag har 2, jag repeterar 2 stycken BH:ar, hade 2 till tills för ett par månader sedan men så gick jag ned några kilon och då rök dem. (Trosor har jag ett gäng iaf). Ja men ni fattar, de där BH:arna – inte så fina längre. Misär bland underkläderna överlag. Dessutom har jag ändrat preferens sen innan graviditet, då jag lämnade mina båg-varianter bakom mig. Nu vill jag bara ha mjuk, mjuk, mjuk. Ingen båge.

Så nu är jag på jakt och tänkte handla ekologiskt. Jag vill gärna ha bomull, även om jag inser att den måste blandas upp lite i BH:r. Men baske mig, det var svårt när man har följande preferenser:

 • Ingen båge
 • Helst svart, men abolut inte vit
 • Inte kosta tusen spänn

Jag blev tipsad om att Lindex har en eko-underklädeslinje,vid första anblicken verkade det inte riktigt vara för mig. Smala axelband, bågar etc. Typ så här:

Picture 25Alltså supersött, men jag bara känner hur dåligt de skulle sitta på mig både fysiskt och psykiskt…  Så nej liksom. Däremot hittade jag de här från Svegmark:

Picture 23Ser rätt skön ut, värt ett försök. Den svarta då. Vit funkar dåligt hemma hos mig, grådaskig är inte det roligaste liksom. Vill också tipsa alla gravida där ute att Lindex verkar ha schyssta amnings-BH:ar, amningslinnen och gravidtrosor alla i eko-bomull. Dessutom har de strumpor och vanliga strumpbyxor alla i deras sustainable choice-sektion. =)

Surfade vidare och fann det här på Swegmark egen hemsida, bomullen är öko-texcertifierad OCH fairtrade:

Picture 27 Lite dyrare, 349 pix, finns i grått och vitt. Den ser väldigt skön ut. Och jag gillar att den är fairtrade. Öko-tex har väl precis kommit med nya hårdare krav och regler, om jag inte har drömt, jag har inte hunnit sätta mig in i de än dock. Nån som har kollen?

Surfade vidare och fanna Abecita, som på google stod som ekologisk bomull men jag hittar inget skryt om det på deras egna hemsida och då blir jag lite skeptisk. Jag tänkte maila och fråga för till saken hör att de där 2 super-BH:arna jag haft nu år ut och år in är Abecitas. Och de har massor att välja på. Däremot hittar jag information att Abecitas är en del av Svegmark-concernen – de verkar vara roten till alla underkläder i Sverige… Svegmarks egna är ju iaf öko-tex då.

Picture 28Från Abecita. Bra pris med =)

Ekotextil har en Abecita-BH som de marknadsför som ekologisk, dock endast vit:

Picture 31

Trosor då? Ja det är ju lite lättare rent generellt. Hittade något kul nu när jag sökte, det innebär ju att beställa från Kanada men det var en rolig idé. MeUndie, de gör sina underkläder av modal vilket är en sorts viskos tillverkad av bokträd. Det kräver en del kemikalier men är ändå ett bättre alternativ än t.ex. elastan, nylon och polyamid som är en oljeprodukt.

Rightstore kan man köpa trosor av bambu, och jag har förstått att det också krävs en hel del kemi för att bambufibrer, precis som bokträdsfibrer ska bli tyg. Bambu är dock ett snabbväxande material som är mer lättodlat än bomull – jag kan faktiskt inte säga vad som är bäst – eko-bambu eller eko-bomull. Är det nån annan som har koll? De här nedan är från Rightstore, men kan även hitta bambutrosor på Greentex.

Picture 30 Bambutrosor kan man även hitta på Greentex.

Hittade även eko-reko bomullstrosor på LotusEco:Picture 37Lindex har förstås trosor i sitt Sustainable choice, både boxertrosor och hipstertrosor. Bl.a fina med fåglar på!

Picture 38

Jag är inte så hemma på H&M längre, men har de inga eko-kläder alls längre? Hittar ingen eko-linje enkelt iaf, började surfa runt lite och hittade H&M:s version av bygellös BH:Picture 40Haha jag tror jag dör. Visst alltså supergulligt på rätt person, men på mig? Hahaha nej. Den var ju inte eko hur som. SYND.

Åhléns har som alltid ett eko-sortiment på trosor, dock hittade jag ingen BH:

Picture 41

Har ni några andra tips?? Pleeze! =)

This entry was posted in eko-varor, globalt, kläder and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to 88: Eko-under under.

 1. Anna E says:

  Jag köper Lindex Sustainable Choice och är jättenöjd med det, framförallt trosorna. Köpte en mängd oilka amningsbh:ar tidigare både billigare från Lindex och dyrare från ex Minimundus mfl. De jag alltid använde i slutändan var ändå de från Lindex eftersom de var snyggast och satt bäst på. Förutom i början då, då man dygnet runt gick i sådana där nattamningsbh:ar som såg ut som tunna sportbh:ar. Jag vill ha eko underkläder men har heller inte så stor lust att betala en massa för underkläder så då är Lindex ett bra alternativ!
  Hur är det med hampaunderkläder?

  • AnnaCarin says:

   Åh har inte hittat några hampa när jag sökt! Ingen aning, tänker att det kanske är som annan naturfiber? Kanske är ltie mjukare än bok och bambu iof.

   Får ta mig till Lindex och spana! =)

 2. Anna E says:

  Så här står det att läsa på ex: http://www.kristianstad.se/sv/Kristianstads-kommun/Miljo-klimat/Miljotips/Ekomode/Hampa/
  “Hampa
  Textilier från hampa är ett bra miljöalternativ, men än så länge är utbudet av hampakläder begränsat.
  Hampa är en ettårig ört, som i gynnsamma lägen kan bli upp till två meter hög. Precis som lin är hampa en kombinerad spånads- och oljeväxt. Frukten är en liten nöt (hampfrö). Hampa var tidigare en viktig kulturväxt som odlades i Sverige redan under vikinga-tiden. Hampa odlades både för de fettrika frukternas och för de långa men grova stamfibrernas skull. Av de senare framställdes till exempel snören, rep, segelduk och kläder.
  Hampa klarar av de flesta parasitangrepp och behöver inga gödnings- eller bekämpningsmedel. Rötterna går djupare än hos de flesta kommersiella grödor och binder marken vilket förhindrar jorderosion. Hampan tillför jorden näringsämnen och man kan odla hampa år efter år på samma marker utan att växla gröda.
  Inom EU är det tillåtet att odla godkända sorter av hampa, som har mycket låga halter av narkotika. Hampa odlas idag i de flesta EU-länder. Hampa används för industriella ändamål, framför allt för produktion av textilfibrer som kan användas exempelvis till isolering, armering och textilier
  Hampatyg går att få fram i skiftande grovhet, allt från sidenliknande kvalitet till grov säckväv. Skor, ytterkläder, kavajer, byxor, strumpor och underkläder kan tillverkas av hampa. Sängkläder, frottéhanddukar, blöjor och bindor är några andra produkter.”
  Frågan är varför man inte hittar några hampaunderkläder?

 3. Anna E says:

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/allt-fler-odlar-industrihampa_95865.svd
  verkar som du skulle kunna ha nära till några odlingar i framtiden 🙂

 4. Anna E says:

  Ja supergröda verkligen, tydligen kan man använda det som bränsle också!
  http://www.bioenergiportalen.se/?p=1495&m=1518

 5. Bra inlägg!

  Just underkläder är himla knepigt att hitta tycker jag, när det handlar om form och funktion förutom materialval. Tänkte invänta ett tag till post amning (är ändå bara två månader sen jag slutade och efter storasyster så kunde jag efter ett tag ha samma bhar igen men är mer tveksam nu) men sen behöver jag nog uppdatera garderoben med både bh:ar och trosor. Tyvärr har jag en udda storlek på bh vilket gör det svårt att hitta i vanliga butiker, så det blir en extra utmaning att försöka hitta eko. Är nyfiken på vad du får för svar från Abecita för ev skulle någon där kunna passa.

  Köpte för övrigt en amningsbh från Ecolyxica nu senast, och oj vad den var skön! Lite dyrare, men det kan gå att tima in med rean. De har även vanliga underkläder, men tyvärr inte så stort utbud.

  • AnnaCarin says:

   Tackar! =)

   Visst är det supersvårt!! Det är många saker som ska bli rätt liksom. Jag kikade på ecolyxicas sida men de utan bågar var från Svegmark =) hehe allt går tillbaka till Svegmark liksom… Återkommer när de svarat! De som jag har från Abecitas är verkligen ett klipp, de har blivit noggrant användna sedan 2010! Och faller i sär först nu liksom… =)

 6. Matilda says:

  Vilket kämpainlägg! Tack för att du delar med dig av din research 🙂

 7. Erika says:

  Skulle precis kolla in Näva men ser ju nu att du redan kollat där ( ekotextil heter de ju visst nu 😉 )
  Såg att de hade en svart sport-bh jag gillade den men min storlek finns tyvärr sällan 😦 ( å jag behöver byglar tyvärr) önskar så jag kunde softa i en mjuk skön bh.
  http://www.ekotextil.se/mobile/product.html/sport-bh-leela-naturvit-75-a?category_id=68
  Ang trosor å kalsonger så har vi testat bambu och vi älskar dem. Lätta och otroligt mjuka samt naturligt antibakteriella. Synd bara på kemin som sagt.
  Badkläder och bh ar är ett mysterium att lösa. Jag frågar överallt och personalen ser alltid lika förvånade alt skeptiska ut. Tyvärr. Ska sura vidare och se om jag lyckas hitta på ngt nytt. Tack för påminnelsen. Dina inlägg ger alltid en ny positiv energi. Tack 😉

  • AnnaCarin says:

   Åh jag har tänkt kolla in badkläder! Förra året när jag kollade så var det rätt svårt att hitta ett svenskt utbud, mitt tips är nog att beställa från USA, de har ett stort ekosortiment, ska kolla på det igen! =)
   Just ja, Näva är ekotextil! De ha rhimla mycket fina grejer annars tycker jag =)
   Då får det bli bambutrosor! Tack för tips!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s