Jubileum vi inte firar

Idag är det tre år sedan kärnkraftsolyckan i Fukushima.

Efter Fukushima hände en del bra grejer. Tyskland stängde ner sina sju äldsta kärnkraftverk och planen gick från att “minska kärnkraften” till “att avveckla kärnkraften”. Även Schweitz beslutade att avveckla sin kärnkraft.

Vad gör vi i Sverige? 2011, alltså samma år som Fukushimaolyckan togs beslut att det åter är okej att utöka kärnkraften, och Vattenfall ansökt om möjligheten att bygga två nya reaktorer vid Ringhals. De “sonderar terrängen” och har inte beslutat att bygga än. Men sonderandet kostar dem minst en miljard kronor, en jäkla dyr sondering. Hur kan detta få ske? Jag kan inte för mitt liv begripa. Borde inte Vattenfall satsa 1 miljard på förnybar energi? Borde inte all kärnkraft avvecklas? Lär vi oss liksom ingenting?

Nuclear-PowerHarrisburg, Pennsylvania. Three Mile Island kärnkraftverk, där den första riktigt svåra kärnkraftsolyckan skedde 1979.

faulty-equipment-causes-nuclear-meltdown-at-three-mile-islandHarrisburg

ImageHandler1986. Det här var min barndoms starkaste minne. Tjernobylolyckan. Hela reaktor 4 gjöts in i betong. Vad är det för lösning? Alltså HUR kan man tycka att kärnkraft är en okej grej? HUR? Betongen håller på att spricka nu förresten, planer på G att gjuta om den s.k. sarkofagen. Stan intill Tjernobyl, Pripjat, övergavs på en natt – 50 000 människor flydde. Numera är Pripjat en spökstad som har blivit nått himla turistmål. Och googlar man så kommer ju såna här fina bilder upp:

Tivoli_by_GosviigMen googlar man Tjernobyl victims så får man upp HELT andra bilder. Det råder delade meningar om hur många som har avlidit eller skadats till följd av Tjernobylolyckan men vi kan nog komma överens om att det är rätt många. Greenpeace har räknat till över 90 000 dödsoffer p.g.a. Tjernobylolyckan, men siffrorna variera (från som minst 9000 upp till en miljon) och variablarna är för många tydligen för att kunna få ihop säker statistik.  men vissa fakta går att se t.ex. har antal personer som drabbas av sköldkörtelcancer i området ökat. Av dessa är cirka 6000 barn.

Och så då senast. Liksom Tjernobyl en sjua på INES-skalan (hur svåra olyckorna är – Harrisburg var en femma och elhaverit på Forsmark 2006 var en tvåa).

F002 Fukushima-meltdown-prevailing-winds1VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ OSS?

Om du som jag tycker det är dags att vi lämnar kärnkraften bakom oss som ett dåligt kapitel i en historiebok och istället satsar våra miljarder på förnybar energi skicka ett mail till Strålsäkerhetsmyndigheten via Greenpeace, länk här.

This entry was posted in energi/energislöseri, globalt, högtider, miljö, miljövärstingar and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Jubileum vi inte firar

  1. Lindslay says:

    Tjernobyl ja, vem kommer inte ihåg det. Herregud, jag förstod inte vad det handlade om även fast alla pratade om det och förklarade. Det kändes som en dålig film. Och fortfarande känner jag att kärnkraftsolyckor är de som skadar världen mest, de som vi verkligen inte kan göra någonting åt. Som den bilden ovanför med förloppet på upp till 10 dagar. Då har det dragit över till en helt annan världsdel. Jag läste att på västkusten i USA smälter sjöstjärnorna som en del av det som hände i Fukushima. Alltså, de smälter! Och det har också uppkommit konstiga plantor, som maskrosor med tre blommor och sånt.

    • AnnaCarin says:

      Ja amerikanska västkusten fick nog en hel del utsläpp, jag är lite skeptisk mot att äta sånt som r fångat i Stilla Havet. Hua. Jag får svår framtidsångest när jag tänker på kärnkraft.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s