Julen, tid att ge.

Så här i juletider så visst vi svenskar konsumerar SJUKT mycket. Men vi är faktiskt jäkligt bra på att skänka också. Oavsett sak, organisation och nöd nationellt/internationellt – runt jul skänker svenskar tillsammans enorma summor pengar.

Just nu pågår Musikhjälpen, årets svenska tappning befinner sig i Göteborg. Musikhjälpen är en sån fin grej, och så otroligt effektiv. Förra årets Musikhjälp drog in ofattbara drygt 23 300 000 kr, det var drygt 5 miljoner mer än året innan. Totalt önskades 135 000 låtar.

I år är temat “Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet”. Det är något som känns extra mycket i hjärtat. Jag och många med mig hade aldrig överlevt den förlossning som hände utan västerländsk sjukvård. För ett förlossningsteam  5 min bilresa bort, en bemannad operationssal för akut operation efteråt, ett IVA-team som pysslade om mig post-op plus 4 dagar på BB. För detta en räkning i brevlådan på några futtiga hundra. Mycket kan man säga om vården i Sverige, som förstås ska uppdagas och inte gömmas under mattan, men utan den hade jag iaf inte överlevt och säkert inte mitt barn heller.

Man kan önska sig en låt, skänka en summa, eller varför inte bjuda på Musikhjälpens Traderaauktioner. Vill minnas att det var en Winnerbäck-konsert för 20 pers som drog iväg över 100 000 förra året. I år kan du bl.a. få en kul receptionist:

Picture 41Det är ju förstås de som HAR pengar som ska skänka, i Sverige finns det ohemult många som faktiskt inte har råd att fira jul. Som faktiskt har svårt att få ihop vardagen och som har det så knappt att man inte ens kan äta. Vi skulle absolut kunna sprida ut 23 miljoner kronor till behövande i Sverige.

Lagerstedt har gjorde ett jättebra och informativt inlägg i sin blogg angående det här. Är du som jag, villig att ge men osäker på hur, kika in.

För dig som bor i Visby, om du har möjlighet lämna in en klapp till Frälsningsarmén och Visby Centrums samarbete för att alla ska få en god jul. Insamlingen sker fram till 14 december. Förra året sökte ungefär 250 barnfamiljer deras julklappshjälp.

Picture 42

This entry was posted in bra bloggar, globalt, högtider, många bäckar små, non-profit organisationer and tagged , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Julen, tid att ge.

  1. Lagerstedt says:

    Tänk om alla bloggare kunde ta reda på var någonstans i sin kommun man kunde hjälpa behövande och sedan sprida budskapet på sin blogg. Tänk så många fler som då hade fått veta vart någonstans man skulle vända sig.

    Super att du skriver om var man kan lämna julklappar på Gotland och kram för att du delar mitt inlägg med dina läsare 🙂

  2. Anna E says:

    Tack vare ditt inlägg med länkar så hittade jag till Lazarushjälpen/Scandic med två klappar idag, och genom ditt tidigare inlägg om Matkassen kunde jag i helgen hjälpa en behövande familj, det känns otroligt bra. Tack för att du skriver sådana inlägg!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s