Ekojul #julmat

Åh men hur är det möjligt? Julafton om mindre en vecka! Jag är taggad, främst för ledighet och familjemys. Jag tycker det har varit mycket julstämning trots att gräsmattan lyser lika grön som i maj.

Julmaten. I år verkar jag stå för julgodiset och bli bjuden på maten, det är alltid lite plock-ihop, vilket passar mig utmärkt. Men jag tänker göra något vegetariskt, jag tänkte en grönkålspaj, och kanske en tomat- och bönsallad. Funderar också på att stå för köttbullarna och prinskorvarna, det skulle jag verkligen vilja att det var eko.

Jag är inte den som är den och säger åt in familj vad de ska handla förnågot, så resten kommer att bli vad det blir och det kommer att bli gott. Att säga t.ex. att hela julbordet ska vara eko och närproducerat osv, det är en rätt stor omöjlighet (för oss) och inget realistiskt mål. Men en av ambitionerna (för oss) de senaste åren är nummer ett tycker jag:

1. Handla bara den mat ni verkligen vill ha på julbordet. Smaken är som baken, och ifall nu Farbror Kalle prompt måste ha sylta så köp den absolut minsta förpackningen. Tänk på att julbordet är en buffé och försök sätta nån slags gräns för vad man ska äta liksom. Vi har skalat bort rejält. Jag måste egentligen bara ha julmust. Så små förpackningar och inget i onödan – utgå inte från att alla 20 vill ha sillsallad när i realiteten kanske bara en person gillar det. Och julmat är ju godast på julafton – den meningen hör man ju hela tiden, ingen mening med att köpa storpack på allt som sen eventuellt måste kastas.

2. Öka på den vegetariska biten. Det är ju bara att inse att julbordet är köttets högtid. Men försök få in mer vegetariska rätter och sallader, det mår ju alla bra av – djur som inte blir uppätna och vi som inte inte får köttkoma i soffan lagom till Kalle Anka.

3. Försök handla ekologiskt kött. Som sagt, det är ju ibland lättare sagt än gjort. Det är mycket som lönen ska räcka till i december och jag förstår fullkomligt att vissa inte alls har råd, man prioriterar bort något.

4. Handla MCS-märkt fisk. Abbas sill är ju MSC-märkt nuförtiden, topp! Svårare med laxarna tycker jag. Då får man nästan köpa och grava/röka själv. Grava kanske man skulle få till men rökt, nja. Men ifall ni saknar MSC-märkta alternativ i affären så fråga efter dem! Frågan föder ju efterfrågan och ger i sin tur produkten. Kanske är vanligare om fem år med MSC-märkt jul.

5. Kör ni julöl? Eko dryck i glaset! Jag gillar ju julmust.. verkar bli svårare, hittar några små, gårdsbutiker men inte i närheten av mig. Tror att ni i Sthlm kan hitta ust på Goodstore. Kommer nog bli mest vatten hur som, från egen bubbelmaskin. =)

5. Jag ska ju göra julgodiset och kommer köra eko och fairtrade på chokladen. Och eko på det andra. Misstänker att kondenserad mjölk blir svår men om jag lyckas till 80-90 % är jag nöjd.

Nån här som kör vegojulbord? Lämna jättegärna recept i kommentarerna! =D

 

This entry was posted in fisk/fiske, högtider, mat, miljö and tagged , , , . Bookmark the permalink.

18 Responses to Ekojul #julmat

 1. Anna E says:

  Kör inte vegojulbord tyvärr men måste ha egengjord rödbetsallad, det finns ju inlagda ekologiska rödbetor! och istället för creme fraiche körde jag på ekologisk turkisk youghurt förra året och det blev minst lika gott!
  http://www.recepten.se/recept/roedbetssallad.html
  Måste för mig är Janssons :-), hur det står till med Grebbestads anjovis vet jag dock inte???
  Änglamarks eko prinskorvar är de enda jag sett och köper, skulle vara trevligt med ett nitritfritt alternativ dock…

  • AnnaCarin says:

   Åh det har jag gjort med en gång! Egen rödbetssallad, mkt bra =) Ska testa ditt recept! Åh du ingen aning, just den fixar min mamma, så inget inflytande där…
   Ja jag har tänkt mig dem med, och göra egna köttbullar. När var julafton nu igen? Om 5 (!) dar! =D Tack snälla för tips!!

   • Anna E says:

    Kollade upp Grebbestad de produceras av Abba så de är ok, då kan man njuta av Janssons med gott samvete även i fortsättningen!
    Har för första gången i mitt liv i år köpt en skinka, visserligen färdigkokt men ekologisk såklart:-), som jag ska griljera. Förra året köpte jag bara den ekologiska kokta färdigskivade skinkan eftersom jag inte hade så mycket ork, men man saknade ju griljeringen.
    Köttbullar gör jag enligt Leilas recept.
    http://www.leila.se/leilas-klassiska-kottbullar/recept/julmat/index1,116.htm?id=3634
    dvs utan ströbröd.
    Provade för några år sedan att göra eget julvört med porter men det blev inget vidare….Saltå kvarn bakar ett ekologiskt julvört men det finns tyvärr inte att få tag på här i närheten. Har dock hittat ett litet bageri ute på landet som gör ett jättegott julvört och de har en del ekologiska ingredienser i sitt bak så det får nog bli ett sådant i år. Håller med fullständigt att man verkligen ska tänka igenom vad man handlar och hur mycket, min sambo är expert på att köpa sådant som ingen utom han själv äter och sen står vi där med fårfioler, konstiga sillinläggningar och rökta fiskar till förbannelse. Fast i år är han förbjuden att köpa fårfiol….
    Vill man göra egen sill med femminuters sill så har Ernst ett jättegott recept med äpple och curry. Jag har dock glömt att beställa curry så jag hoppar över den i år.
    Något godisstök har det inte heller blivit i år, blir nog roligare att göra nästa år när Ebbe kan vara med. Som efterätt brukar jag köra på ostkaka och egengjord ekologisk hjortronsylt. (bara frysta bär och socker som kokas ihop innan servering)

   • AnnaCarin says:

    Åh långt och informativ!! Tack snälla! Har vattkoppsbarn i famnen, anars skulle jag svara lite mer utförligt! =D

   • Anna E says:

    Oj va tradigt stackars liten. Bröt det ut idag?

   • AnnaCarin says:

    Ja vi hann till dagis, men sen bara det sall till. INgen feberförvarning, han har inte mkt feber nu heller men fick när vi sov middag ett gäng prickar. Om det får hålla sig så här blir det lindrigt men antar att det kommer i omgångar… Kopporna i hårbotten verkar besvära honom mest just nu. Tur vi planerade en hemmajul hur som =)

   • Anna E says:

    Det är så himla oroligt när de blir sjuka men ändå skönt att veta vad det är han har. Ebbe fick tredagars feber för några månader sedan och det förstod man ju inte förrän det var över, värst är det när febern bara stiger och går över 40. Kruppen är också jäkligt jobbig, finns inget värre än när de inte får luft. Hoppas det blir en snäll vattenkoppsaffär och jag antar att dockskåpet kommer fram lite tidigare än planerat 🙂

   • AnnaCarin says:

    Ja men fy faro. Ben brukar också få sådär hög feber. Ganska många ggr som jag stått åp balkongen och svalkat. Han kräks av det med. Ipren brukar hjälpa. Det är sjukt skönt att han inte har så hög feber nu, sen blir det väl problem med kli men det får vi ta då. Åh fy ja, han fick falsk krupp en gång, det var sjukt jobbigt 😦 Haha nä det står hema hos mormor och behöver en sista touch, men möjligen att vi plockar fram nån annan julklapp. =)

   • Anna E says:

    Vill bara önska dig en god jul och hoppas att Ben mår bättre idag!

   • AnnaCarin says:

    Åh en tck snälla! Och tack det samma!! Jo han är rätt pigg nu, det kliar lite förstås, men verkar rätt ok! =)

 2. Ekolisa says:

  Tror att det var i ICAs tidning Buffé där jag såg ett vegojulbord. De hade “griljerat” en kålrot så att den såg ut som en julskinka – kreativt måste jag säga!

 3. Ett Eko says:

  Vi kör inte vego, men försöker få in lite mer grönsaker i alla fall. Jag gillar en sallad vi brukar göra – på vitkål, rivna morötter, valnötter och apelsiner. God, delvis säsongsanpassad och lite julkänsla.

 4. Vilka smarta tips för julbordet. Det är ju ofta så att en del bara måste ha vissa saker. Jag bara måste ha senapssill tex.

  Vi har julbord idag för vänner eftersom att de inte riktigt firar jul på samma sätt med samma mat här i Tyskland. Vårat julbord är helt vegan. Kolla gärna in för tips om vad vi gjort.

 5. Vi är ensamma i släkten om att inte äta kött, så helt vego blir det inte men för vår del har vi mandelbullar, grönkålspaj, små sojakorvar och sedan äter vi fisk så det blir lite lax och sill också och det räcker för oss. Plus att vi kör lite brysselkål och rödbetssallad men jag skulle vilja ha någon bra sallad, gärna på rödkålsbas.

  • AnnaCarin says:

   Åh mandelbullar! Det har jag läst om men inte provat, jag fick ett recept som jag slarvat bort. Hur lagar du dem??
   JAg köpte också rödkol, tänkte provamed apelsin och valnötter. =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s