82: Skala räkan själv

Nu pratar vi om vanliga små fjutträkor alltså. Inga jätteräkor/tigerräkor/gambas= skamräkor. Men såna som kommer från ishavet, ja de äter jag. Mest blir det Änglamarks eller Garants KRAV-märkta, inga jättemängder men kanske en påse varannan månad. De är förstås trålade, vilket är ju inte alls bra egentligen. Så här skriver Garant om sina KRAV-räkor:

“Våra Garant “Stora Ishavsräkor” trålas i Barents hav, fångsområde nordostatlanten (FAO 27). Ishavet är egentligen detsamma som Barents hav. Då dessa räkor är Kravmärkta finns restriktioner vad gäller trålningen; t ex får de inte tråla där det finns korallrev och ej heller där det finns större mängder yngel. Bifångsten, som större fiskar, minimeras genom att det alltid används ett galler framför trålen. Fisket måste alltid ske på mest miljövänliga sätt och det betyder att det finns krav på vilken bottenfärg och vilket bränsle som används.

Räkorna förädlas (kokas, skalas, packas och fryses) i en fabrik som ligger utanför Tromsö i Norge. Skalningen sker i maskin efter att räkorna kokats.”

Och så här säger Naturskyddsföreningen om KRAV-fiskade räkor:

“Naturskyddsföreningen har förtroende för KRAVs märkning av fisk och skaldjur och rekommenderar dessa till konsumenter.

KRAVs kriterier för fisk ställer krav på att redskap och fångstmetoder sorterar ut fiskar av fel storlek och minimerar bifångst av andra fiskar och djur än de man vill fånga. Gallerrist används till exempel framför trålen för att minimera bifångsterna och trålen ska gå lätt över botten.

KRAV kontrollerar också att fartygen bara fiskar på livskraftiga bestånd som tål fisket. Det ska också gå att spåra var fisken fångats och fartygen positionsbestäms för att få god spårbarhet.
Naturligtvis kan det ändå ske viss bifångst, men vi bedömer att KRAV och även MSC är det bästa som finns i nuläget. Inbyggt i miljömärkning finns dessutom att reglerna revideras och skärps med jämna mellanrum. Om du vill kan du läsa mer om KRAVmärkta fiske på www.krav.se/fiske

Fint så. Jag har som inte tänkt så mycket på själva skalningen, jag har tänkt: Åh om man ändå orkade skala räkan själv, eller snarare om man ändå lyckades planera så man kunde skala räkan själv. Eftersom egenskalade räkor eller handskalade räkor smakar så mycket mer, och man får ju ut lite mer räka på så vis. Men så kommer det där med tidsbristen…

Men häromdagen snubblade jag in på något som gör att jag hur som inte tänker köpa handskalade räkor (då pratar vi ju om restaurangmackor typ, finare restauranger skalar säkert sina räkor själva (eller??), och de där på burk i lag alltså de är ju inte msc-märkta så de handlar jag helst inte).

Handskalade räkor kan fiskas utanför tex Danmark, och skeppas och skalas i MAROCKO för att sen skeppas tillbaka till Skandinavien. Men jisses. Lettland, Polen, Bulgarien, Tunisien etc. Där skalar räkproducenterna sina handskalade räkor.

Att maskinskala är ju med rätt onödigt. Energin för att göra det kan ju driva något annat. Nä nu tar jag och lär mig att PLANERA och skalar mina egna räkor själv. För jösse namn.

This entry was posted in energi/energislöseri, fisk/fiske, konsumtion, mat, miljö and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to 82: Skala räkan själv

 1. Sanna says:

  Längesedan jag kommenterade nu men jag läser allt du skriver! Ska försöka hinna kommentera på några gamla inlägg också, har några kommentarer på lut. 🙂 Jättekul att du fortsätter blogga.

  Ett tips när man ändå skalar räkorna själv är att koka fond på skalen, det blir så otroligt gott! Perfekt i fisksoppa med saffran eller liknande. Menar inte att ge dig ett projekt till, men kan vara kul att testa någon gång. .) Ofta har man ju inte ork att göra massa extragrejer efter räkskalning, men jag brukar hälla ner skalen i en påse och stoppa in i frysen och så gör jag fonden någon gång när jag har inspiration. Brukar bara lägga skalen i en kastrull, hälla på vatten så att det täcker, koka tills skalen tappat färgen (blir typ gråa), sila bort skalen och sedan koka ner vätskan till 1/3. Använder den antingen direkt eller fryser in den i burkar. Vill man kan man spexa till det med lök, purjolök, någon ledsen morot osv. Bla Morberg har recept. Sist jag kokade räkfond hade jag lyxiga havskräftor, laxrens och ledsna rotrukter, blev galet gott! Har även kokat fond på kycklingben och andra köttben, riktigt gott det med.

  Och ja, jag är en matnörd! 🙂 Kan tillägga att jag ju inte har barn än, vet inte hur det blir med ork, tid och inspiration om den dagen kommer, haha. 😉 Det verkar ju vara ett pussel. Men jag tipsar gärna om recept och knep om du vill. 🙂

  • Vilket smart tips att göra frysa och göra fonden sen! Jag har en sås som vi gör ibland där man börjar med att göra fond, men i övrigt så slänger jag bara skalen för att jag inte orkar just då vilket alltid känns som slöseri.

  • AnnaCarin says:

   Åh men kommentera hur mkt du orkar!!! Jag blir glad varje gång! Ja takten på bloggandet har ju saktat av igen, men sluta tänker jag inte göra =D
   Tipsa på!! Jag är lite rädd för räkor, men ska ladda för det. Alltså rädd för att typ matförgifta hela familjen… Skulle önska att jag var en matnörd, det verkar så himla kul! Tar tacksamt mot recept/kokböcker/matbloggar. =)

   • Sanna says:

    Härligt! 🙂 Då fortsätter jag! Jag tycker att det är så kul med bloggar som din där det är en dialog och där man lär sig massa nytt.

    Jag tänkte mest på sommaruppehållet, jag tror inte att jag har kommenterat sedan dess. 🙂 Jag tycker att du bloggar alldeles lagom mycket! Det märks att du lägger ned tid och tanke i din blogg, så det är inte mängden som räknas, det är innehållet som är så galet bra.

    Varför är du rädd för att bli sjuk av räkor? Borde man vara det? :O Jag har i alla fall inte blivit matförgiftad av räkor (peppar peppar). ;).

    Recept är alltid kul! Just nu känner jag att det vore skönt med lite enklare mat som går fort att göra, gärna vegetariska rätter. Har du något tips? Ja, det är kul att vara matnörd! Du är säkert nördig i massa andra sammanhang.utöver miljö. Vore faktiskt spännande att höra. 🙂

   • AnnaCarin says:

    åh tackar! =)
    haha ja jo jag är nog generellt lite rädd för skaldjur, jag älskar dem men tänker alltid “nu kanske jag får en dålig räka”. Lite vardagsspänning. =D
    Åh jag försöker samla ihop själv, jag försöker hitta en ultimat vego-kokbok, har sneglat lite på några av de som finns på Maxi just nu. De verkar bra.
    Haha nja alltså nopoo är ju den andra grejen jag nördar ner mig i men den flätas ju som in i miljön. Annars är jag en tv-seriefreak och gillar bra genusbloggar. =)

   • Sanna says:

    Haha, vad rolig du är! 🙂 Ja, en vego-kokbok vore ju perfekt! Får kolla på ICA Maxi någon gång, längesedan jag var där.

    Jag älskar också no poo! Ja, det är ju lite samma grej som miljö. Senaste nytt för mig är att tvätta håret med bikarbonat och skölja med äppelcidervinäger, det funkar så sjukt bra på mitt hår sedan jag fick in snitsen. Så himla fascinerad! Det verkar ju vara grunden i nopoo, men jag var lite skeptisk förut. Nu är jag fast! 🙂

    Åh, tv-serier och genusbloggar är ju kul! Pluggar till lärare och tycker att genus är väldigt intressant och viktigt.

   • AnnaCarin says:

    ja men alltså jag är så sjukt nöjd med no pooandet. NÄr man plockat bort en grej så kör man liksom på =)
    Jag har torrschamponerat med bikarbonat, men inte annars, får prova!!
    Ja det är stort och vikitgt med genus och jämställdhetsffrågor, jag förvåas fortfarande över hur jag fller i fällor hela tiden….

 2. Men va tusan!? Trodde faktiskt i min naivitet att handskalade räkor på fiket eller restaurangen betydde att personalen skalat dem där. Fast det kanske är olika beroende på restaurang så det kanske är något en bör fråga om!

  • AnnaCarin says:

   hahaha ja men JAG med! Skönt att höra att jag inte var ensam =) Jepp, tror med att det har att göra med priset på mackan och standarden på restaurangen. Fråga det ska jag med göra!! =D

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s