50: Städa med microfiber

Jag hade tänkt försöka researcha ihop något om städning, men jag är himla trött och ska hoppa i säng. Hos Solkatten/Miljötankar kan ni läsa ett jättebra inlägg om städning här.

Jag gick iväg och köpte mig en microfibermopp efter att ha läst det och är SJUKT nöjd! Jag kanske är sist i världen med att upptäcka och använda microfiber, jag har haft dammtrasor (fast nu när jag inspekterar dem så är de nog inte microfiber, utan något annat antistat material, de är från mina dagar i mörkrum) förut men ingen mopp. Jag har använt den torrt nu sedan jag köpte den och min lägenhet är dammfri, jag har inte dammsugit på över en vecka, men som sagt dammfri. Men naturligtvis kan man inte vara helt nöjd. Mikrofiber är en petroliumprodukt. Ni kan läsa om det i Lagerstedts blogg här. Det finns en variant av mikrofiberduk som är Svanenmärkt, det är Klimatbolaget som tillverkar dem, jag vet dock inte vart man kan köpa deras dukar.

Mina topptips för städning, varav 2 är helt miljövänliga:

1. Microfiber – har klättrat högst upp på kort tid, sjukt nöjd.
2. Såpa – typ det enda rengöringsmedel man behöver. Men köp den gula och inte den gröna.
3. Skafferigrejer- bakpulver/ättika/citron.

Så är det. Inget konstigt. Jag använder iof fortfarande konventionellt fönsterputs (1-2 ggr/år) och tidningspapper när jag putsar fönster. Toalettrengöring har jag köpt ny från Ecover nu, men tror att såpa funkar lika bra.

Jag tänker behålla min microfibermopp, och de två trasorna jag har köpt. Jag får se hur jag gör i framtiden när de behöver bytas ut. Då kanske jag har hittat ett alternativ som kommer ur naturmaterial. Det ska tilläggas att naturskyddsföreningen tipsar om mikrofiber.

Vad vi kan komma överens om iaf är att det finns en uppsjö av olika rengöringsmedel som är både dyra och omiljövänliga, men de är så himla onödiga.

IMG_4960

Alla i hushållet är kära i microfibermoppen!

This entry was posted in barn, hushållssysslor/husmorstips, miljö, miljövärstingar and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to 50: Städa med microfiber

 1. Anna E says:

  Jag har hängt med dig nu ett tag och måste bara säga att jag tycker DU gör ett sjukt bra jobb med denna blogg. Förstår att det måste ta upp en hel del av din tid att göra research och förbereda ämnen, svara på kommentarer och samtidigt hålla igång det vanliga livet som småbarnsmamma m.m. Jag gör precis som du söker, provar, lär mig och ibland blir det fel fast man vill väl. Häng inte läpp över microfibret, nu är det ju köpt se till att använd det, det vore ju mer miljöovänligt att kasta det! Du är på rätt spår iallafall och vi med som följer dig. Jag tycker det är härligt att få lära mig nytt så att jag kan göra om och göra rätt, även om man ibland nu oftare än förr blir rätt nedslagen av förstå hur mycket vi sett till att förstöra vår jord det senaste seklet.
  Stor kram!

  • AnnaCarin says:

   Åh tack snälla för de fina orden! Ja men precis, ibland blir det fel -då får man tänka till lite nästa varv istället. 🙂 Jag är himla glad över alla kommentarer och att se hur statistiken långsamt klätrar uppåt, jag måste säga att jag älskar det här – det är nog därför jag klämer in det i min vardag – en jag måste säga att jag ser på sjukt lite tv just nu, tv:n är ju annars mitt kvällssällskap. Det känns som ingen stor uppoffring, utan bara bra – att göra något produktivt och kreativt istället. 😀 Kram tillbaka!!

 2. Vicky says:

  Jag har haft mina flitigt använda microfibertrasor/moppar i över tio år och de visar inga tecken på att slitas ut ännu. Hoppas dina är lika slitstarka 🙂 Jag har inte tillgång till såpa men använder ett ekologiskt diskmedel till sådant jag inte tycker vinäger/bikarbonat räcker till åt (t ex glashällsspisen). Till fönstren har jag precis köpt en skrapa eftersom jag inte varit nöjd med resultatet av tidningspapper senaste gångerna (kan bero på för mycket trycksvärta?) och tänkte använda en blandning av diskmedel/vinäger i tvättvattnet. Ska bli spännande att se hur det funkar. Det är verkligen dags snart….

  • AnnaCarin says:

   Åh det är det jag tänker, att de kommer hålla länge 🙂 aha! Det kanske är annorlunda trycksvärta i Italien? Här blir det ju bara katastrof när man stödjer sig mot typ väggen. Alltid minst ett svart avtryck varje gång, tur att jag bara gör det typ 2 ggr om året… 🙂 Jag har hört att man kan blanda diskmedel och ättika, funkar säkert fint med vinäger med. 🙂 Du får avge en rapport!! Ha en fin dag!

 3. Mikaela says:

  Och jag måste ju tipsa om disktrasa i bambu! Jag är helt såld! Visst, den suger inte riktigt lika bra som en wettex, men inte 17 blir den sliten! Och inte luktar den heller. Och så är de ju så fina:-)

 4. Erika says:

  http://touch.jordklok.se/tvatt-rengoring/disktillbehor/disktrasa-i-lin-vaxbo-lin
  De här är toppen. Torkar relativt fort å får ingen dålig lukt 🙂
  Nu är ju även vanliga wettex biologiskt nedbrytbara så de funkar ju oxå men håller ju inte lika länge dock. Men de klarar ju en el del tvättar/kokningar och hos oss blir de städtrasor när de slitits en del. Hittade det här ang wettex http://kontakt.naturskyddsforeningen.se/org/naturskyddsforeningen/d/vem-kan-man-lita-pa-1/
  Hmm får kolla vidare.

  • AnnaCarin says:

   Åh vad fina de var med! 🙂 Jag ahr ju mina gamla wettex som är Svanenmärkta iaf. Jag kör på dem tills de är slut, jag tvättar som i maskinen. Men sen blir det absolut något annat! Tack snälla för tips!

 5. Solkatten says:

  Jag har köpt svanenmärkta microfiberdukar på både ICA Maxi och Coop Forum. Däremot är moppen från Biltema, den var inte miljömärkt. Jag har faktiskt inte kollat om Maxi eller Coop har någon miljömärkt mopp.

 6. Pingback: Ekoinfo! Beat the microbead! | 365 eko

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s