Helt plötsligt involverar hälften av sökorden som leder till bloggen om mikroplaster, och de hamnar på det här inlägget. Jag börjar tro att det har att göra med kampanjen Beat the microbead som är en kampanj för att sluta använda mikroplaster i produkter vi använder dagligen. Kolla produkterna i ditt hem, innehåller de något av följande så innehåller de mikroplaster som hamnar i vårt vatten, de är idagsläget i princip omöjliga att filtrera bort och samla in igen. Vill vi ha det så?
Polyethylene, PE
Polyethylene terephthalate, PET
Polypropylen, PP
Polyvinylchloride, PVC
Polystyrene, PS
Polyvinylacetat, PVAc
Polyvinylpyrrolidon, PVP
Polymethyl methacrylate, PMMA
Polytetrafluoroethylene, PTFE (teflon)
De här ämnena finns i handkräm, bodylotion, raklödder, rakkräm, tandkräm, peelingar, smink, läppglans, nagellack etc etc etc. Vill vi ha dem i kroppen? I naturen? Men SJÄLVKLART inte. Jag hatar att man som enskild konsument måste hålla reda på det här själv! Herregud liksom.
Plaster utvunna ur produkten.Bilden är lånad från bloggen #plastriot och ni kan läsa inlägget här. På #plastriot hittar ni nyttig och jobbig information angående mikroplaster. Om ni vill ha ett recept på ett kroppsvänligt, miljövänligt kroppsskrubb, kika här hos Trix&Ekofix. Man kan även göra en kroppsskrubb med socker och olja, funkar finfint. Bästa ansiktsskrubben gör man med bikarbonat och ricinolja. Skit i dyra grejer med plast.
Skippa Gore-texen, byt ut teflonet. Släng ut städmaterial och hygienprodukter som innhåller de här ämnena.
Naturskyddsföreningen har satt ihop 10 enkla råd om man vill hjälpa till att minska plasten i våra hav:
- Beat the microbead! Just nu pågår en internationell kampanj mot mikroplasterna i våra badrumsskåp. Det handlar ofta om peelande och skrubbande produkter – som bodyscrub, ansiktspeeling eller blekande tandkräm. Men för att krångla till det finns det också mikroplaster i till exempel mascara, deo och läppbalsam. Om produkten marknadsförs med fräsiga ord som Microspheres, Micro-beads, Balls, Beads eller Microcrystals så blinkar plastvarningslampan. Om du ser ordet “poly” eller förkortningen “PE” i innehållsförteckningen så har du hittat en produkt som ska verka fräsch, men är det raka motsatta. Den innehåller pyttesmå plastbitar som åker rakt genom reningsverken och ut i haven där de förorenar, förgiftar och äts upp av djur i tron att det är mat. Den nederländska organisationen Plastic Soup har listat produkter som är ok, som inte är ok och som håller på att bli ok. Kom ihåg att det finns schyssta skrubbande produkter som innehåller ingredienser som naturen klarar av att bryta ned, som socker eller krossade kaffebönor, istället för plast.
- Tvätta lagom. Stora mängder plastpartiklar från fleece och andra syntetkläder lossnar i tvätten, åker genom filter och reningsverk och ut i haven. Att vädra och ta bort enstaka fläckar med våt trasa kan funka finemang.
- Plocka upp efter dig. Det vet du, så klart. Men uppenbarligen inte alla, eftersom vår natur är så nedskräpad. Hälften av skräpet består av fimpar, som innehåller – just det – plast.
- Bli en skräphjälte. Plocka upp skräp efter andra när du är på humör. Det är ett smutsigt jobb men någon måste göra det, som de säger på andra sidan Atlanten.
- Byt tampar. Har du slitna tampar på båten? Byt dem och återvinn de gamla, eftersom mikroplast lossnar från slitna tampar. Och när du ändå passar på att byta tampar kan du satsa på nya av hampa eller bomull så slipper du sprida sånt som naturen inte kan bryta ned.
- Nörda ner dig i frågan. Läs vår rapport Raklödder till fiskarna där vi beskriver källorna till problemen och hur vi löser dem. Forsätt djupdyka, till exempel med våra vänner i #plastriot som har ett mission tillsammans: att stoppa den onödiga plastkonsumtionen. Följ deras snygga blogg och sprid deras ord!
- Gå med i vårt havsnätverk. Hos oss träffar du 600 personer som brinner för havet. Vi diskuterar, utbyter kunskap och agerar. Du bidrar med den tid du har, det kan vara pyttelite eller mycket, och vi jobbar ideellt. Kontakta oss här.
- Påverka politiken. Med politiska beslut gör vi störst skillnad för haven. Det finns flera sätt du kan engagera dig politiskt. Det absolut enklaste är att gå med i Naturskyddsföreningen för 24 kr /mån. Vi är politiskt obundna och debatterar, diskuterar och stångas med beslutsfattare både i Sverige och globalt. Idag är vi 192 000 medlemmar. Ju fler vi är desto starkare blir vi.
- Dela filmen Midway. Sprid Chris Jordans vackra, men oändligt tragiska film Midway, så att fler får lust att slåss mot plasten i haven.
- Tagga ned shoppandet. Sist men inte minst ett ganska självklart råd som handlar om en av källorna till plastsoppan – vi använder mer av planeten än vad planeten tål. Fundera om du behöver köpa så mycket nytt. Kan du handla mer second hand? Behöver du allt i ditt badrumsskåp? Frågor som många av oss säkert behöver ställa oss själva lite då och då.
Jättebra inlägg! Viktig och nyttig information. Och tack för länkningen fina du ❤
Åh att länka till dig är en fröjd, din blogg är superbra 🙂 Finns så många som skriver superbra bloggar, måste börja länka mer 🙂