51: Förbli hormonfri

“Att kunna bestämma om, och när, man vill bli gravid är centralt för att kunna bestämma över sitt liv och det är därför viktigt att de som i dag saknar tillgång till preventiv medel får det.

(….) En produkt som blev tillgänglig för femtio år sedan behöver inte längre vara den bästa metoden utifrån dagens förutsättningar. Det är därför viktigt att vi erbjuds chans att välja metod och att forskningen på nya metoder fortsätter.” (RFSU)

Jag sitter just nu och skriver en rapport om IT inom vården, en kursuppgift. Då råkade jag snubbla på något som jag känner för att belysa. Jag kanske ännu har förmånen att bli gravid en gång till, det vet jag inte. Men jag vet hur jag inte vill ha säkert sex. 

P-piller. Så in i bomben viktiga för 50 år sedan och fortfarande faktiskt. Jag åt p-piller i ungefär sex år, för min mens var så himla rörig. Jag åt dem och tänkte inte över det. Visst, de potentiella blodpropparna tänkte jag på ibland. Men jag tänkte inte över hur de påverkade mig mentalt eller hur de påverkar miljön. Jisses, när jag slutade ta dem blev livet plötsligt roligt igen, jag känner mig rätt lurad. Nu behöver ju inte alla bli negativt påverkade, men vad som irriterar mig är att det knappt pratas om det. Inte EN enda av de 4 – 5 barnmorskor/gynekologer som skrev ut p-piller åt mig frågade hur jag mådde psykiskt. Så nej aldrig mer ett p-piller för mig, jag vet att det finns olika sorter och tex mini-piller saknar östrogen, men nej, jag vägrar.

P-pillerna har absolut inte spelat ut sin roll, det finns platser i världen som de skulle göra underverk på. Att få tillgång till p-piller och kondomer borde vara enkelt för alla.

Men p-piller för gemene man(kvinna förstås)? Ur miljöaspekt är de ju väldigt suspekta. Vi äter dem och kissar ut resterna. Paracetamol och hormoner från p-piller är de stora läkemedelsbovarna vi hittar i våra vattendrag. Det är förstås inte bara p-piller som för östrogen vidare ut i naturen, p-ringar och p-plåster har extremt höga doser av hormonet och när man byter dem så är det superviktigt att inte spola ner dem i toaletten! Enligt livsmedelsverket så ska p-ringar sköljas av och lämnas in som medicinskt avfall, plåster får slängas i brännbart men det tycker jag verkar fel. Lämna in dem med väl. Och när jag läser det här så tänker jag, men hur många gör det? Enligt Havet.nu så kan en nedspolad p-ring förorena 24 MILJONER liter vatten.

Här i svenska vatten så har man sett fiskar och grodor bli tvåkönade, felkönade och infertila. Nu är det ju en sån giftcoctail ändå runt reningsverk så det är ju svårbedömt vad som påverkat vad, men runt om i världen misstänker man att hormonpåverkan sker i naturen, ibland djurlivet. Även djur större än grodor påverkas, som isbjörnar och alligatorer.

Det finns bättre och sämre alternativ för miljön. Supermiljöbloggen har skrivit om det här. Ifall man ändå trivs bäst med p-piller så kan man prova ett som heter Qlaira, det verkar vara det mer miljövänligare. Om man gillar spiral så är kopparspiralen ett bättre alternativ än hormonspiralen. Det finns två olika varianter av hormonfria pessar, Femcap och Milex.

Jag som blev med barn under otroligt beräknande förhållanden skulle också kunna tänka mig att mäta kroppstemperatur och räkna dagar, och då använda en p-dator. Det är förstås inte för alla, men det är rätt få dagar i månaden som man faktiskt blir gravid på.

Ja men det ska ju nämnas! Alla de här ovan är ju när man känner sin partner, annars är det ju kondom rakt av. Jag hade en föreläsare rätt nyligen från Smittskyddsinstitutet och det finns ju en poäng med kondom. Jag hittade faktiskt två märken eco och reko kondomer! Det blev jag lite glatt överraskad av, båda säljs via Jordklok, Faire Squared och French Letter heter märkena. De är gjorda på naturgummi och är båda fairtrade. Jag såg också för första gången i mitt liv kvinnliga kondomer, hur länge har de funnits på marknaden liksom…..? De fanns bara i konventionellt material dock.

Det ska ju också nämnas förstås att det finns andra sexprodukter som är ekologiska. Jag hittade den här artikeln med info, det är två företag med; Nature Calling och Justine&Juliette – som även finns som butik i Malmö. Jag tyckte deras tänk var väldigt bra. Ekologiskt, o-anemaliskt, reko grejer helt enkelt.

french_letter_kondomer

Eko och reko i mycket stilig förpackning!

This entry was posted in barn, hygien/skönhetsprodukter, miljö and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s