29: Stöd en kvinna

Idag är det Internationella Kvinnodagen! Det är dagen då vissa kanske firar sina mammor, fruar, döttrar lite extra. Eller vissa kanske demonstrerar och markerar orättvisor som att världen över dör kvinnor fortfarande i barnsäng av mindre komplicerade och komplicerade komplikationer. Att kvinnor fortfarande ses som ägodelar, en sämre sortens människa, mindre värda i hemmet och utanför, att kvinnor fortfarande inte har samma rätt till skolgång, till lön, till rättvisa. Kvinnor världen över blir våldtagna, misshandlade, dödade.

Bistånd har visat sig mer effektivt om man tänker jämställt och inkluderar kvinnor. När jag var i Bangladesh 1999 såg jag mängder av olika mikroprojekt, kvinnor som hade tagit ett mikrolån och på så vis kunnat köpa getter, eller odlat träd tex. Kvinnor som då fått en egen liten inkomst. Jag tror absolut att det är smart att gå via kvinnorna, det ökar kvinnans status. Miljö och global rättvisa går hand i hand. Om man kämpar för sin familjs överlevnad finns det ju inga marginaler att kämpa för miljö. Vi kan ju sitta här i Sverige på våra rumpor och anklaga, eller så kan vi hjälpa till att förändra.

Det finns mängder av sätt att stödja kvinnoprojekt. Man kan ju t e x ta sig an ett fadderbarn men om det känns lite stort, så kan man ju stödja befintliga organisationers kvinnoprojekt. Jag gillar KF’s Utan gränsers kvinnoprojekt, det lanserades för ett år sedan. Man kan köpa smycken gjorda av massajkvinnor i Tanzania. Smyckena kostar 75 kr och hela överskottet, 55 kr, går tillbaka till kvinnorna som deltar. Ni kan läsa om det här. Jag tycker det är superbra med hjälp till självhjälp istället för bara hjälp. Nu ska man ju skilja på nödhjälp och hjälp – nödhjälp är ju akut och i många fall just livsnövändigt.

54028

De är ju grymt fina med!

This entry was posted in globalt, högtider, konsumtion, non-profit organisationer and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s