28: tvätta eko

Tvätta är ju något alla måste göra. Jag har tvättmaskin och torktumlare i badrummet, det här hyresområdet saknar tvättstuga. Jag måste säga att jag tycker det är bra av olika anledningar. Jäkligt gött att inte behöva rusa till tvättstugan med nedkräkta lakan är ett. Sen passar det vårt 2-personshushåll bättre med en vanlig liten maskin. Mina vitvaror i badrummet är hyfsat nya, cirka 5 år. Om man behöver köpa nya vitvaror så finns det en energimärkning på dem (och även sedan 2011 på tv-apparater). Märkningen ser ut så här:

LARGE_634690458030724006@kylfrysenergi

Det här är två olika exempel, den bästa markering en vitvara kan få är A+++. Information om energimärkningen hittar du här.

Jag köpte ett ekologiskt tvättmedel (Ecover) nu senast, men har annars använt Svanenmärkta Grumme och doftfria sköljmedel. Doftfritt började jag med när min son föddes, jag tyckte de luktade för starkt och han hade känslig hud. Jag har läst olika tips om att man inte behöver använda sköljmedel, det stämmer inte riktigt häromkring. Jag vet inte om det har att göra med vattnets hårdhet kanske, när man tvättar stickade plagg eller filtar så behövs en dutt skäljmedel annars blir det sakran så elektriskt. Men däremot så kan man minska ner på sköljmedlet överlag, tvättar man bomullskläder behövs det knappt.

Jag har också läst om tvättnötter. Det verkar vara delade meningar – vissa älskar sina tvättnötter och andra kallar dem humbug. Jag har inte provat ännu så jag ska inte uttala mig. Men de som är i motståndarlaget säger att det har samma effekt att tvätta med bara vatten, vilket också gör tvätten ren men kanske inte fläckfri. Både Råd och Rön och Minplanet har gjort tvättester med tvättnötter. Jag vet andra som använder tvättnötterna som schampo och är nöjda. Jag tror man får testa själv helt enkelt, om man är nyfiken. Är det nån som läser här som använder tvättnötter så lämna gärna dina egna erfarneheter i kommentarsfältet! 🙂

Generella tvättråd för att tvätta mer miljövänligt:

 • Fyll maskinerna.
 • Tvätta i lägre temperaturer, jag tvättar i princip aldrig mer än 40 grader. Ibland kan jag samla ihop alla underkläderna och köra dem på 60-grader. Jag har ibland fått höra att de måste tvättas i 90 grader men jag vet inte om det känns så.
 • Överdosera inte tvätt- och sköljmedel. Jag tycker det känns som om de där måtten är rätt väl tilltagna, prova att minska istället.
 • Använd doftfria och Bra miljöval/Svanenmärkta produkter. Sedan 2008 är det förbjudet med fosfater i tvättmedel som säljs i Sverige, men i bla i importerade tvättmedel kan man hitta ämnen som är skadliga för miljön tex LAS som är en syntetisk tensid som visat sig vara giftig för vattenlevande organismer.
 • Häng tvätten istället för att tumla, mindre slit på kläderna och mindre energiåtgång. Trist i liten lägenhet dock, saknar barndomens långa tvättlinor mellan äppelträden.
 • Tvätta inte i onödan. Går plagget att vädra? Vissa verkar ju inte svettas alls, då kanske man kan ha samma blus två dagar, eller jeansen liksom – jag tvättade MYCKET mer när jag bodde i Sthlm. Det kändes som om mina jeans blev smutsiga efter 2 minuter på t-banan… Jag har allvarligt kämpat lite mot mina renlighetsbehov, och det har blivit bättre när det kommer till tvätt. Win-win! 🙂

Har jag glömt något? Påminn gärna! Tvätta på! 🙂 

Edit 2013-03-09: angående sköljmedel så har jag kollat runt lite mer och tror jag ska försöka sluta med det igen, det är mycket kläder som absolut inte vill ha sköljmedel, och stickade plagg är tydligen ett. Att de kan tappa formen. Som BH:ar. Fick också tips om att det statiska försvinner efter ett par tvättar. Får återkomma och berätta hur det gått.

Edit 2013-04-21: Jag slutade helt med sköljmedel och det funakr jättefint med Ecovers flytande tvättmedel. Det statiska verkar försvinna undan för undan, har inte tänkt på det nu på ett tag. Så tummen upp! .)

This entry was posted in eko-varor, energi/energislöseri, hushållssysslor/husmorstips, kläder and tagged , , . Bookmark the permalink.

16 Responses to 28: tvätta eko

 1. Vi har kört tvättnötter periodvis här hemma. Periodvis för att maken tycker att det är humbug och att tvätten inte blir ren, dvs att fläckarna inte går bort, men det tycker jag å andra sidan inte att de gör med vanligt tvättmedel heller. Tror tyvärr att det kan bero på maskinerna i tvättstugan…

  För övrigt ska vi troligen köpa tvättmaskin nu, och viljen djungel… Klart är i alla fall att jag vill ha en A+++.

  • AnnaCarin says:

   Spännande! Ja jag har verkligen hört både folk som helgonföklarar tvättnötterna och är supernöjda och de osm är precis tvärtom. Men exakt, vanligt tvättmedel tar ju inte heller bort de där vin och tomatfläckarna… Ja men det verkar smart! Lycka till i djungeln, jag avskyr verkligen såna inköp – när man måste engagera sig enormt själv… lycka till!

 2. Sanna says:

  Jag har slutat med sköljmedel, tvättmedel och fläckborttagningsmedel. Tvättar med Grumme grönsåpa och har i några droppar eterisk olja i sköljmedelsfacket, funkar jättebra. Jag läste någonstans, precis som du skriver att det är bra att minska mängden tvättmedel mycket, dels för att det blir rent ändå och dels för att det gör att kläderna blir mindre statiska. Läskigt också om inte allt tvättmedel sköljs ur och det sätter sig på kroppen. Sedan jag började med såpa kliar det mindre på kroppen. Det märks stor skillnad på kläder i garderoben som jag inte har tvättat med såpa än, när jag sätter på mig dem kliar det.

  • AnnaCarin says:

   Nä men! Spännande! Bara såpa alltså?? Och dina kläder är inte statiska? Tack snälla för tipps! 🙂

   • Sanna says:

    Ja, de blir rena och o-statiska. 🙂 Jag tar typ 3-4 msk såpa per tvätt. Eterisk olja doftar gott och inte så där syntetiskt som sköljmedel, jag har blivit ganska känslig för syntetiska dofter sedan jag började med no ‘poo. Har märkt att tvätten doftar godare om den får hänga istället för att tumlas, men det var ju det där med platsbristen. 😉 Drömmer om en balkong eller en trädgård med gamla äppelträd. 🙂 Galltvål är bra för att få bort fläckar, man blöter bara tvålen och gnuggar mot fläcken. Set ska även funka bra att ha såpa på fläckar och låta ligga en stund, kanske i blöt också. Jag har en lista på massa fläckborttagningsknep i datorn (som tyvärr är på rehab), om du vill kan jag skicka den till dig framöver. 🙂

 3. AnnaCarin says:

  Aha! Men vad spännande! Jag tar jättegärna mot tips sen när datorn mår bättre igen 🙂 Det där md starka dofter känner jag igen, jag baxnar ju nästan när min mamma tvättat något kvarglömt, eller bara att krama människor som doftar som anligt är lite starkt ibland. Ja jag tumlar också, lakan och handdukar, pga av platsbristen, på sommaren kan jag ställa ställningen på balkongen då blir det mindre tumling. 🙂

 4. Anna E says:

  Har provat tvättnötter i tre månader men inte fortsatt efter det. Först tyckte jag att de var jättebra och att det var skönt att hitta ett alternativ till vanligt tvättmedel men efter ett tag tyckte jag att tvätten inte luktade rent eller kändes ren. Och ja jag körde några tvättar med ättika för att maskinen skulle bli ren men det funkade inte. Provade också att göra avkok på nötterna för att kunna tvätta i lägre temperaturer men det började växa saker i avkoket efter några dagar även om jag förvarade det i mitt kalla skafferi så det kändes bara äckligt och jobbigt för den delen också. Letade runt efter ett alternativ då jag inte gärna ville gå tillbaka till ett traditionellt tvättmedel och fann Linoljesåpa! Tvättar nu i linoljesåpa och tvätten blir ren! Vanlig grönsåpa från Grumme innehåller både syntetisk parfym och mest en massa lösningsmedel så det kändes inte som ett alternativ. Linoljesåpa är oparfymerad och helt biologiskt nedbrytbar utan några tillsatser. Köper min från Tvålmakaren och Källans naturprodukter i 2,5 resp 5 liters dunkar. Dock har jag märkt att viss tvätt luktar mer såpa efter torktumling än annan tvätt. Läste på en annan blogg att deras tvättmaskin fått en oljig beläggning och att de numera kör en 60 tvätt i vanligt tvättmedel per vecka för att köra rent maskinen så det gör jag numera också. Doserar såpan ungefär 50 ml per tvätt full maskin och det blir rent!
  Linoljesåpan är en fantastisk produkt och jag använder numera den till all städning kompletterat med lite bikarbonat och ättika, Ecover diskmedel samt EKOLOGISK rapsoljesåpa från tvålmakaren som jag har för att rengöra ex diskbänken och vasken.

  • AnnaCarin says:

   Åh vad spännande! Jag har aldrig hört talas om linoljesåpa förut! Ska genast kolla upp! Tack snälla för input och tips, det är mycket därför jag vill blogga, så man kan få hjälp framåt! 😀 Har kört Ecovers tvättmedel nu, jag tycker det luktar jättegott! Diskmedlet är super med.

  • Sanna says:

   Jag vet inte varför jag skrev grönsåpa, jag använder gulsåpa eftersom det är färgämnen i den gröna. Vill helst undvika parfymen som finns i gulsåpan också, kanske också går över till linoljesåpa. 🙂

   • AnnaCarin says:

    Jag använder också den gula, verkar så onödigt att färga den liksom. Har förstått att det är lite lokalt vilken som går hem bäst. I skåne är det tradition att använda gul bla. 🙂

 5. Anna E says:

  Visst är det bra när man kan tipsa varandra! Glömde skriva att jag också använder galltvål och den är superb på ex köttfärsåsfläckar som min son brukar ha på sig…. Dock ska man köpa svensk galltvål som är gjord på restprodukter från slakt av oxar för man vill absolut inte använda den som de framställer genom att tappa galla från levande björnar i Kina.
  Läs: http://www.animalprotection.se/vara-projekt-gallbjornar/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s