12: Plantera ett träd

Jag har varit lite skeptisk till utsläppsrätter, dels för att jag inte fattat grejen men dels för att jag tycker att man köper sig fri istället för att ändra på sin livsstil. Men nu fattar jag grejen. Träd är makalösa. Vi borde inte bara klimatkompensera när vi reser, vi borde klimatkompensera när vi lever.

“Är du en svensk normalbilist genererar ditt bilkörande cirka 2,5 ton koldioxid på ett år. Planterar du 200 träd absorberar denna lilla skog ditt utsläpp. Väljer du att plantera dessa träd någon annanstans kan de även rädda en bit regnskog, hindra en öken från att breda ut sig och stoppa jord från att erodera. Dessutom producerar 200 träd syre åt 800 människor. Tänk också på att växtligheten i Europa bara absorberar 10 procent av den koldioxid vi européer släpper ut. Därmed skulle man säga att vi har en trädskuld tilld en övriga världen.” Källa: Johan Tell, 100 sätt att rädda världen…

Det råder lite olika svar på hur mycket CO2 vi släpper ut per capita i Sverige, jag har sett siffror mellan 5,2-12 ton per person och år. Det ena är kanske lite i underkant och det andra lite i överkant. Jag tror att jag ligger i underkant av medel av den enkla anledningen att jag kör väldigt lite bil, och reser väldigt lite. Rest med flyg har jag inte gjort sedan 2007 då åkte jag visserligen till Barcelona, Amsterdam och Slovenien samma år och inte klimatkompenserade jag för det.  Men säg att medelsvensson står för 7,5 ton CO2 bara för enkelhetens skull. Det är alltså 600 träd. Det finns sätt att plantera dem på ifall man inte har en stor trädgård, men ifall man har en trädgård så kan man plantera 15 träd och låta dem växa i 40 år – det motsvarar 600 träd som växer 1 år.

Hos Klimatsmart hittar du en lista på non-profit organisationer som planterar träd, där finns både de som planterar och bevarar svensk ur- och naturskog och de som inriktar sig på plantering utomlands.

Det finns dessutom väldigt många företag som inriktat sig på att handla med utsläppsrätter, man hittar dem genom att enkelt söka på nätet.

Glädjande är också alla företag som köper utsläppsrätter, en enkel sökning genererar fler än jag trodde. Givetvis så känns det bättre att köpa t ex sitt kaffe om jag vet att företaget som säljer det kompenserar för tillverkning och transport.

Som jag nämnde ovan så reser jag sällan med flyg, men jag bor på en ö. Jag är tvungen att nyttja Destination Gotland om jag vill resa härifrån med färja. De har inget sätt i dagsläget att för resenären kompensera för sina CO2-utsläpp. När man bokar hos dem så har man en mängd möjligheter, jag skulle gärna se att det tillkom t ex en grön vilstol, och att man genom att köpa den kan kompensera för sin resa. Destination Gotland går inte ut med hur mycket bränsle de gör av med per mil, men jag hittade en uträkning som verkar vettig, det innebär att ifall man åker med de vanliga färjorna (inte lilla snabben) och de är fullbokade (1500 passagerare) så är koldioxidutsläppet 9 kg/person, det skulle inte kosta mycket att kompensera. Jag har mailat Destination Gotland och frågat hur de ställer sig i frågan.

Flygbolaget Gotlandsflyg som trafikerar sträckan Stockholm-Visby (och andra destinationer med) klimatkompenserar med 8kr/person som flyger.

Planerar ni en semesterresa? Enligt Johan Tell så är motsvarande kompensation 37 planterade träd ifall en person flyger tur och retur till Italien. De 37 träden ska växa och så att säga arbeta i minst 1 år, det motsvarar 1 träd som får leva och växa i 40 år. Det är lite olika bud på det med förstås och jag hittade en uträknare här som säger Arlanda-Rom 3 träd. Då tänker jag att den siffran gäller ifall de här 3 träden växer och lever i 40 år. Resa till Thailand över jul? Räkna på träden och fundera på att kompensera. Likaså om ni drar till New York över en week-end. Att klimatkompensera är ju inte det dyra i sammanhanget. Själv tänker jag kompensera för att leva i år.

Plantera träd. Så jäkla bra!

This entry was posted in klimatförändringar, konsumtion, resor and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to 12: Plantera ett träd

 1. nectarmat says:

  Superbra, men jag funderar på det där och känner mig fortfarande skeptisk.
  Uträkningarna på resultaten av klimatkompensensation i form av planterade träd bygger på att träden står i 100 år. I realiteten planteras de ofta av fattiga människor som, för att överleva, tvingas fälla träden inom några år för att få ved och byggmaterial.
  Tanken är bra, men samtidigt känns det som ett sätt att stoppa huvudet i sanden – jag betalar några extra hundralappar för att klimatkompensera och kan då ta en extra flygtur till Thailand. Istället önskar jag ett minskat flygande tvärs över världen som klimatkompensation.
  Sedan är jag naturligtvis stor vän av att det planteras fler träd både här och i hela världen.

  Din blogg gör mig glad.
  Tissi

 2. yevonde says:

  Hallå där! 🙂
  Jag håller med dig, absolut ska man i första hand skära ned på onödiga flygturer, då tycker jag främst inom Sverige. Att infrastrukturen när det gäller tåg behövs åtgärdas, byggas ut och renoveras är det ju ingen fråga om – det är ett otroligt mycket bättre alternativ att åka tåg än att t ex flyga tur och retur Sthlm- Gbg. Det måste bli det bästa sättet att resa, inte bara inom Sverige men även till angränsande länder och varför inte hela vägen ned till medelhavet.
  Men samtidigt så har människan blivit bortskämd, och att uppleva en helt annan kultur, ett helt annat klimat, jag tror inte vi kan backa hela vägen. De där 37 träden bör leva i ett år, de kan huggas ned, de motsvarar 1 träd som lever i 40 år, jag ska förtydliga det i inlägget.

  Åh ja men tack detsamma! 🙂 Och tack snälla för kommentar! ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s