11: Eko husmorstips

Efter ganska många lite tyngre punkter så tänkte jag att vi kör ett inlägg med enkla, handfast städtips. Att städa behöver ju inte innbära dagens antibakteriella omiljömedvetna produkter. Man kan städa som mormor gjorde.

citron

  • Jag bor på Gotland och har ett väldigt kalkrikt vatten. En grej som händer lite då och då är att munstycket till min dusch kalkas igen, helt plötsligt har man några stackars strålar kvar bara. Det här tycks hända cirka 1 gång per år att det blivit så dåligt att jag måste åtgärda det så det är ju inget jätteproblem, men en miljövänlig variant är att hälla hett vatten i en spann och pressa i en citron. Lägg i munstycket och låt ligga ett par timmar, säg över natten. Som ny.
  • Det här har jag inte provat ännu men har man en smutsig micro ska man pressa saften från en citron i en skål vatten, köra den i 3 minuter på full effekt. Smutsen lossnar lätt efteråt och det luktar gott.
  • Vill man ha ett miljövänligt alternativ till allrent så tar man 4 delar vatten, 2 delar flytande såpa och saften från en citron. Använd den gula såpan inte den gröna, såpan är naturligt gul den gröna är färgad. En annan variant är skala en citrusfrukt (lime, citron, apelsin eller grape – eller gör en citrusblandning) och lägg skalet i en skål. Häll på vitvinsvinäger. Låt stå och dra. Sila bort skalen och tappa upp lösningen på en tom sprayflaska att användas på porslinet i badrummet.  Edit 2013-04-24: En kompis till mig provade den här varianten och den skar sig och blev ofräsch rätt snabbt. Kanske lika bäst att inte blanda in något i såpan som fungerar utmärkt på egen hadn. 🙂
  • Om man har ett badkar som behöver göras rent kan man dela en citron eller grapefrukt, hälla på salt på fruktköttet och gnida med . Frukten innehåller en syra som tar sig igenom smutsen och kombinationen salt och syra gör att den fungerar som en skrubborste. En annan variant jag har läst om är att pressa ut citronsaft över badkaret, dränk in en skrubbsvamp med äppelcidervinäger och skrubba.
  • Blanda 2 delar olivolja med 1 del färskpressad citronsaft i en sprayflaska och använd som miljövänligt möbelpolish på trämöblerna. Polera torrt och blankt med torr trasa.
  • För att ”bleka” vittvätt kan man pressa i citronsaft tillsammans med tvättmedlet istället för att använda bleksalt.
  • Man kan använda citron till annat än städning. Somriga dagar har jag passat på att bleka håret lite med citron, man gnider in saften i vått hår och låter det självtorka i solen.

Källor:
http://na.se/bostad/1.662515-julstada-miljovanligt-med-sapa-och-citron
http://naturligbebis.se/2012/03/12/eco-baby-testar-stada-badrummet-med-appelcidervinager-och-citron/
http://greenecojournal.wordpress.com/2011/02/23/vinager-bikarbonat-citron-och-olivolja/

Bild lånad från http://www.bakemyday.se

This entry was posted in hushållssysslor/husmorstips and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s