13: Hjälp till att rädda Östersjön

Ekeviken
Ekeviken, Fårö sommaren 2012

Min morfar var fiskare, han utgick från Närshamn på sydöstra sidan av ön. Han hade en, med dagens mått mätt, pytteliten fiskebåt. På 1950-talet när min mamma var barn så var torskbestånden stora, torsk gav man till katterna. Östersjön är ett komplicerat hav, eftersom det är bräckt. Det gör att ekosystemet är skört, det är få arter som klarar av att leva i bräckt vatten. Torsken t ex påverkas enormt av växlingarna i salthalt, som påverkas av klimatförändringar och övergödningar. Jag hittade en bra artikel hos Fältbiologerna  om just förhållandena i Östersjön och vad förändringar innebär.

Östersjön är “mitt” hav, havet jag är uppvuxen med, som jag har badat i, färdats på, betraktat och älskat. Det är otroligt sorgligt att det är i så risig kondition, att livsmedelsverket nu stärkt sina rekommendationer. Numera rekommenderas inte barn, gravida, ammande eller kvinnor i fertil ålder som vill ha barn äta fisk från Östersjön mer än max 3 ggr per år. Även män i fertil ålder varnas nu. Det är främst fet fisk man ska undvika, hos nyttigfisk.se kan du hitta en lista, över svensk fisk, då inte bara i Östersjön, som man bör undvika. Östersjöfisk får säljas i Sverige men inte exporteras. Jag kommer fortsätta äta rökta Östersjöflundror en sommarkväll om året, men det får räcka så.

Så vad kan man göra som enskild person? WWF har en bra informationssida, de listar en mängd punkter som man kan göra som privatperson för att få Östersjön att må bättre, dessa är:

  • Ät fisk som inte är hotad. Hämta WWFs Fiskguide.
  • Ställ frågor till dina lokala politiker om Östersjöns miljö, skriv insändare och driv på – inte minst om du bor i en kustkommun.
  • Tvätta med miljömärkta och fosfatfria tvätt- och diskmedel. Fosfat göder Östersjön.
  • Använd färre engångsbestick, -tallrikar och -grillar, och släng skräpet på miljöstationen så håller du naturen ren.
  • Töm båtbottentoaletten och avloppsvattnet på hamnarnas mottagningsstationer istället för i havet.
  • Välj miljöanpassade fordon och bränslen på land och till sjöss.
  • Använd miljövänliga metoder för att hålla båtbotten ren!
  • Byt ut båtens gamla tvåtaktsmotor mot en fyrtaktare.
  • Använd miljöanpassade rengöringsmedel, hygienartiklar och andra vätskor.
  • Lämna förpackningar och överblivna produkter till återvinning.
  • Respektera fågelskyddsområden och stör inte häckande fåglar!

Alla de här punkterna är ganska lätta att följa, väldigt enkla för mig som inte har en fritidsbåt… Däremot kan det vara miljömedvetet att just äga en båt, jag tror att många som nyttjar fritidsbåtar är personer som har haft föräldrar som gjort det. Att färdas i skärgården är ju ett sätt att lära sig att uppskatta den och väcka viljan att bevara havet. Om man aldrig är i naturen kanske man inte fattar grejen med att hjälpa den.

Man kan även bli Östersjöfadder via WWF, information om det hittar man här. Är ni som jag boende i Region Gotland hittar ni kontaktinformation till era kommunpolitiker här. Att skriva ett mail och ställa en fråga, eller två, det tänker jag göra. Ifall ingen frågar och ställer krav, blir det ingen förändring.

This entry was posted in fisk/fiske, miljö and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s