Ekotips! Gör rent tvättmaskinen

Inser efter en stunds letande att det som luktar från min tvättmaskin är mögel. Euw. Det har pågått ett tag, ett par månader. Jag lämnar alltid luckan öppen mellan tvätt, och jag är noga med att göra rent tvättmedelsfacket, men det verkar inte ha hjälpt. Eventuellt beror det på att jag överdoserat tvättmedel, erkänner att när lukten började komma så hällde jag i lite extra. Ond cirkel. Jag tyckte det hela blev mycket bättre när jag bytte till Ecovers tvättmedel, men nu luktar det igen. Så jag ska prova ett knep som jag hittade här.

Man blandar en påse citronsyra med en påse askorbinsyra och häller i tvättmedelsfacket, och kör ett långt tvättprogram på minst 90 grader.

Ett annat miljövänligt alternativ är tydligen att hälla 1/2 dl ättika i tvättfacket och köra ett program.

Nån hävdar att klorin är ett måste, men alltså nej. Jag har aldrig köpt en flaska klorin och tänkte inte börja med det heller.

“Klorin är uselt eftersom det är giftigt för vattenlevande varelser och naturen har svårt att bryta ned det.” – Naturskyddsföreningen

Får återkomma när jag testat de miljövänliga alternativen och ge en rapport!

This entry was posted in Ekotips!, hushållssysslor/husmorstips, miljö, miljövärstingar and tagged , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Ekotips! Gör rent tvättmaskinen

 1. Anna E says:

  Jag brukar ta minst 1 dl ättika och köra i 90 grader tom maskin, är för tillfället maskinlös vår tvättmaskin dog på riktigt för två veckor sedan och jag väntar fortfarande på den nya..men den nya maskinen har självrengörande tvättmedelsfack och doseringsrekommendation efter tvättmängd samt indikation av överdosering som jag är väldigt spänd på att se hur det fungerar! Dock brukar det inte bara vara i själva tvättmedelsfacket som tillväxten brukar ske utan också i maskinen därför kommer jag att vara extra noga med att verkligen köra en maskin med ättika regelbundet för att den nya maskinen ska hålla sig fräsch länge..:-)

 2. Ekolisa says:

  Jag brukar köra med citronsyra enbart och 90 grader, det funkar!

 3. Erika says:

  Har köpt en STOR burk citronsyra billigt på ÖB . Kör någon msk i tvättmedelsfacket å 90grader med jämna mellanrum det gör susen.
  Vid tvätt Använder jag alltid flytande color tvättmedel ca 20 ml räcker har jag märkt och 1/2dl ättika som sköljmedel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s