Ekotips! Springform utan teflon

Någon/några har kommit in på bloggen via söket “springform utan teflon” i olika former. Jag vills tipsa om den här från Butter & Sons:

137_259_2

Den finns att köpa här, jag har inte gjort det än men planerar på att göra det. Den är tillverkad i bleckplåt och har ingen giftig non-stick yta. 😀 

This entry was posted in Ekotips!, mat, miljö, miljövärstingar and tagged , , , . Bookmark the permalink.

24 Responses to Ekotips! Springform utan teflon

 1. Anna E says:

  Ah tack för den länken, den webshoppen har jag inte sett innan, de hade lite av varje som jag ännu inte hunnit byta ut som brödpensel och potatisstöt! Och så springformen då såklart!

 2. Sanna says:

  Bra tips! Second hand finns ju också! 🙂

  • AnnaCarin says:

   Absolut! Men just springformar har jag sällan sett som inte är teflonbelagda, eller typ aldrig. Däremot har jag begagnade gamla brödformar utan non-stick från Erikshjälpen 🙂

 3. Anna E says:

  Här kommer lite fler tips på webbutiker med alternativ till plast och teflon,
  http://www.slipkliniken.se/contents/sv/d32.html har bland annat rostfria bunkar i ALLA storlekar!
  Även rostfria karotter som jag köpte att ha som tallrikar till min son som slänger porslin i golvet titt som tätt! Finns i flera storlekar!
  http://www.hus-modern.se/ fina bakformar i keramik, bakbord och fina träredskap från Iris Hantverk som degskrapa, brödpensel m.m.
  http://www.kitchenstore.se/baka/bakformar/exxent-springform-24-cm.html dessa har också springformar i bleckplåt 2 olika storlekar dessutom.

 4. Anna E says:

  När vi ändå snackar alternativ så vill jag även tipsa om dessa:
  http://www.outnorth.se/primus/4-season-mug.php?group=prod_prod_grp-s1%2F1960 om man har barn som sagt som gärna kastar glas och muggar! Superbra att ta med sig på picnic för de väger nästan ingenting. Köpte ett set att alltid ha i bilen så slipper man köpa pappmuggar eller plastmuggar i polystyren (blääh)! Nu dessutom på kampanj!

  Och så dessa som jag fått tips om på andra bloggar:
  http://www.medvetenmini.se/sv/ata-skota/forvara-mat/
  samt dessa:
  http://www.rekolek.se/?category_id=39 som även fått in solglasögon till barn utan BPA och ftalater btw! (Själv funderar jag på ett par sådana här:
  http://www.addnature.com/product.aspx?pf_id=WOODROZE_GOOSEBBMGL när mina pilotbågar ger med sig som de gör förr eller senare 😦 ! )

  Och visst kan man köpa begagnat men som du säger allt finns inte att hitta på loppis och så ska man ju ha tiden att gå och leta också! Själv sprang jag på loppis jämt och ständigt innan jag fick barn, sedan trollungen kom har jag varit på loppis en gång..vi fick skynda oss ut för att slippa köpa en massa porslinsfigurer som var farligt nära att åka i golvet 🙂

  • AnnaCarin says:

   Haha åh vad bra med massa tips! 🙂 Jag plåtade för Primus förut, innan mitt nya liv här hemma. De har mycket bra grejer! Ja alltså små barn och loppis, ingen bra grej. Min syrras barn gilllar loppisar dock, de är 9 och 6 snart. Anledning till att fortsätta försöka 🙂 Min son gillar inte solbrillor vi kör på hatt som han efter många om och men verkar ha accepterat i år igen. 🙂

   • Anna E says:

    Åh, det var inte så att han inte tyckte det var roligt på loppisen, tvärtom det var good times! Jag känner ingen annan som är så intresserad och nyfiken på ALLT:-D men hanteringen är inte den mest varsamma:-D. Han kommer att älska loppis som sina föräldrar tror jag!
    Angående hattar och barn så tyckte inte min kille om det heller först förra året men så har jag haft olika hattar, kepsar och mössor liggandes runt omkring i huset som man kan ta p sig när man springerförbi och då har huvudbonader plötsligt blivit roligt:-D.

   • AnnaCarin says:

    haha jaaa den där pilla på allt åldern går väl inte över men de blir väl lite mer försiktiga.. 🙂

 5. Tack för tipset, har letat efter just en sådan. Lyckades få tag på en second hand men tyvärr höll den inte tätt och då föll ju liksom hela funktionen.

 6. Annika Svensson says:

  Skulle hjälpa mamma hitta brödformar/långformar till brorsan och jag rek att undika teflon eller non-stick. Men det fanns ju typ inte att hitta på stan med kort varsel. Så jag funderad på bra – sämre -sämst här.
  Man vill ju INTE ha teflon. Vad är nonstick? Jag har gamla från loppis, vad är det? Aluminium? Känns lättare än rostfritt. Kan man baka i keramik? Hittade i specialaffärer på nätet i beckplåt. Men de fick man ju varken köra i diskmaskin eller ens blötlägga (vet ej varför). Tips eller tankar?
  Nöjd med mina men nu har jag ju hört att aluminium inte heller är bra….

  • AnnaCarin says:

   Hmm jag baar i min aluminiumform, men ofta har jag ett bakplåtspapper i. Hellre det än teflon skulle jag tro. Är också sugen på formar i bleckplåt vilket borde vara ett bättre alternativ. Antar att de oxiderar om man bltlägger dem eftersom den är gjord av järn (med ett kopparskikt). Jag har ingen diskmaskin så det är ingen risk här hemma. =)
   Alltså använd aluminium men kör den inte i diskmaskinen, då kan de också oxidera. Lycka till! =)

  • Anna E says:

   http://www.lecreuset.se/Brodform-se.aspx
   har två sådana här och de är super. Kakan, brödet fastnar aldrig! Använder dem varje vecka.

 7. Annika Svensson says:

  Jättesnygg Anna! Lite tyngre förståss, men det kanske man överlever. Mina i aluminium har jag inte haft bakplåtspapper i och jag har kört dem i maskin och de är ju gamla… är det farligt att de oxiderar eller har de oxiderat klart tror ni? *kemistenfilosoferar*
  Tack för att ni hjälper mig föresten!

  • Anna E says:

   Så här står det på Livsmedelsverket angående aluminium:
   http://www.slv.se/grupp1/Risker-med-mat/Metaller/Aluminium/
   Jag hade också sådana aluminium brödformar tidigare och körde dem jämt i diskmaskinen. Men så tyckte jag att de blev så repiga när man skulle försöka få ut kakan och ofta så fastnade kakan. Sen läste jag det där med barn och aluminium…och så blev jag mycket tveksam till fortsatt användning. Detsamma gäller med aluminiumfolie som jag använder ytterst sällan numera och aldrig ihop med rostfritt.
   Ett tag körde jag också med bakplåtspapper men så sprang jag på mina keramik formar och det var kärlek vid första ögonkastet 🙂
   Jag köpte två på en gång för jag gör alltid två bröd och två kakor på en och samma gång. Det blir liksom inget kvar annars att frysa in :-), här går lugnt åt två banankakor i veckan.

  • AnnaCarin says:

   Åh jag vet verkligen inte, men känner du dig osäker så skippa de där i aluminium och satsa på nya i porslin. =) Jag ska köpa jäskorgar tänkte jag, men det är ju för annat bröd. =)

 8. Annika Svensson says:

  Sen kan man ju baka i lergrytan med!

 9. Robert says:

  Hej AnnaCarin,

  Vill bara påminna om att vi nu har släppt en ny hemsida, med fler eko/teflonfria produkter.

 10. Robert says:

  Hej AnnaCarin,

  Vill bara påminna om att vi nu har släppt en ny hemsida, med fler eko/teflonfria produkter.
  Sveriges bredaste sortiment på “non-stick” (teflon) fria produkter.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s