93: Odla själv

Åh vilken sommar! Helt fantastisk! Vi njuter! Jag jobbar heltid men har hunnit en hel del ändå. Bland annat den mest fantastiska kvällen på Fårö, konsert med First Aid Kit på Stora Gåsemora med efterföljande månskensbad på Sudersand i varma, härliga vågor.

IMG_8276Helt magiskt faktiskt.

Vi har badat och åkt på utflykter, träffat goda vänner, tältat på Storsudret i åskoväder, sovit i husvagn 50 m från stranden och bara njutit helt enkelt. Hemester på hög nivå.

Just nu är min balkong en grön djungel. Jag har dessutom en guerillaodling nere vid våra förråd, vid en södervägg, där det börjat komma små fina tomater. På balkongen har jag kryddor, smultron, en gurkplanta, en chiliplanta och min favorit:

IMG_8428Jag har slutat köpa physalis i butik, hitfraktad från Colombia liksom, nej tack. Men i år så köpte jag en planta (gjorde ett försök med frön först men de växte nedåt… 😉 ) och den supertrivs. Det blir en väldigt kort säsong att äta physalis men de har växt här, på min balkong, och det känns superbra.

Utöver det så har jag lite blommor, lavendel och lite andra sorter som jag fått. Jag blir glad för varje humla, varje bi som tittar förbi.

Vi har ju tillgång till en kolonilott med, mamma har hallon och har haft jordgubbar, potatis, lök, vitlök, björnbär, sockerärtor, pumpa etc. Men nu är det bevattningsförbud här, så det kommer sina rätt fort misstänker jag.

Men odla, vilken grej!! I år vågade jag dessutom prova att driva upp lite mer från frön, och vad tacksamt det är. Alltså för sama pris man köper en planta för så får man ett helt gäng, jag har spridit ut olika kryddor och smultron till hela familjen. Och det är så mysigt att fixa och ordna med plantorna. Svarta fingrar ger ro liksom. Nästa år blir det en större guerillaodling…

This entry was posted in mat, många bäckar små, miljö and tagged , . Bookmark the permalink.

12 Responses to 93: Odla själv

 1. Säger detsamma om sommaren!

  Och vad härligt med en grön balkong. Gissar på att vår balkong blivit rätt vissen nu när vi är på lantstället utan någon som kan vattna, men istället njuter vi av det som finns här ute. Egentligen skulle jag vilja odla ännu mer på balkongen (nu har vi kryddor, tomater och paprika) men vet inte hur vi ska lösa det här med att vi gärna reser bort på sommaren och dessutom gärna vill vara med och ta tillvara på en del av det som finns på lantstället. Lyxproblem… 🙂

  • AnnaCarin says:

   hehe ännu en fördel med att semestra hemma hemma. =) När jag hyrde ut en vecka så bar jag ner en massa och ställde utanför mitt förråd, så åkte jag dit med en dunk. Vattningen är helt klart ett problem, men jag är glad nu att jag inte har mer än så här nu när det är vattningsförbud.

 2. Erika says:

  Visst är det underbart att odla! Vi odlar allt möjligt och mer blir det för varje år. Jag blir så glad av att gå runt i trädgården och bara njuta av en sockerärta eller några hallon att fylla frysen med 🙂
  I år har vi odlat majs och idag såg jag första kolven 🙂

  • AnnaCarin says:

   Visst är det roligt! Tyvärr har lössen invaderat nu, jättetrist. Jag sprayar med såpa och letar nyckelpigor men vet i tusan om det blir någon physalisskörd.

 3. evelina says:

  åh blir så glad när folk guerillaodlar! 🙂

 4. Moi says:

  Vi slutar med kolonin, mördarsniglarjävlar, slut på meddelandet.

  (Vi åkte aldrig till Gotland)
  (Kram)

 5. Hej! Vad härligt att läsa om din odling, physalis lät spännende. Vi provade odla vitkål och blomkål men det var svårt. Rödbetor gick däremot bra så dem gjorde vi rödbetor i ättikslag av, supergott till höstens grytor. Till nästa odlingssäsong vill jag prova majs, mer rödbetor och andra sorters kål. Odla själv är roligt och gott (och lärorikt för barnen!) / Tack för tips!

  • AnnaCarin says:

   Physalisen passar sig nog tyvärr bäst i växthus, fick jättemycket frukt men bara 1/3 hann mogna. Dessutom tar plantan rätt stor plats, i förhållande till frukten man får, men superkul grej! Och har man gott om plats så odla på! Vi käkar mycket tomater nu, det är ju grymma grejer, man kan ju plocka av de gröna och så mognar de i lite lagom takt inomhus. Perfekt! =)

 6. Anna E says:

  Hej, låter som en härlig sommar! Vår flytt drog ut på tiden så allt jag hann med att odla var pumpa men det var givet eftersom vi satsar på att gå all in till Halloween 🙂 Vilka pumpor det blir! Har fyra stycken varav en jättestor! så det blir till att leta upp smarriga pumparecept. Det blir mer pumpa nästa år, de breder dock ut sig rejält så det gäller att ha plats! Odlade mina i pallkragar och ska nog fortsätta med pallkragsodlingen även i fortsättningen.
  Två äppelträd följde med huset och det ena har vi redan plockat och njutit av, det andra verkar vara vinteräpplen för de har ännu inte mognat. Halva frysen är nu full med äppelbitar till paj och mos! Då huset stått tomt i många år har äppelträden som planterades på 80-talet fått växa fritt och det har inneburit en hel del beskärning vilket har varit jätteroligt att lära sig.
  Nu har vi landat lite i flytten och i helgen var jag och köpte plommonträd, vinbärsbuskar, hallon och krusbär samt rabarber som jag tänkte få i jord nu i höst. Förhoppningsvis kan man skörda lite av varje nästa år med undantag för rabarbern då. Jag planerar även att utöka egna odlingen med majs, purjolök, morötter, rotselleri, squash samt jordgubbar och smultron till nästa sommar. Samt tomater då naturligtvis! Det är härligt att odla och underbart att skörda! Man blir så glad 🙂

  • AnnaCarin says:

   Åh det låter helt fantastiskt med hus och trädgård! Jag är så avundsjuk! Egna äppelträd och allt! Vad himla mysigt ni kommer att få nästa år, när ni kan se allt som gror! =D Förstår att du är glad!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s