Eko-info! Stöd bina

Att bin, vilda och odlade, har det hemskt kämpigt runt om i världen är fakta. Och ifall bidöden blir värre så får vi det väldigt kämpigt. I Sverige är det inte så illa ännu, men i USA, Asien och vissa Europeiska länder är det katastrofalt. I USA är biodling storskalig, där är det en industri att odla, och man behandlar t.o.m. med antibiotika. Alla har vi väl sett bilderna från Kina där människor går och handpollinerar äppelblommor! Sluta genast att köpa Fuiji-äpplen! Även i Sverige är det ett växande problem. En stor del av problemet är ett kvalster som helter varroa, får ett bisamhälle in detta så blir det massdöd. Men man har även forskat fram att en viss sorts bekämpningsmedel för att minska angrepp på fröer, neonikotinoider, är väldigt skadliga för bin.

Jag är inte superinsatt i GMO, men har som på känn att växter framavlade att klara insektsangrepp inte heller är så bra för bin. För den sakens skull (och så många fler skulle jag tro) är det ju toppen att stödja non-GMO producenter, handla ekologiskt speciellt när det är grödor vi importerar. Vi får ju se vad som händer framöver, GMO verkar vara på intåg i Sverige.

Ju mer jag läser om det här ju mer känner jag att jag har köpt min sista förpackning utländsk honung. Jag har köpt flytande ekologisk utrikes ifrån för det mesta, men det får bli svensk ekologisk framöver. Hård honung har jag köpt Gotländsk eko, den har varit typ trippelt så dyr som vanlig men det känns jäkligt bra nu. Om vi inte stödjer våra svenska biodlare, vilka ska då förse våra åkrar med bin för pollinering?

“Vi saknar hälften av de bin som behövs i Sverige och var tredje tugga kräver polinering.”

Svenska bin har en kampanj här, bli bi-fadder!

Svensk biodling har ett uppsving nu, troligen för att bidöd varit på tapeten, det är ju superbra! Jag har varken plats eller lust att odla bin, vår granne hade bikupor när jag var liten, de svärmade in hos oss några gånger, jag tyckte det var skitläskigt! Hua. Men fadder kan jag bli =)

En annan grej man kan göra är att göra det mysigt för vilda bin i sin egen trädgård, Solkatten skriver om det här. Har man ingen trädgård kanske man kan odla blommor de gillar på balkongen:

BoGFbsbIIAAQerl

Jag har lavender och timjan redan, och geranium – det måste väl vara nått pelargonigt? Jag har en pelargon som är min bebis, den åker in och ut på balkongen nu. Får nog sätta lite solrosor! Jag har också läst nånstans att bin gillar blå blommor, kan det stämma? Inget fel i att välja de blå iaf. Hur som välj även ekologiska fröer! Det kan man hitta i viss mån i vanliga affärer. Här, hos Runåberg, tänker jag beställa nästa år, de har bara ekologiska fröer och en massa spännande sorter. =)

This entry was posted in Ekoinfo!, mat, miljö, miljövärstingar and tagged , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Eko-info! Stöd bina

 1. Anna E says:

  Har du sett den här?
  http://www.granngarden.se/product/insektsholk-stor
  Jag ska köpa en och sätta i trädgården tänkte jag.

 2. Geranium är pelargoner. Det intygar min engelska make. 🙂 Angående bidöden håller jag på att skriva ett inlägg om det. Hoppas jag kan publicera det strax.

  • AnnaCarin says:

   Åh tackar! Då ska jag ställa ut min så fort jag tror att temperaturen håller sig, den är min bebis. Men jag köpte en solros idag! =) Ska bli spännande att läsa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s