Eko-info! Läs- och lyssnatips!

Lite lästips:Picture 48Jag prenumererar på Filter, magasinet som fått massa ros och lite ris, jag tycker det är kul läsning oftast, och den räcker länge fast är lite lättare läsning än en roman. Senaste numret hade ett reportage som jag faktiskt hörde om på radion innan jag fick tidningen i brevlådan. Hex står för Uranhexaflourid. Alltså jag har ingen som helst kemisk kunskap, det enda jag minns från kemilektionerna på gymnasiet är SIV-regeln, syra i vatten inte tvärtom. Och att läraren var lite läskig. Men om jag fattat det rätt så utvinner man varje år cirka 60 000 ton uran i gruvor i Kazakstan, Kanada, Australien, Niger, Namibia och Ryssland. Uranet förädlas sedan till uranhexafluorid, alltså ingen aning hur. Det här som då kallas hex till vardags fraktias hit och dit i världen för att bilda kärnbränsle. Hex är extremt värdefullt, men också extremt farligt. Det fraktas till Sverige med destination Westinghouse fabrik i Västerås (Japanska Toshiba äger företaget numera), där man då gör kärnbränsle av det. Till Sverige kommer det med, hör och häpna, vanliga passagerar färjor (Trelleborg, Göteborg, Umeå) eller lastfartyg (Norrköping).Det kan även vara så att det kommer via Öresundsbron. För sedan vidare färd då på svenska motorvägar. Hur, var och när sändningarna hex kommer och kärnbränsle lämnar Sverige är förstås hemliga. Men 2013 var det i runda slängar cirka 450 ton hex som forslades hit och 700 ton kärnbränsle som forslades ut.

Har ni åkt mellan Trelleborg och Rostock? Förra året, 28:e april så började det brinna på en av färjorna efter att den lastats, den hade inte avgått som tur var. Ombord fanns 9 ton hex i behållare som ska stå emot värme upp till 800 grader. Hex bildar fluorväte i kontakt med fuktig luft eller vatten och fluorväte är skitgiftigt upp till 1 km från plats. Branden släktes efter 15 h, branden släktes med koldioxid. Ett sådant brandförsvar som krävdes existerar inte i någon av de svenska orter hex kommer till. Känns tryggt. Centrala Göteborg? Ganska många som ska evakueras skulle jag tro.

Hur som. Intressant och läskigt, artikeln ligger förklarligt nog inte på nätet, men hela tidningen är ju läsvärd om än lite dyr.

En annan text jag läst idag faktiskt var den här i DN, med klimatsmarta tips.  Jag lånade med bilden för jag tyckte den var väldigt klar och tydlig. 1 kg nötkött motsvarar alltså att köra bil 30 mil.

Picture 49

På tal om det här så hörde jag på radion idag (P3 Arkivet) när jag körde min bensindrivna bil till social samkväm i Hörsne. Det handlade om detta:

Kossor anklagas ibland för att skynda på växthuseffekten genom sina metangasrapar. Nu har forskaren David Wilkinson räknat ut hur mycket metangas som strömmade ut från de stora dinosauriernas bakdelar, och kommit fram till att de kan ha värmt upp jorden med en hel grad.

Jag tyckte hans teori var jätterolig! Alltså inte vet jag varför dinosaurierna dog ut, men det är ju sjukt härligt att tänka på att koldioxid- och metangasutsläpp varit ett problem LÄNGE. Inte för att det gör mig mindre framtidsrädd, men det är inte ett nytt problem iaf. Ni kan lyssna på klippet här.

Har ni läst något intressant miljörelaterat? Tipsa gärna!

This entry was posted in Ekoinfo!, globalt, klimatförändringar, Litteratur/film, miljö and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s