Eko-info! Dansk kött och MRSA

Åh HUJEDAMIG. Detta får mig att vomera lite nästan. Jag jobbar ju inom vården nu, på ett lagomt avstånd från själva vårdandet, alltså administrativt. Och jag vet hur knivigt det blivit att bara plocka hem ett antibiotikarecept nu förtiden. Urinvägsinfektionssymtom? Utan ett positivt urinprov – ingen antibiotika. Ont i halsen? Utan ett positivt strep-A test – ingen antibiotika. Har ju ingen aning om hur det följs på alla vård- och hälsocentraler precis men riktlinjerna är ju såna här. Så vården i Sverige, heja, heja.

Men så äter vi danskt skitkött. Funderar seriöst på att låta mitt barn bara få vegokost på förskolan, för det köttet som äts där – vart kommer det ifrån? Inte nästgårds iaf.

År 2012 när tester genomfördes i Danmark så bar 77 % av slaktsvinen på MRSA. Det var en sexdubbling på två år. På Nordjylland är det väldigt vanligt att grisbönder bär på MRSA. Det smittar alltså från djur till människa. Och från människa till människa. I EU dör varje år cirka 25 000 personer från infektioner av MRSA-bakterier. En dag kanske det inte finns någon antibiotika att ta till. Tänk att backa typ 100 år i tiden.

Sverige har stora restriktioner mot antibiotikaanvändning inom djuruppfödning, och det är också väldigt sällan som man ser antibiotikaresistenta bakterier i kött från svensk uppfödning. Antibiotika får inte ges i förebyggande syfte utan enbart som en sista utväg.

Äta kött? Köp svenskt, köp ekologiskt. Köp mindre kött. Ät mer vegetariskt.

Dessutom, om du är tvungen att ta en antibiotikakur, ta HELA kuren. Sluta inte när du börjar känna dig bra, det är jätteviktigt att ta hela kuren annars kan de överlevnade bakterierna bli resistenta och nästa gång du blir sjuk så biter inte antibiotikan. Alltid, alltid HELA kuren.

This entry was posted in Ekoinfo!, globalt, mat and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s