Eko-dumt! PCB i Gotlandshem

Här på Gotland finns ett hyresbolag, kommunägda Gotlandshem, som har hela marknaden typ. I början på 70-talet byggde de ett område som heter Stäven, det ligger på Gråbo här i Visby. Stäven omfattar 481 lägenheter, mest 3:or. Nästan hela Gråboområdet ligger långt ned på listan över var folk vill på, kötiderna är korta i förhållande till andra områden (även om Bogegatan seglar upp tror jag). Stäven är iaf ett bostadsområde där man liksom inte ser en massa dyra stadsjeepar, om ni hajar.

Och i fogmassan användes PCB. Ämnet förbjöds 1972, kort efter att Stäven var färdigbyggt. Och Gotlandshem har försökt komma undan den saneringen de har blivit ålagda att göra, de har överklagat. Hösten 2011 bestämde miljö- och hälsomyndigheten att PCB:n måste bort, vad jag fattar så är det i fasaden de har använt det. Men för att komma åt allt måste de antagligen riva bort balkongerna. Hela kalaset beräknas gå på 15-16 miljoner. Förra året så gick bolaget med typ 74 miljoner i vinst så nu ska de äntligen ta tag i saneringen iaf.

Jag har missat hela spektaklet, hade ingen aning om detta. Även om de mätningarna inomhus i lägenheterna är under gränsvärd så är det ju läskigt. OCh där bor de som ofta inte kan bo någon annanstans. Att köpa en lägenhet här i Visby är rätt dyrt, okej det är inte som i Stockholm men ändå. Hyresrätter byggs, som Gotlandshems Sjöliljegatan, haha vilket skämt. På Sjöliljegatan kostar en 3:a mellan 9 400 – 12 300 kr, vad är det liksom? London? Kötiderna för normalprislägenheter är långa, okej inte Stockholm här heller men jag fick köa över 8 år för att få min 2:a, vilket inte ses som ett kap riktigt. Alla har ju inte möjlighet att vänta år heller. Andra hand då?! Ja jo, det är SVINLÄTT att få en schysst lägenhet i andra hand mellan september och maj, sen får man flytta ut och tälta över sommaren. Byteskön kryllar ju inte heller av  de som VILL ha en lägenhet i Stäven.

Oj vilken rant det blev men jag är förbannad. Poängen, utsatta människor bor i Stäven. De som inte kan välja och vraka. Ytterväggarna är giftiga. Dessutom så måste de antagligen sanera marken RUNTOMKRING husen. Vad innebär det? Att det är PCB på folks uteplatser antagligen. Att deras småbarn kryper omkring i jord som då är giftig.

PCB skapades av Monsanto (tror att Helvetet är fullt av Monsanto-vd:ar) på 1920-talet. Det ger leverskador och cancer. Speciellt farligt för foster och små barn. Halterna i Östersjöfisk är så höga att man inte bör äta lax, öring eller strömming mer än 2-3 ggr/år. Det är främst de feta fiskarna man ska undvika. Jag säger, bju mig aldrig på en Östersjöfisk. Och jag är glad att jag inte behöver bo i Stäven. Och extra glad att min mamma inte fick den lägenheten hon sökte för två veckor sen. Hon blir kvar i Bogen, som byggdes senare och har säkert andra skumma ämnen i väggar och golv – men iaf inte PCB.

Apropå vd-snubbar som verkar empatiska, Gotlandshems VD säger så här angående nya krav på prover av marken runtomkring husen:

-Vi tyckte vi hade mätt färdigt. Vi tog väl omkring 150 prover på marken och där det var mest var i odlingslotterna, som vi nu har sanerat och bytt ut all jord, säger Göte Larsson, teknisk chef på Gotlandshem.

Så här säger miljö- och hälsoskyddsnämnden:

-Det finns pcb i fogarna och det finns ett visst läckage från fasaderna ner i marken. Därför behöver man undersöka vilka halter som finns i marken. Vi tycker inte att Gotlandshems underlag är tillräckligt för att bedömma det, säger Claudia Castillo, handläggare på miljö- och hälsoskyddskontoret i Visby.

Finner det helt makalöst att VD:n inte tycker det är självklart, elelr ja det stavas ju pengar förstås. Men främst i odlingslotterna? Där folk odlade grönsaker för att dryga ut kassan med eller förstås bara för skojs skull med, men de har alltså ätit det.

*SUPERARG*

This entry was posted in Eko-dumt!, miljö, miljövärstingar and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s