Ekotips! Påskpynt!

Snart dags för påsk igen! Här kan ni läsa lite om vad jag skrev förra året i påsktider, 5 smarta påskval och om påskgodiset.

I år tänkte jag tipsa lite om påskpyntet. Med förhoppningen att bekämpa påskfjädrarna. Har hittat artiklar där bl.a. både Coop och ICA lovar och svär att deras fjädrar INTE kommer från levande fåglar. De flesta påskfjädrar kommer dock från Asien, och jag har inte hittat några ekologiska. Kanske att det ännu dyker upp för årets påsk. Jag tycker hur som att produkter från djur som ENBART är till för att pynta EN gång om året, ONÖDIGT! Men det finns ju alternativ!!

Gör dina egna “fjädrar” av silkespapper! Bambi brukar komma hem med ris från förskolan och de kör på silkesvarianten, jättefint! Jag hittade en blogg, Grön Myra, som har gjort ett fint inlägg om silkesfjädrar, bilden är lånad härifrån, och ni kan även se fler bilder på riset.

DSCN3418Superfina och har garanterat inte plockats från något levande!

Av små vattenballonger, tapetlim och bommullstråd kan man göra de här SUPERFINA små äggen och hänga upp i riset. Jag hittade bilden och tipset på bloggen Kryddburken, där kan ni också läsa exat hur man går tillväga för att få de så här fina!

trådbollar_trådägg_pyssla_virkgarn_ballongerVerkligen en färgklick!
Utan att ha plockats från något som eventuellt lever!

Bambi kom förra året hem med världens finaste tovade ägg. Jag var nästan tvungen att hänga den i typ vår kaktus så den fick hänga uppe året runt, men hejdade mig. Men nu när jag återsåg den i påsklådan så blev jag superglad! Tovade påskägg! Superfint! Hittade en fin bild från Mönsterarkivet och också en läng till en beskrivning. Ullen får ju gärna vara ekologisk och färgerna miljövänliga som man färgar den med.

tovaegg_risAlltså vem behöver fjädrar?
Ull värsta bästa materialet!

Färgglada pappersägg!! Finns ju många olika varianter, här kommer en från Make and Create, ni kan läsa hur man gör dem via länken!

ide_pappersaggcolor1

Här har vi en annan pappersvariant, från Triple C design, hittade ingen beskrivning – de här säljs via Etsy men det är nog bara att klippa och limma, kanske sy i pappret.

triplecdesigns

Okej, inga fjädrar är nödvändiga, capish? =)

This entry was posted in Ekotips!, globalt, högtider, miljö and tagged , , . Bookmark the permalink.

19 Responses to Ekotips! Påskpynt!

 1. tinaromanov says:

  Vilka bra ideér :))

 2. Anna E says:

  Jättefint, speciellt de tovade ulläggen. Jag har fjädrar som jag köpte för hundra år sedan, tror inte att jag kommer använda dem, de sista åren har jag hängt kristallprismor i färgglada sidenband. Prismorna kommer ifrån en gammal trasig kristallkrona. Tycker dock att fjäderbehovet skulle vara tillfredsställt hos de flesta eller slänger gemene man sina fjädrar varje år?

  • AnnaCarin says:

   Åh låter superfint med prismor! =)

   Har försökt att hitta siffror men det är svårt, tror många som dekorerar utomhus t.ex. köper nya år från år. En stor bov är ju de som inte handlas av privatpersoner, jag vet inte hur det är där du bor men Visby fläskar på rejält iaf förrra året till påskmarschen. Såg t.ex. det här med förra året i Jönköping http://www.jnytt.se/paskfjadrar-for-150-000-pryder-jonkoping
   Tror tyvärr att många privatpersoner numera tänker “i år kör vi lila” och nästa en annan färg osv. Och då pyntar ute som sen slängs. Men ja om alla vore som mina päron som sparade allt från år till år så skulle det inte finnas behov för nytt… =)

   • Anna E says:

    Ja det är klart tänkte inte på att en del pyntar ute. Vet inte vad min kommun lägger på påsk fjädrar men med tanke på att de bara för något år sedan drog in julklapps stödet till mindre bemedlade familjer vore det EN SKANDAL om de budgeterat för påskpynt istället! Vilket de förmodligen har med tanke på i vilket samhälle vi lever i. Det är inga innovatörer som styr här direkt…
    Upptäckte att jag hade Forsythia i nya trädgården, världens enklaste, finaste och billigaste påskpynt😊. Blommar på en vecka ungefär.
    Annars vill jag slå ett slag för second hand när det gäller påskpynt. Fyra av de sju stora påskkärringarna jag har hängandes i fönstret har jag hittat på loppis för att inte tala om hur fint det är med gamla porslinshönor och tuppar😊. Fina påskdukar har jag också fyndat.

   • AnnaCarin says:

    Åh nä det vore ju skandal! Tror att det är Köpmannaföreningen här iof, inte Region Gotland, kom jag på nyss.. Inte lika illa då. =) Var tvungen att googla blomman! Fin!! Ja loppisfynd är det bästa! Jag har några såna i mitt ris med, och en del påsktanter och en bonad med en tupp på, fulsnygga gamla grejer! =)

 3. Jättefina idéer. Jag själv använder fjädrar jag hittade på en äng i London för 4 år sedan och återanvänder det om och om igen. Tycker de är så fina.

 4. Åh, vilka fantastiska påskgrejer! Precis sånt jag är sugen på att fixa med just nu, vilket toppeninlägg! Vi gjorde stora påskägg i papier mache (eller hur det nu stavas..) häromdagen som blev himla fina så nu är jag pepp på att testa dom där med bomullstråd och så pappersäggen. Och dom tovade äggen är ju också helt underbara! Det lär bli mycket pysslade hemma hos oss de närmaste helgerna. 🙂

  Kram!

  • AnnaCarin says:

   Åh vad kul!! Jag tänker på dig ofta! Är himla dålig på att kommentera dina inlägg, men de skär i hjärtat. Hoppas att du och dina kära får en fin påsk!! De där snöräggen skall jag och Bambi ge oss på, hehe, kan slita hur som helst… Kram!!

 5. Pingback: Påskpyssligt | Livets underverk

 6. Fina ideer! Påsken har jag nog inte firat med mer än påskägg (godisfyllda) sen jag bodde hemma men nu när E är större kanske det är dags. Såg superfina virkade ägg i Erica Laurells blogg för flera år sen och har tänkt att jag ska virka dem varje år, men har inte riktigt prioriterat det pysslet… brukar mer vara lagningshögen som får sitt.

  • AnnaCarin says:

   Åh virkade ägg! Låter jättefint! Vi har en virkad kyckling, inte jag dock utan en mer virk-begåvad vän till mig so gav mig den förra året! =) Vi brukar ha ris, men i år funderar jag p åkörsbärskvistar eller kastanj! =)

 7. Pingback: Fira en schysst påsk | Ekomamma i stan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s