89: Boosta eko.

Jag har väl nått medelåldern nu, snart blir det stillsamt 37-årskalas. Eller snart och snart – i maj. I min släkt dras vi med Alzheimers sjukdom. Det är något jag tänker på ibland och slår bort, men så köper jag den där korsordstidningen och ba “jag ska minsann träna de där grå!” Så löser jag typ alla lite halvt så där, så hamnar den i återvinningen. Jag tycker att mitt minne har blivit drastiskt myket sämre sen jag fick barn. Jag tror att det går att förklara med sömnbrist, men konstant säger jag fel saker. Ni vet, lite småfel, jag tänker att jag ska säga madrass så säger jag täcke, eller mjölk och det blir fil, sked blir kniv och så vidare. Typ i samma område men fel. Sitter nu med Aftonbladets från igår och löser korsord. Boosta själen med korsord, men cellerna med bra grejer! Det är tanken. Jag äter rätt okej, men jag tänker att nu ska det bli lite mer cell-mat.

Blåbär: Oj SUPERFRUIT! OCh en som man hittar på hemmaplan! Win-win! Blåbär innehåller en skitbra sorts antioxidanter som man även hittar i te och rött vin (dricker massvis med te, och rödvin ibland!). Även en rik källa till kalium, kalcium, magnesium och fosfor. Möss som käkat blåbär uppvisade bättre minnesfunktion. =) Jag har ordinerat mig själv 1 dl blåbär om dagen.

En grej som jag önskade med blåbär, och andra bär som plockats i Sverige och övriga Norden. Fairtrade. Jo jag fattar varför det inte går att märka en svensk produkt med den symbolen, men jisses. Dessa bärplockare, som man hör om varje säsong som blir lurade och bedragna – på svensk mark, det är fan skamligt. Polarica har KRAV-bär (larvigt tycker en del men det innebär bl.a. att det är långt till närmsta bilväg) och enligt dem själva så tjänar plockarna minst 19 000 kr, de anställer heller ingen under 15 år, och köper inte bär från mellanhänder. Jag köper oftast Polaricas eko-blåbär.

Hallon: Åh ännu ett superbär! Röda bär, värsta bästa bären! Hallon har antiinflammatoriska egenskaper och är fiberrika. En bra källa till C-vitamin och folsyra, samt järn, kalcium och kalium. Innehåller något som heter ellaginsyra (dubbelt så mkt som i jordgubbar) som sägs vara cancerförebyggande. Hallon äter jag typ 225 g i veckan, en förpackning. Köper även dem från Polarica, deras KRAV-hallon är från Serbien. (Deras oekologiska är från Chile – typ skitlångt bort.)Ja det är ju inte nästgårds, en smidig grej med dem är att de växer högt uppe på bergssidor och kräver ingen artificiell bevattning. Alla de här salmonellalarmen i jordgubbar och hallon, bären kommer från odlingar där man vattnar med dåligt renat vatten. Ew. Bäst är förstås hallon i säsong – Gotländska hallon kostar ju typ lika mkt som guld tyvärr.

Jordgubbar: C-vitaminBOMB! Alltså det är mer C-vitamin i jordbubbar än i en apelsin! Hallå fakta jag inte hade en aning om! Dessutom är de en rik källa på folsyra och järn, och har en hög halt ellaginsyra, precis som hallon. Här brukar vi göra “sylt” på frusna jordgubbar, bästa sylten. Den har man på glass och pannkakor, yoghurt och i smoothie. Älskar verkligen att äta jordgubbar året om. För två somrar sen lyckades vi åka ut och köpa billiga på en odling här, och frös ner dem. Förra sommaren åt vi upp alla vi kom över färska. Det är ju SJUKT gott. Jag har mest köpt Polaricas med, de kommer från Polen, företaget förklarar sig med att de svenska blir lite för vattniga när man fryser dem, äsch då, det spelar inte så stor roll kan jag tycka, men visst ser man skillnad på våra hemmaplockade och deras. Men hellre eko från Polen än besprutade svenska. Just jordgubbar är en av våra mest besprutade grödor här i Sverige, som tur var så har vi en eko-odlare! Heja Lilla Bjers!

Tranbär: Lite längre bort än Polen och Serbien hamnar vi ju nu. De flesta tranbären odlas i Nordamerika och på motsvarande sida i Ryssland. Bär från Ryssland skulle jag gärna vilja ha en Fairtradestämpel på med, jag är INTE skeptiker av naturen men har nog omvandlats till en. De går självklart att odla här, men det är ju ingen big business. Kanske får sätta en planta själv dock. Också ett rött SUPERBÄR! Också en C-vitaminbomb och känd för att hjälpa till mot urinvägsinfektioner och t.o.m. karies.

800px-Cranberrys_beim_ErntenHär skördar de tranbär. Att handplocka dem kostar mer än det smakar tydligen, så istället så översvämar man fälten där de växer och tranbären lossnar från buskarna och flyter upp. Känns som om det går åt MÄNGDER med energi för att göra det här. Och för att minnas hallon-salmonelladiskussionen – alltså. Måste ju rimligen vara liknande. Har iof aldrig hört talas om salmonella-tranbär. Kanske för att de inte odlas i Frankrike, erhm… Vill man köpa torkade så skulle jag tro att det bästa är att handla från olika hälsoställen, tranbär finns ju överallt.

Nypon: Alltså vilket superbär! Det är antiinflamatoriskt, så till den milda grad. Om man råkar få oturen att utveckla artros så kan nypon hjälpa till. De är också cancerförebyggande och väldigt mycket C-vitamin i. Imunförsvarsstärkande och håller cellerna fräscha. Mycket folsyra i med. Jag är inte den som plockar nypon ochtorkar, men det finns nyponpulver att köpa på hälsokostaffärer, man kan strö en tesked på filen! =)

Andra SUPERBÄR i närheten: Lingon, havtorn (hua!), hjortron, björnbär, vinbär.

Och i sommar skall jag göra om bedriften att odla PHYSALIS på balkongen, masa bra grjer i dem med! Däremot köpa physalis från Colombia där minst hälften är dåliga redan vid köp, nej jag vägrar.

SUPERBÄR lite lägre bort ifrån: Aronia, goji, granatäpplen (bär? frukt?), acai.

Finns ju andra bra frukter man kan boosta med, men färsk frukt om vintern kommer också långväga ifrån. Jag försöker välja närmare alternativ, och frysta bär kan vara bättre än färsk frukt. De fryses ju ner när de är på topp, behöver inte förlora sina bra egenskaper på en hylla i butik.

Just ja, för minnet: Äter jag även SPENAT. Supergröda. VALNÖTTER! En skitbra källa till Omega-3 som ju är bra för hjärnan. FET FISK – även den, hjärnföda.

This entry was posted in globalt, mat, många bäckar små and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to 89: Boosta eko.

  1. Lindslay says:

    Vad knepigt med tranbären, översvämning låter ju som en rätt dålig idé. Broccoli och gurkmeja stimulerar också celltillväxten i hjärnan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s