Veckans vego: “Coq” au vin

Öppnade en flaska rött igår som alltså nja den var så där som jag bara inte pallar med, jobbig att dricka. Jag gillar lättdrucket vin, jag skäms inte för att det bästa vin jag vet är vitt, tyskt, sött vin, hoho – fann ett eko ett som var jättegott! Plus då en flaska rött som var typ paketerad migrän. Så vad gör man med en flaska rött som man inte mäktar dricka?!

Vegetarisk coq au vin!

Jag är väldigt skeptisk till köttsubstitut. Quorn har jag aldrig gillat smaken av, euw. Sojaprodukter är ju oftast i Hälsans kök regim och jag gillar inte att köpa produkter från Israel. Om man inte har etiska problem med det så ja alltså att frakta mat så långt är ju onödigt det med. Så viktigt är det inte för mig med köttsubstitut. Om man väljer vegetariskt så finns det ju andra vägar att gå. Men så tänker man coq au vin!

Anammas produkter letat sig till mitt Willys! Jag har tänkt testa, men inte gjort, däremot har jag läst en del bra om dem via olika forum och senast förra veckan hos Karin. Anamma är en svensk produkt, det är soja som är grunden, den är GMO-fri. Övriga ingredienser är citronjuice, vitlök, salt, naturlig arom (?) och kryddor. Ingen armslång innehållsförteckning, inga E-nummer alltså. Tillverkas i Skåne. Skåne slår ju Israel i färdväg.

Hittade ett recept här, och modifierade det:

300 g grytbitar från Anamma
3/4 flaska rödvin
1/2 purjolök grovhackad
1/2 gul lök grovhackad
5 dl grönsaksbuljong
3 morötter i slantar
5-6 charlottenlökar klyftade
5-6 champinjoner klyftade
typ 20 syltlökar
1/4 skal från en citron
1 lagerblad
2-3 persiljestjälkar
1 vitlöksklyfta finhackad
timjan
rosmarin
peppar
salt
smör till stekning

Jag fräste först grytbitarna och la åt sidan, alla såna häringa köttsubstitut verkar rätt ömtåliga, typ motsatsen till kött. Kött mår ju bara fina fisken av att koka hur länge som helst, kokar man köttsubstitut ett uns för länge så blir det gröt. Det är iaf min erfarenhet sedan tidigare och jag testade inte om min teori på Anammas.

Sen fräste jag alla andra grönsaker och la i en gryta (ej järn!), slog på vin och buljong och la i alla kryddorna. I orginalreceptet ska det hela redas sen men det glömde jag bort. Kokade tills morötterna var så där mjuka och goda, då la jag i grytbitarna – de kokade med cirka 5 min bara för att få smak.

Serverade med ris. GÖRGOTT! Barnet tog visserligen en titt och ropade “Aldrig!” men jag älskade det.

This entry was posted in vegetariskt and tagged , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Veckans vego: “Coq” au vin

 1. smygmaskan says:

  “Aldrig” :-), sötnosen! Svårt att få den att testa nytt nu för tiden! Jag skulle dock gärna ha provat. Har köpt hem silkestofu och panko, lät så gott. Any day now…

  • AnnaCarin says:

   hahaha ja det blev MYCKET gott. Ser ju förstås lite läskigt ut. Men jag lade typ bara upp ris på hans tallrik. tror han var rätt trött, somnade i soffan framför Blixten sen..

 2. Anna E says:

  Köpte Basilikapuckar till mig själv för att testa, men de var så himla salta att de gick inte att äta. 1% salt stod det att de innehöll men det måste varit mer! Visserligen så använder jag aldrig salt när jag lagar mat så jag är kanske lite extra känslig men så brukar jag annars inte reagera när jag äter mat som tillagats av någon annan då de flesta tenderar att använda salt ändå. Synd för det var ju bra att det var närproducerat och GMO-fritt.

  • AnnaCarin says:

   åh nä de har jag inte provat! Synd! Basilikapuckar är ju en sån där gammal klassiker som man åt som vego på gymnasiet. Tror det är därför jag passat. Men hu för salt är ju bara för läskigt =(

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s