87: The dark side of chocolate. Välj Fairtrade!

Trafficking. Vidrigt. Och handlar inte enbart om sexköpare och flickor från Östeuropa.Den här dokumentärfilmen, The dark side of chocolate, är gjord av en dansk filmare 2010 avslöjade trafficking och barnarbete på kakaoplantager i Västafrika.

child-labor-cocoa-farm_s640x470

70-60% av alla kakaobönor kommer från Västafrika, främst från Ghana och Elfenbenskusten. Ovanför dem ligger Mali och  Burkina Faso, länder med otrolig fattigdom. Där barn försvinner i tusental varje år, de förs över gränserna och arbetar i slavliknande förhållanden på kakaoplantager, där de inte får betalt, de får inte gå i skola, och de talar inte språket, ofta tvingas de använda ogräsbekämpningsmedel utan skyddsutrustning, vissa får ingen mat eller vård om de blir sjuka.

Hur många barn som arbetar under överjävliga förhållanden för att vi ska få choklad är svåruppskattat men rör sig om flera hundra tusen enligt  Swedwatch som är en oberoende sammarbetesorganisation mellan Afrikagrupperna, Latinamerika grupperna, Naturskyddsföreningen, Diakonia, Svenska kyrkan och Fair trade center.

cacao-child-labor-ivory-coast Jag har varit på kalas ikväll och ätit finchoklad. Den var varken eko eller fair trade. Fy fan. Vidrigt. Nä från och med blir det aldrig choklad hem från affären som inte är fair trade. Jag vill inte att mitt barn ska proppa i sig choklad som något annat barn har SLAVAT för.

001_Ivory_Coast

fairtradebanner-2013

This entry was posted in barn, globalt, mat, miljövärstingar and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to 87: The dark side of chocolate. Välj Fairtrade!

  1. Usch ja, det är lätt att betala mer för chokladen när man sett de där filmerna. Fast det är ju också alltid lite knepigt när man är hos någon annan som bjuder tycker jag. Ibland tackar jag nej, ibland inte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s