86: Handla eko och etiskt glitter

Dags att förlova sig? Gifta sig? Present till student? Kanske dags för Alla hjärtans dag?

gold-mining-china-008Här letas det guld i Kina.

Guld alltså. En sådan supersmutsig industri. Tänker gemene man på det när ringarna byter plats där på den där superfina dagen? En guldring på 18k (typ 10g) har genererat 20 ton miljöfarligt avfall.

Topp 5 av världens guldproducerande länder:

Picture 24Totalt har man utvunnit ungefär 174 100 ton guld. I processerna när man bryter guld så har man använt och använder fortfarande en mängd olika giftiga ämnen som t.ex. kvicksilver, cyanid, bly, arsenik etc. Kvicksilver från gruvor är nummer 1 på listan över världens värsta föroreningar i s.k. utvecklingsländer. Det här skadar och förkortar livslängden för 3,5 miljoner människor enligt en uträkning gjord av the Blacksmiths institute och Green Cross.

Varje år dumpas 180 MILJONER TON giftigt avfall i vattendrag runt om i världen p.g.a. guldproduktion. Gruvindustrin (alla metaller) är en av de största enskilda faktorerna till luftföroreningar. Det är ju helt sanslöst. Lägg till att det saknas skyddsutrustning, att det förekommer barnarbete, att arbetarna utsätts för både väldigt otäcka kemikalier men även att säkerheten i övrigt kan vara rätt risig. Såklart blir det ju även en fråga om landägande, att mark som kunde brukas och ägas av privatpersoner blir skövlade och obrukbara.

west-africa-gold-mining-sml

Sverige har en stor gruvindustri, vi  är EU:s ledande land när det kommer till järnmalm, men ligger även i framkant när det gäller koppar, bly, zink samt silver och guld. Nu har jag ingen info, men jag gissar på att miljökraven samt arbetsmiljöreglerna är hårdare här än i s.k. utvecklingsländer men med det säger jag inte att jag tror att industrin är “ren”. Eller för den delen har varit det.

Angående guld så finns det ju ljus i mörkret. Relativt nyligen lanserades Fairmining.

fairtrade-goldDetta är reglerna för Fairmined guld:

 • receive a guaranteed Fairtrade Minimum Price set at 95% of the London Bullion Market Association (LBMA), fixing at the FOB export point;
 • receive a Fairtrade premium payment, which is democratically reinvested in community projects and improving miners´ operations. This is calculated as 10% of the applicable LBMA fixing;
 • for Ecological Gold (gold extracted without the use of chemicals) is the Fairtrade premium is calculated as 15% of the applicable LBMA fixing;
 • develop long term business relations with their commercial partners;
 • have developed democratic and accountable organisations and formalised all their operations;
 • are using safe working practices including the management of toxic chemicals, such as mercury and cyanide, used in the gold recovery process;
 • are respectful with their environment;
 • recognize the rights of women miners;
 • do not allow child labour in their operations.

Det går alltså att finna ekologiskt och fairtrade och fairmined guld på marknaden sedan ett par år tillbaka. Antagligen är det bra mycket dyrare än vanligt, smutsigt, oetiskt guld. Men det är ju inte helt lätt att hitta, jag har hittat en producent i Sverige, Ekoguld/Titti Bjernér. Det finns alltså en eko och fairtrade/fairmined guldsmed i hela landet. Det är väl lite dåligt. Låt oss fråga de andra, varför inte liksom, det är dags.

Låt oss efterfråga eko och etiskt guld 2014!

 

This entry was posted in globalt, högtider, konsumtion, miljö, miljövärstingar and tagged , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to 86: Handla eko och etiskt glitter

 1. Anna E says:

  Intressant! hade inte en tanke på detta. Brukar kolla på Gold rush på kanal 9 🙂 där är det bara tjocka amerikanska män i rutiga skjortor som letar guld! Även om jag i princip aldrig köper guld 🙂 så ska jag definitivt sprida kunskapen!

  • AnnaCarin says:

   Haha ja vaskar de bara så är det nog ganska grönt. Men just USA verkar släppa ut asmycket just pga guldindustrin. Nä jag hade inteheller nån tanke på det! Åh vad mycket man ska tänka på! Nä tursamt så är jag inte heller någon större guldköpare, typ har aldrig hänt att jag köpt varken nyproducerat eller vintage – som jag tänker är ju en mkt bättre deal. =)

 2. Anna E says:

  hur är det med silver?

  • AnnaCarin says:

   Tänkte kolla på det med men vad jag förstått så är det ett bifynd till andra metaller typ koppar, så då får man nog kolla på malmbrytning i stort. Ska kika! =)

 3. sanna5 says:

  Vad hemskt! Det här visste jag inte! Har några guldsmycken, har inte riktigt fastnat för guld. Har en ring som jag använder, annars äger jag konfirmationskorset och en ring till som jag inte använder. Ska verkligen tänka på Fairtrade om det skulle bli en stor dag där det funderas över guld.

 4. Matilda says:

  Så bra att det finns fair-guld! Detta hade jag aldrig hört talas om.
  I övrigt så tycker jag det finns gott om häftiga smycken på second hand, guldhandlare, pantbanker….

  • AnnaCarin says:

   Åh ja! Måste nog lägga till det! Det finns ju mängder med kul smycken redan i omlopp! Jag jobbade åt en antikhandlare och alltså vintagesmycken är otroligt prisvärt jämfört med nyproducerade, och då får man ett stycke historia på köpet =)

 5. Anna E says:

  man kan ju också omarbeta gammalt guld, smälta ned sånt som man inte använder och få ett nytt smycke tillverkat. Om man sitter på en massa guld dvs…:-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s