Jag äter en del helfabrikat, vissa är svinbra och andra är sådär. Som den där ICA-Mozzarellapizzan jag plockade åt mig häromkvällen – bra att ha. Ja jo, fast ändå inte. Halv- och helfabrikat är i stort sett aldrig ekologiska ingredienser i. Inte vad jag har stött på iaf. Förutom köttbullar och korv.
Men den största grejen med att jag vill VÄGRA vissa hel- och halvfabrikat är de där som är rena lurendrejerierna. Som vi på något vis har blivit indoktrinerade till att tro att vi måste köpa.
Klassikern:
Våffelmix: Vetemjöl, Skummjölkspulver, Heläggspulver, Bakpulver (E500, E341, E450), Salt, Emulgeringsmedel E471. (Kungsörnens Kejsarvåfflor).
Våffelsmet: Smör, mjölk, vetemjöl, ägg, bakpulver, kallt vatten.
Svårighetsgrad: -1.
Tycker förövrigt att kakmixer är lite för mycket skumma grejer i. Andra saker jag tycker är knasiga halvfabrikat: micropopcorn, pannkakor, färdigskalad potatis på burk (!), fiskpinnar.
Helfabrikat som jag tycker är oersättliga, dvs för jobbiga att göra själv så jag skiter hellre i dem, men som jag ska prova på: falafflar, chokladpudding, tårtbottnar (borde ju ingå i kakmix men det är ju en helt annan nivå på en tårtbotten), pepparkakor (har ju nästan ett år på mig att ladda), sås (vilken som).
Helfabrikat som jag ändå tycker är okej: köttbullar, korv och hamburgare. Med måtta förstås och ekologiska. Eller köttbullar kan man ju öra själv, det får nog hana på att göra listan i år. Hamburgare med, men då testar jag nog hellre olika former av vegoburgare. Men korv? Nej jag bor alldeles för långt från SoFo! 🙂
Det här är ju ett ganska lätt sätt att bli lite “grönare”; att välja bort halvfabrikat. =) Försöker att göra det mesta från grunden (Även sås köttbullar, hamburgare och tårtbottnar 😉 ). Får man bara in vanan att göra det själv så blir det inte så svårt/jobbigt/tidskrävande. Bea gör jag inte själv, men jag gillar det inte speciellt mycket heller. Sambon får ha sitt paket med pulver i skafferiet.. =P
Åh bea är inte nån favvo här heller som tur är, men asså tårtbotten… Fast vi äter ju typ två om året. Ok lovar att försöka till min egen födelsedag i maj =D
Vad brukar du ha för tårtbotten? Jag gör bara en vanlig sockerkaka, antingen i springform eller i långpanna. Det är ju inte så jobbigt. =)
åhhhh men jag har gjort det en gång, den typ blev platt. Hade behövt baka tre sockerkakor. Hahaha! LOVAR att jag ska baka nästa! =)
Du kanske vispade den för hårt? Eller för lite. 😉 När man vispat ägg och socker ska man gärna bara vända ner resten. Lycka till! =D
Haha ja men säkerligen nått av det. =) NÄr jag jobbade på restaurang för 100 år sen så friade en av kockarna till mig på fyllan “för att jag bakade så goda kakor” till festliga fredagsluncherna.. Men det har runnit av mig… Det kanske går i cykler? Då borde det vara uppåt framåt igen snart =)
Alltså hemlagad chockladpudding- såååå gott och såååå enkelt!
Halvfabrikaten skrotas här en efter en, egenpanerad färsk fisk slår ju fiskpinnar med hästlängder och likaså köttbullar. Om man tycker det är jobbigt att stå och rulla en massa köttbullar pga tidsbrist så brukar jag i alla fall bara ta fram ugnsformen och göra en köttfärslimpa istället och det är också väldigt gott. Sås var lättare innan när jag använde maizena men det gör jag inte längre pga GMO och har inte saknat såsen så mycket så att jag letat rätt på ett ekologiskt alternativ. Jag har aldrig köpt en färdig tårtbotten och skulle nog hellre ha kalas utan tårta än köpa en, läste en gång om en kvinna som glömt en gammal färdig tårtbotten i sitt skafferi i många år. Bäst före datum var passerat för länge sedan och tårtbottnen såg fortfarande fräsch ut….geesus.
I julas provade jag äntligen att göra egen majonäs som jag skulle ha i den hemmagjorda rödbetsalladen, jag misslyckades en gång men andra gången blev majonäsen perfekt! Det gäller bara att pröva och ha lite tid och köpa lite extra ingredienser så man inte står utan 🙂
Veggobiffar är också superenkelt och fantastiskt gott att göra själv, det positiva är att det blir gott med nästan allt i, från rotfrukter till bönor och kryddat med vitlök, chilli, spiskummin- man tar vad man har hemma helt enkelt. Åhh nu blev jag jättesugen på att ställa mig i köket och laga 🙂
Haha dekorerar i detta nu en färdigköpt tårtbotten… =) Majonäs äter jag så himla sällan, kan tänka mig att det är godare med egen, allt eget är ju typ godare. Men tiiiiiiiden, orken och lusten, vars är den egentligen.. =)
Här finns den:-), för det mesta! 🙂
haha ja det är nog mest här som den är lite på flykt just nu! =) Det kommer kanske. Jag har lagat mat med ett gråtande barn på höften typ hälften av alla gånger jag lagat mat de senaste tre åren… Då blir det snabba knyck. Men det här ÄR min akilleshäl och något jag vill förbättra. Jag brukar iaf panera mina fiskbitar själv, och pannkakorna göra jag med, men det brukar bli amerikanka för de går så mycket snabbare =D
Bakar gör jag på kvällarna/nätterna när trollfisen sover eller när jag råkar ha barnvakt en liten stund. Fast vi har vänt på dygnet nu efter jul och ikväll kom jag upp från nattningen vid tolv, igår vid halv ett!! Då blir det mest att sitta en stund vid datorn, fixa tvätten och gå till kojs.
Gråtande barn på höften känns väl igen. Det senaste året har jag dock kört med en kombination av matlagning och träningspass. Jag lagar mat sedan måste jag hoppa över en grind och springa tolv meter för att kolla vad fisungen sysslar med, oftast hoppar han i min höga säng eller så har han klättrat upp någonstans och är i färd med att kasta sig ned, ibland ligger han fint på golvet och kollar Laban. Sedan springer jag tillbaka och hoppar över grinden så att maten inte bränner vid och så fortsätter jag så tills maten är klar. Det positiva är dock att jag sparar tid på att inte behöva gå och träna på gym samt det är gratisträning:-)
Hahaha nä VEM behöver gå på Friskis liksom! =D
Ja alltså nu när hen blivit större och sover mindre och mindre, så blir det ju tajtare med tid. Fast iof så var jag så himla trött under år ett så jag orkar ju mer nu ändå. =D
Nu känner jag mig lite petimeterjobbig, men i sammanhanget tycker jag det är bra att skilja på hel- och halvfabrikat. Köttbullar, pizza, fiskpinnar osv är ju helfabrikat. Halvfabrikat är ju snarare typ krossade tomater, frusen broccoli osv. Så för mig är många halvfabrikat extremt positiva. Ekologiska krossade tomater måste ju vara mycket mer klimateffektiva än att köpa färska tomater hela vintern för att göra pastasås. Vi lever ändå i en tid då det känns främmande att helt leva på “säsongens grönsaker”. Och att bunkra tomater sommartid och konservera själv känner jag mig inte riktigt att jag orkar.
Även helfabrikat tycker jag kan ha sin plats, men de ska väljas med omsorg. Som i kommentaren ovan, det gäller bara att ha lite extra tid. Ja, det gör det. Men det är ju inte så bara alla gånger. När hela familjen håller på att bryta samman av hunger och trötthet efter lång dag i förskola och på jobb behövs det ibland något som funkar att bara plocka fram ur frysen. Och jag vill få göra annat på helgerna än att stå och laga mat och fylla frysen. Här finns det nästan alltid veggobiffar av olika sort, hemgjorda fiskburgare, hemlagade köttbullar etc. Men ändå, ibland behövs de där färdigrullade köttbullarna. Men återigen, välj dem med omsorg. Det finns ekoalternativ även där.
hehe okej då MESSERSCHIMDT! 😛
Nä men självklart är det ju bättre att äta krossade tomater på tetra än färska om vintern. Jag tror att jag menar helfabrikat. =) Ja vi äter ekologiska köttbullar precis som jag sa… =)
Alla har precis lika mycket tid, det handlar nog snarare som du själv säger om lusten. Det tar inte mer än högst 5 minuter att själv panera fisk och sedan är ju stektiden förkortad eftersom det inte är fryst mat som ska stekas. Jag gjorde som du för inte så länge sedan och serverade fiskpinnar och frysta spättor bland annat till mitt barn sen blev jag uppmärksammad på palmolja och det är flertalet färdiga fiskprodukter som innehåller palmolja. Jag köpte Icas ett tag för de innehåller inte palmolja, tills jag hittade ett hår i en fiskpinne och där tog det stopp. Jag funderade på om jag verkligen ville servera vad som helst till mitt barn och sen beslutade jag mig för att själv pröva att panera, och inte var det svårt heller. Det jag menade med att ha lite extra tid var när man ska prova att göra något nytt för första gången, jag brukar passa på då min mamma är på besök för då vet jag att jag kan laga mat i lite lugn och ro för det mesta. Har man väl gjort något en gång så vet man ju hur det funkar och hur man bäst ska göra det nästa gång!
Ibland känns det som man bara står och lagar mat men jag personligen vill ge mitt barn en bra grund med så mycket hemlagad mat som är möjligt. Sen finns det naturligtvis dagar då MCdonken går fortast och smidigast och den maten är ju inte nyttig eller ekologisk någonstans men om jag uppväger snedsteget med att bara servera hemlagat ekologiskt i övrigt må det vara hänt. Jag har inga synpunkter på vad andra människor serverar sina barn eller själv äter det jag vill framhålla är som jag skrev alla har samma tid men kanske olika prioriteringar.
Jag tycker att ni båda två har mycket bra tankar om matlagningen! =)
Det är ju alltid mitt mål med att ge barnet bra mat, men ibland faller jag ju innan upploppet! Vi kör bra ibland och helt värdelöst ibland, som häromdan när vi åt kokt korv med bröd inte bara en utan två ggr. Så kan det va =) Tror att alla vill det bästa för sitt barn, förutsättningar och ork ser lite olika ut. Sen vet jag ju att Mikaela är mitt uppe i två-små-barns-kaos. Nödlösningar av bästa sort är ju fantastiskt att ha i beredskap =)
Kram på er!
Jag känner att diskussionen blev lite skev. Jag håller med dig till fullo ang hemlagad mat osv. Jag skrev en väldigt lång fortsättning på det här, men känner att det blev fel. Jag känner inte dig, du känner inte mig och mina förutsättningar. Jag tror vi egentligen är rätt ense.
Vet du Mikaela jag tror att du har rätt, jag känner ju dig och vet ditt engagemang och jag har lärt känna Anna E litegrann via kommentarerna här. =)
🙂 okej jag kanske var lite på krigsstigen idag, men det har sin förklaring.
Här kan det bli köttfärsås två gånger om dagen så jag är ingen matsnobb, men den är som sagt hemmalagad 🙂
Läser man böcker som Äkta vara och Saltad nota vill man helst slippa allt vad färdigt heter men ibland behövs det ju trots allt.
Precis, jag har också läst Äkta vara, och blivit urarg. MEn jag tänker att 90% bra/halvbra och resten kasst får funka. =)
När två av ens tre syskon drabbas av cancer är det kanske lättare att förstå varför jag står och bakar om nätterna och försöker att göra så mycket eget jag bara kan och förmår. Jag är livrädd att någonting ska hända min son eller mig själv som gör att vi skulle behöva skiljas åt. Jag tackar gudarna varje gång han blir erbjuden godis eller sötdricka och tar för att sedan spotta ut det igen. För jag vill heller inte förbjuda honom att smaka. Precis som jag vet att MCdonken inte är bra för honom men om han aldrig får gå så kanske han inte gör något annat än springer där när han blir större. Jag vill lära honom att uppskatta hemlagat och så fort jag tror att han inte kommer skada sig ska jag skaffa en sådan där barnkniv så att han kan vara med och laga mat, så att han kan den dagen han flyttar hemifrån. Min son skriker yeah yeah yeah när han ser en MCdonken påse men det gör han även när jag serverar köttfärsås och potatismos med fisk så 2-1 till mig 🙂 han applåderar till och med köttfärsåsen varje gång om jag inte stoppat i någon otillåten grönsak dvs 🙂
Åh jag är ledsen Anna E, hoppas det har gått bra för dem. Ja jag förstår verkligen att man blir extra noga när det finns såna hemskheter i bagaget. Jag vill så gärna orka med, jag måste göra upp lite nya strategier. Men än så länge så äter han som en fågel. Han har hittills ätit 3 Happy Meal i sitt liv, och några ggr på Max, vilket jag ser som ett lite bättre alternativ. Det är ju fortfarande strips förstås men det känns lite fräschare. Men jag är lite rädd för all korv och köttbullar, även om de är eko så är det ju en del grjer i som jag inte tycker känns ok att äta 6 ggr/vecka. Nä nu får det bli skärpning. Tack för inspiration!
Tack. En av dem har blivit friskförklarad, men har man väl haft det en gång kan det komma tillbaka och jag är rädd att han redan glömt för det kvittar vad jag säger till honom han kör på med helfabrikat, oekologiskt och snabbmat. Kanske blundar han.
Men jag kommer aldrig glömma hur det var att hämta min egen storebror som vanligtvis är en munter och livlig person efter cytostatikabehandlingarna då jag möttes av en väldigt matt, likblek och fåordig bror. Eller hur det var att höra honom kräkas i sitt rum och veta att han var väldigt långt gången i sin cancer. Min andra bror fick sin diagnos för lite mer än ett år sedan och har både blivit opererad och genomgått strålbehandling, han kämpar just nu med att få ned sina förhöjda värden mha medicinering. Båda har varit storkonsumenter av ovan listade produkter plus enorma mängder Coca cola med mina mått mätt som dricker kanske en burk om året. Ingen vet varför vissa blir sjuka men jag tror på vikten av att äta bra och ta hand om sig själv.
Köttbullar är ju faktiskt inte så svårt, det är mest tråkigt att rulla tycker jag. Jag gjorde köttbullar på 1,5 kg färs i julas och det tog sin lilla tid att rulla men stekningen går ganska snabbt och sen har man ju massor av köttbullar som går utmärkt att frysa in eller förvara i kylskåp några dagar. Annars om du tycker det är gott gör en köttfärslimpa som jag skrev innan, den sköter ju sig själv i ugnen. Då kan du stoppa den med lite fetaost tex och soltorkade tomater, färsk timjan m.m. Köttpiroger eller piroger med vilken fyllning som helst är ju kanongott och kan vara lite meckigt första gångerna innan man får till det och hittar ett bra recept, jag ska erkänna jag har ännu inte hittat det ultimata receptet men provar mig fram lite grand då tiden finns. Libabageriet ligger ju i Alelyckan i Gbg och de gör de mest underbaraste piroger som finns fast oekologiska såklart, drömmen är att få till pirogerna som deras fast av ekologiska råvaror.
Åh nej det går ju inte att förstå, så fruktansvärt att behöve uppleva ens en gång. Hopaps allt går fint.
Ja jag tror också att hur an äter påverkar mycket, sen är det ju säkert andra faktorer som påverkar med. TAck snälla för pepp och tips! =) Kram!
Jag håller med om halvfabrikaten! Använder i princip inga halvfabrikat, men det händer att vi köper fiskbullar och panerad fisk när det ska gå fort.
Har ett jättebra recept på tårtbotten som jag fått av min mamma som är mästare på tårtor. Himla enkel att göra och väldigt luftig. Bläddrade igenom min röriga receptpärm för att hitta det nyss och slängde faktiskt hälften av papperna på 5 min, jätteskönt. Massa recept jag inte använt. Ska fixa till min pärm i helgen, har varit ett projekt i något år nu, hittar aldrig det jag ska! Well well, här är receptet:
Tårtbotten:
3 ägg
3 dl socker
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vattnet och rör om. Blanda bakpulver med mjölet och rör ner i smeten. Häll smeten i en rund, smord och bröad form (2 liter). Grädda kakan i ca 40 min. Låt kakan svalna innan den delas.
Och du, man kan göra den i förväg och frysa in! 🙂
Och jag har inte glömt smöret, det ska det inte vara i det här receptet. Utan smör/ fett blir den fluffig! 🙂
Åh men TACK!! =) JAg lovar att prova till min födelsedag! =)
Klart man kan göra i förväg och frysa in, jag har en hel frys full av “egna helfabrikat”. Men helfabrikat har sina fördelar ibland de också, valda med omsorg. Fiskbullar och fiskpinnar är flitiga gäster i vårt hus.
Japp det är superbra med vissa, jag har hittat några viltbiffar i frysdisken som är min räddning när jag glömt att göra m atlåda eller inte lagat mat på kvällen innan. =) Jag vill inte äta quornprodukter och av sojaprodukterna är det bara burgaren jag gillar, men jag har lite etiska problem med Hälsans kök vilke tär de som har goda ju. Hmm. Måste bli bättre på egna. =) Har du något recept?? Har kollat på ett med aubergine.
Jag har nog inte gjort varken veggobiffar eller fiskburgare på recept på lääänge. Men generellt tycker jag att det är bra att ha i potatis, att riva andra rotsaker finrivet, gärna ha i ägg och kanske mjöl för konsistensen, göra dem rätt platta när man steker dem. Och allt blir bättre med fetaost. Ska man göra stor laddning att frysa in kan man med stor fördel göra dem i ugnen och sen steka dem i smör när de ska ätas. Jag borde bli bättre på att ha i bönor i dem, det är jag dålig på. Till jul gjorde vi några som panerades i sesamfrön, det var gott.
fiskburgare brukar jag göra, det är ju superlätt. Men ina vegoburgare tenderar till att antingen falla sönder eller att bli hårda som granit. ALLT blir göttigt med lite feta! =)
Ett tips jag borde bli bättre på är att använda torkade bönor och lägga i blöt och koka själv. Det går ju faktiskt att frysa dem färdigkokta, så är det ju lika enkelt som tetror. Jag gör det i perioder, men nu har jag kommit ur det.
Jaaa konstigt det där, när jag bodde i Sthlm så klarade jag av det galant. Och så mkt jobb är det ju inte att koka sina egna bönor, man behöver ju inte passa dem ens nästan… Ska skärpa ihop mig! =)
Jag äter väldigt lite halvfabrikat men den ekologiska, vegetariska korvärtsoppan är min räddare i nöden. Två studentsnålportioner för ca 12 spänn!
Chokladpudding är för övrigt lätt att göra själv.
haha åh det skulle aldrig komma hem till mig. Men så äter jag inte ärtsoppa efter en MYCKET traumatisk händelse på lågstadiet. Däremot tycker jag grön ärtsoppa är snabbmat, i med ärtor, koka upp, mixa, krydda och häll i lite grädde, koka upp igen och ät. Gött!
Chokladpudding, jag hör hela tiden att det är superlätt, dax att hosta upp ett recept! 😛 jag gillar den där med crisp i förövrigt. Så en chokladpudding med crisp i tack =)
200 gr mörk fin choklad
6dl vispgrädde
3 äggulor
Smält chokladen i ett vattenbad.
Vispa grädden.
Blanda ned gulorna i den smälta chokladen. Blanda sedan ned chokladsmeten i grädden och rör om försiktigt. Ställ i kylen minst en timme innan servering.
Blir mer en mousse än en pudding, pudding är jag inte så förtjust i. Per Mobergs recept.
Du kan säkert blanda ned crisp eller använda choklad med crisp i.
Nej men där har vi samma preferenser, mousse topp, pudding urk! Tack!!! =)
Bra med mål, men man får vara snäll mot sig själv för det man inte hinner och orkar. Här kommer lite tips i alla fall:
Tårtbotten: 4 ägg + 1,5 dl socker – vispa fluffigt. Vänd försiktigt ner 1,5 dl vetemjöl och häll smeten i en smörjd och ströad form ca 24 cm i diameter. Grädda i 200 grader 10-15 min tills den känns torr. Snabbt och enkelt.
Falafel: vi har nåt recept där vi mixar kikärtor, kryddor, vitlök, lite mjöl mm och sedan gräddar i ugnen istället för att fritera – det kanske inte blir precis samma smak, men det är ganska enkelt.
Pepparkakor tror jag är svårt eftersom degen beter sig lite annorlunda efter att ha vilat, så det är svårt att ta lagom med mjöl, mängden i recepten stämmer inte alltid. Försök göra den lite lösare än perfekt och prova dig fram – rätt som det är så går det.
Chokladmousse: koka upp 3 dl grädde och häll över 100 gr sönderbruten choklad så chokladen smälter. ställ i kylen över natten. Vispa till önskad konsistens. Klart.
Sås – typ brunsås, tycker jag också är svårt att få bra smak på. Ibland går det, ibland inte. Där vet jag inte riktigt hur man gör, annars är det väl bara att ta sig tiden att prova sig fram. När man står där och är hungrig orkar man inte experimentera.
Höjden av fabrikat var väl när jag fick en provpåse Småbarnsmjölkspulver. Hur mycket konstiga och tveksamma ingredienser som helst, och smakade sött och kemiskt nåt så gräsligt. Hur kan man få sälja sånt? Förvandla hederlig mjölk till oigenkännlighet och framställa det som nyttigare för barnet?
Åh men tack snälla!!! =)
Nä alltså såna där grejer går ju direkt i sopen. Vissa havl- och helfabrikat är ju bara löjliga och går utmärkt att undvika. =)
När du känner dig redo att göra egna hamburgare (köttvarienten alltså) så kan jag medela att det är så enkelt så enkelt så. Ta färs. ha i salt och peppar och lite hackad vitlök (tex). Forma,platta till stek.
haha jaaa så mycket kan jag klara, iaf ibland =) . Jag letar däremot efter den ultimata vegoburgaren. =D