83: Miljövänligt nyårsfirande

Jag missade att önska er en god jul! Min jul var snudd på perfekt. Lugn och skön och alldeles lagom. Det blev en KRAV-gran, mycket eko på julbordet och lagom dos presenter. Jag är vansinnigt nöjd över mina presenter, två från min önskelista och två som jag inte visste att jag behövde men som fyller en mycket smart funktion hemma. Nöjd! Barnet är mycket nöjd med sitt Lundbyhus jag renoverade, annars var den näst bästa klappen den här boken från kusinerna:

c192bdb9df7bb9cecd23ee972673dd74-bockarna-bruse-pa-badhuset

inlaga-bockarna-bruseBockarna Bruse är på väg till vallen men går och badar istället. De måste prova en rutschkana som är SUPERDUPER! Men sen kommer trollet och gör bomben och förstör… Jag har seriöst läst den minst fem ggr/dag sen julafton. =) (Bilderna  är lånade från akademibokhandeln.)

Men nu lämnar vi julen och går raskt vidare till nästa högtid!  NYÅR!

fyrverkeri-1Hur fixar vi den mer miljövänlig? Ska vi börja med det uppenbara?

1. Skippa fyrverkerierna alt. köp en liten pytteförpackning. Jag är uppvuxen i beckmörkret på landet. Det fanns som 2 grannar. Tror vi alla köpte varsin liten pytteförpackning på den lokala ICA-butiken. Typ 8 raketer varav minst en aldrig brann av. Lagomt. Inga bomber. Inget överdåd. Tomtebloss var ju mer spektakulärt.

Vi köper fyrverkerier för en kvarts miljard i Sverige varje år. Dä ä mycket fyrverkerier. Om man har turen att bo nära ett större samhälle, alltså t.o.m. Visby räknas så finns det ju ingen anledning att köpa fyrverkerier, det smälls tillräckligt ändå. Jag har aldrig köpt en raket, och jag har stor respekt för dem. Numera så har svenska lagar skärpts så fyrverkerierna är snällare i år än 2012, bakgrunden är förstås en otäck olycka 2011. Som sagt, stor respekt för raketer. Minns en nyår i Sthlm då jag försökte korsa Medborgarplatsen och seriöst fruktade för mitt liv.

Så färre raketer! D.v.s mindre mängder krut, krom, nickel, koppar, kobolt, kadmium, strontium, titan, mangan, molybden, arsenik, kvicksilver, brom, kisel och fosfor rätt ut i naturen.

Alla som har haft hund, häst, katt o.s.v. känner ju till den stressen med. Färre raketer = bättre på många sätt. Och ska man smälla av fyrverkerier, smäll för 17 bara då man ska, alltså midnatt Nyårsafton. Inte tre dagar innan och tre dagar efter.

2. Thailyktor (Khom loy). Åh de ÄR så superfina. Och tysta. Och brinner. Just ja, superfina! Ska ni släppa upp fler än 50 krävs tillstånd från Transportstyrelsen. Jag är mest emot dem p.g.a. att det verkar farligt när det är torrt ute. Men sånt är ju inte läget kring nyår. OM man vill släppa upp en sån, så välj en miljövänlig. Det finns de som har en metallring i nederkanten och de som har en ring av bambu, den senare är nedbrytbar och utöver att metallringarna ligger och utsöndrar läskigheter för typ all framtid så är ju bambuvarianten bättre ifall de dimper ned i hagar där det går djur, så finns inte risken att de fastnar. Eller för den delen att älgen trampar runt med en sån där. Så Khom Loy bambuvarianten – check! (Eller jag ska ju inte elda en sån, jag är rätt rädd för eld med.)

3. Miljövänlig skumpa förstås! Må det vara alkoholfri eller Systembolagsvarianten, men det går nog att få till en ekologisk variant. Förstås ingen Fair trade om det är champ-aaaagne, eftersom den då är fransk.

4. Utmana dig själv! Välj en vegetarisk meny! T.ex: Vegetarisk risotto typ 1000 recept, grillad paprika med färskost, kronärtsskockskräm, vietnamesiska färska vårrullar (byt räka mot avocado), mumsig portabello, rostade betor med västerbottenost, thailändsk gurksallad med melon, jordärtskockssoppa med chevrékräm, filopaj med tomat och feta, kanske magiska svampar? etc etc etc.

5. Köp ingen eller en begagnad blåsa. Det finns kanske något redan i garderoben?

6. Kanske ett grönt nyårslöfte? =)

Vi ses 2014!

GOTT NYTT ÅR! =D

This entry was posted in globalt, högtider, kläder, konsumtion, mat, miljö and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to 83: Miljövänligt nyårsfirande

 1. Erika says:

  Gott nytt grönt år!!!!!
  Hoppas ni haft en toppenkväll.
  Kram

 2. Sanna says:

  Gott Nytt År!

  Jag hade också en mysig jul, en av de bästa på länge. Det låter som himla bra julklappar! Älskade mitt dockhus när jag var liten, drömmer också om att fixa ett eget om jag får barn någon gång. Boken låter rolig, jag är en barnboksnörd som har sparat alla mina från när jag var liten. 🙂 Tycker att böcker är riktigt bra julklappar till barn, de kan ju läsas hur många gånger som helst. 😉

  En av juldagarna satt jag och min brorsdotter i hennes loftsäng och läste 2 (!) böcker om Tant Brun, Tant Grön & Tant Gredelin. Hon är 5 år och vi läste och läste och var helt inne i sagans värld, Så himla mysigt att prata med henne om hur det var förr i världen och hur man firade jul då. Var imponerad av att hon orkade hålla fokus så länge, för böckerna är verkligen långa!

  Fy, jag gillar inte heller raketer, jag tycker att de är läskiga. Smäller så högt och släpper ut en massa farligheter. Tänker också på alla djur, vår hund när jag var liten var skräckslagen veckorna runt nyår för då fick man smälla när man ville. Skönt att man inte får det längre i alla fall. Min bror jobbar i butik och till nyår säljer de raketer, han berättade om en stamkund som alltid handlar för 30 000, det finns tydligen lådor för 4000 som varar i 3 min när man tänder dem. Snacka om att bränna pengarna på ett kort och dyrt “nöje”

  Ska kolla in recepten, allt låter jättegott!

  Håller med om kläderna, finkläder slits ju inte som vardagskläder så de kan användas många gånger! 🙂 Har haft samma klänning på julen i 3 år nu, en svart som jag fyndade på loppis för en 10:a. Har ett par röda örhängen till så blir det juligare. )

 3. AnnaCarin says:

  Åh tack det samma! Låter som du har haft en superjul! =)
  Men då rekommenderar jag Bockarna Bruse på Badhuset, den är verkligen jätterolig! Läsa är helt fantasiskt. Jag hoppas kunna odla en bokmal till barn. Ja dockskåpet var en hit!
  Ah men åh vad ONÖDIGT! 4000 för 3 in???? Alla har vi väl våra intressen iof, det kanske är hens enda nöje på hela året, så jag ska inte ta ifrån hen det, men asså tänk vad mycket kul man kunde ha för 4000 pix.
  Ja jag blev väldigt sugen på alla! Älskar såna färska vårrullar som är det enda jag faktiskt provat. De går nog inte hem hos den där korte somm bor här än, men alltså i framtiden kanske =)
  Nej finkläder piffar man ju lätt till med nya strumpbyxor eller så, jag tycker det känns helt onödigt att handla nytt för jul och nyår, det är underligt, för 10 år sen kunde jag tycka det var nödvändigt att handla nytt för en kväll på stan. Jisses liksom *skäms*.

  • Sanna says:

   Tack! Ja, det var den! 🙂
   Att ha böcker hemma och läsa mycket är viktigt för barn, så tummen upp för att odla en bokmal! Pluggar till lärare i bland annat svenska så jag brinner mycket för läsning. 🙂
   Ja, JÄTTEONÖDIGT känner jag också. Ja, det kan ju vara som du säger, men det vore ju lite sorgligt.
   Haha, jo, det är ju ett pussel att få i barn mat ibland, speciellt när de är inne i trotsperioder. “Tycker inte om morötter!” “Men du åt ju morötter igår?” “INTE GOTT!” “Häpp…” Jag är ingen expert, men jag tror på att prova flera gånger med nya grejer, någon gång blir de kanske nyfikna/ ändrar smak. 🙂 Vissa saker växer ju fram, jag gillade inte sill förrän jag var runt 20 t ex, men nu är det riktigt gott. 🙂
   Ja, verkligen, accessoarer är ju verkligen guld. 🙂 Jaaaa, huuu, jag tänkte likadant…bara för att det verkade som att man skulle det, annars kanske “folk” (vilka nu det var) kom ihåg att man hade samma förra gången…eller jag vet inte hur jag tänkte eller varifrån tänket kom. Jag har ingen koll alls på andras kläder så varför skulle andra ha det på mina kläder? Så länge man är hel och ren liksom! Skönt att vi är klokare nu! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s