Ekoinfo! Citrusfrukt

Jag har varit lite opepp på att blogga på ett tag, mest för att jag är så ******** ARG! Jag är jättearg på att VI som enskilda individer ska försöka se till att det vi äter inte är fullt av gifter. Jag blir TOKIG! Jag tycker att det skulle vara en självklarhet att om man går in i en butik och köper sig en apelsin så ska den vara giftfri! JA men självklart så VET jag ju att det inte är så, jag är inte naiv, bara ******** FÖRBANNAD!

Just citrus slutade jag handla o-eko för länge sen om jag ska använda skalet. Citroner köper jag alltid eko för det brukar finnas. Lime har jag sällan stött på eko, så då skiter jag i skalet och kör på saften bara om det ska vara något lime-igt, men jag brukar inte köpa lime så ofta längre. Apelsiner och mandariner har jag valt att köpa spanska, aldrig Marockanska av helt andra orsaker. Men de köper jag sällan eko, har stött på goda eko nu på Willys ett par ggr så då har jag köpt det.

Picture 3

“Citrusfrukter är värstingar när det kommer till rester av bekämpningsmedel. EU-tester visar att citrus ofta har rester från flera olika bekämpningsmedel i samma prov, och i höga halter. Både cancerogena och hormonstörande bekämpningsmedel finns i både citrusskal och fruktkött. Bekämpningsmedlen används i odlingen men även efter skörd för att frukten ska hålla länge och se blank ut i butiken.

Varje år presenterar EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, EFSA, bekämpningsmedelstester på vanliga livsmedel. I årets testomgång hittades rester i hela 80 procent av de 4363 analyserade citrusproverna. Dessutom innehöll 63 procent rester från flera olika bekämpningsmedel i samma prov, vilket var näst flest efter djurlever. EFSA:s tester är gjorda på både skal och fruktkött. Det mesta återfinns i skalet, men studier visar att bekämpningsmedelsrester även finns i citrusens fruktkött.”

Här kan ni läsa hela artikeln om citrusfrukterna.

Vi gör som i Danmark här och väljer ekologiskt om vi ska avända skalet, men nu tänker jag FRÅGA efter eko-citrus, sjukt osugen på vanliga apelsiner efter det här. Nu är det dags att ställa lite KRAV! Vända den här ilskan till en drivkraft.

This entry was posted in Ekoinfo!, högtider, mat, miljö, miljövärstingar, non-profit organisationer and tagged , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Ekoinfo! Citrusfrukt

 1. Jag handlar alltid ekocitroner för det finns alltid på vår affär. Apelsinerna däremot är ju inte eko där och det känns då otroligt omotiverat att köpa dem för det står under skylten för vilka apelsiner det är och varifrån de kommer också vad de besprutats med. Brr… Inte så kul att handla dem så jag har undvikit apelsiner än så länge.

  Jag tror också att det bästa sättet att få till en ändring är att sluta köpa dem. Om ingen köper kommer affären inte att ta in dem längre. Men att få till att ingen köper är däremot svårare.

  • AnnaCarin says:

   Men man får alltså den infon i affären???? Det är ju assmart. Gillar att man inte hymlar emd att de är fulla med gift iaf.
   Ja precis, så länge vi tuggar på så länge finns det ju ingen anledning att sluta producera..

 2. Ekolisa says:

  Hjälp mina barn äter massor av mandariner och satsumas. Ska tjata om eko nu. Håller med, visst blir man arg!

  • AnnaCarin says:

   Ja men superarg! MAn tänker ju att skalet inte är så bra att få i munnen men att man itne ens ska äta fruktköttet liksom. Vi har kört på spanska o-eko, det känns jättetrist. =(

 3. Anna E says:

  Läste ett test för några år sedan man gjort av apelsinjuice och till och med Brämhults färskpressade juice som man då tyckte var så god och fräsch innehöll mögelgifter bland annat! Där och då slutade jag köpa både apelsinjuice och alla citrusfrukter. Så plötsligt började det dyka upp ekojuice! Och sedermera även ekologiska apelsiner, inte hela året men då de finns så köper jag. Bara hålla i en oekologisk apelsin ger mig rysningar…

  • AnnaCarin says:

   Ja en det det där har jag också läst om, slutade lägga dyra pengar på gifitg juice med. Bu liksom! Finns en jättegod eko med morot och apelsin som jag brukar köpa om jag ska lyxa =)

 4. Carolina says:

  Saker en inte kan göra:
  Gå på restaurang, äta en kladdkaka med citrussallad och limekräm och sedan amma sitt barn.
  Saker jag just gjort:
  Precis det.

  Det är svårt att njuta av nånting nuförtiden. Tur det inte finns så många hak här i stan och att ett av de två som är ok har mycket biodynamiska råvaror.

  • AnnaCarin says:

   Ah men jag vet! Ibland känns det helt himla hopplöst. Vi har ett sånt ställe ju, synd att en småkakak kostar 30 pix där…. =)

   • Carolina says:

    Ja. Slängde instagram på telefonen idag. Gömde FB långt ner i en mapp (slängde inte pga pm man vill komma åt). Måste sluta läsa bloggar ett tag. Klimat- och giftångesten ligger som en våt filt över allt jag gör och tänker på. Helt sjukt att vissa av oss, självpåtaget, ska ansvara dels för att vi inte får i oss gift, dels för att andra ska ha schyssta villkor och dels för klimatet i stort. Det går ju inte! Så trött på alla fega jävla politiker och EKONOMISKA INTRESSEN. Jag vill inte att mitt barn får i sig gift. Men jag vill inte heller att min barn har en deprimerad och neurotisk mamma. Svårt hitta balans.
    Sorry. Måste bara få det ur mig. Nu är det fredag och jag ska virka på en julklappstomte och kanske ta en glögg (eko, haha) och mota bort ångesten. Halleluja! Kram och heja dig och din blogg (ändå ;)).

   • AnnaCarin says:

    Ja det är det som gör mig så jävla ilsk. Jag tycker att det borde vara ett allmänintresse och en verklig politisk valfråga nu nästa år. Att man itne ser längre än näsan räcker kommer jag aldrig att förstå. Det är supersvårt att låta bli at bli klimatdeprimerad.
    Åh men det låter som en ypperlig fredagsaktivitet! Heja dig med!! =)
    http://www.ekoplantan.se/blogg/forvara-rotfrukter-smart/ Du och Anders får snickra och ställa på innergården =)

 5. Matilda says:

  När jag tänker efter är det svårt att hitta eko-clementiner. Eller så är det för att jag inte tittar… Jag köper ju en hel del ekologiskt, och emellanåt eko-apelsiner om det finns. Men med clementinerna är det precis som att jag inte tänker, jag ser priset 9.90kr/kg och blir glad eftersom jag överkonsumerar denna frukt under vintern. Undrar hur mycket gift jag konsumerar samtidigt…. agh……

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s