Ekojul #advent

Snart är det första advent! Alltså det här året har bara susat iväg som vanligt, helt galet. Eller knaaaaaasigt som mitt barn skulle ha sagt.

Jag är med i en grupp på FB som diskuterar olika miljövänliga/miljöovänliga ting, det är ett intressant forum och jag har fått lite ny input. Igår pratades det pepparkakor/pepparkaksdeg som i stort sett är omöjlig att köpa utan palmolja i, de som ska vara KRAV har ekocertifierad sådan i. Jag har försökt undvika palmolja i stort även den ekocertifierade, det är ju supersvårt men jag tänker att om jag lyckas för det mesta så funkar det. Men på söndag när vi bakar årets pepparkakor så blir det antagligen med deg från Änglamark med ekocertifierad palmolja i. Ja jo jag vet att man kan göra egen men jag känner mig, det blir ett för stort projekt, det är så mycket hets ändå liksom.  Men jag tycker det är bra att det diskuteras förstås, inget prat ingen förändring.

Något jag däremot tänkte göra är egen glögg, det är ju grymt lätt. I med vin och kryddor liksom. Jag gjorde en grym vitvinsglögg en gång men i år tänkte jag prova ett recept från senaste ica buffé:

Roséglögg!

Picture 34Ekoingredienser förstås så långt det går. Jag såg inte Kalla Fakta-programmet som gick i veckan, men jag är liksom inte förvånad. Lite förvånad över allas reaktioner, vindruvor blir vin liksom, besprutade vindruvor med.

Har inte stött på någon ekologisk glögg utan promille, men till de små kan man göra glögg av svartvinbärssaft =)

Picture 35

Lussekatter då, jag har förstått att det är svårt att hitta ekologisk saffran och att den som finns är mer än dubbelt så dyr än vanlig. Det finns Fair trade-saffran från Iran, om man snubblar på en sån så skulle jag köpa den, även om den inte är eko. Jag ska kika i min lokala hälsokost, troligen enda stället.

Pryd ljusstaken med ljus av stearin och inte paraffin!

“Faktum är att när ett paraffinljus antänds sätts en oljeförbränning igång på samma sätt som när man sätter sig bakom ratten och startar motorn.

Svanenmärkta ljus har däremot uppfyllt strikta miljökrav både på produkten och förpackningen. Det viktigaste – att ljusen måste vara tillverkade av stearin, som är en förnybar råvara och har en minimal belastning på miljön. Om alla svenska konsumenter övergår till Svanenmärkta stearinljus skulle det minska våra koldioxidutsläpp lika mycket som om vi tog bort 15 000 bensinbilar från vägarna.”

Edit 2013-11-29: Glömde ju det där med VITMOSSA! Alltså den man köper i affären är skövlad i skog och mark och indränkt i flamskyddsmedel. Vill du ha vitmossa (eg. fönsterlav) så plocka lite egen försiktigt och återanvänd den istället för att plocka ny varje år. Vattna den lite då och då så blir den inte brandfarlig. Eller pynta med annat! =)

This entry was posted in högtider, klimatförändringar, mat, många bäckar små, miljö, miljövärstingar and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Ekojul #advent

 1. Haha, man väljer ju alltid vad som är för stort projekt och vad som är lätt. Vi köper glögg, men gör egen pepparkaksdeg för jag tycker att det är så lätt men glögg verkar krånligt… Har ett gammalt recept på deg från DN som jag kört på ett antal år nu. Funderar också på om vi ska baka i helgen, eller om det ska få bli nästa.

  • AnnaCarin says:

   haha seriöst! Men glögg är ju bara att hälla i en kastrull?? Pepparkaksdeg måste man ju lyckas få till så den blir bra?? Tänk vad olika man kan va =) VAD är det för recept????

 2. Jag köper färdiga pepparkakor istället för jag orkar inte baka dem. Och glöggen är också färdig. Men vi har pratat om att göra GP’s glögg i tre år nu. Det kanske blir av nästa år för den ska stå i fem veckor eller vad det nu är.

  När det gäller stearin, tänk på att i stearin ingår det palmolja så om du inte vill använda det så går ju det också bort. Jag har inte hittat ekologiska stearinljus ännu, men jag söker vidare.

 3. Ett Eko says:

  Bra inlägg! Fram för info och sedan lägger man som sagt ribban där man orkar!

  • AnnaCarin says:

   Precis, just jul är ju sån hetsig högtid ändå. Fasan att man ska pressa in allt mys så här. Funderar på att lobba 2014 för att börja fira julen 1 november för att kunna sprida ut det lite mer… ;P

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s