Ekojul #julklappar till vuxna

Julklappar till vuxna är ju en helt annan kategori än julklappar till barn. I vår lilla släkt, alltså de som umgås och firar jul så är vi fyra vuxna varav ett par. Det innebär ju i praktiken att jag ger 2-3 julklappar till vuxna och får 2 tillbaka typ. Jag förstår att i en släkt med säg 10 vuxna personer blir det dyrt och krångligt, jag hörde precis om en person där de lottar och köper juklapp till en person var. Sjukt smart. Så det måste nog bli tips ett.

1. Dela upp er om ni är många, lotta, köp ett paket till en person istället för massa paket. Då kan man lägga lite mer pengar ifall det är något lite dyrare som blir perfekt. Smart, tack Frida.

Jag tycker personligen att det är superfint att få tid istället för en grej. Att nån prioriterar att spendera tid med en måste ju vara bland det finaste.

2. Ge bort något ni gör tillsammans. En brunch, en bio, en filmkväll hemma, en drink på stan, en utflykt, en week-end på nått mysigt bed & breakfast, en konsert etc. Eller ge de där småbarnsföräldrarna en sovmorgon, lite tid en lördagkväll att hänga utan barn osv.

Något som har verkligen slagit igenom de senaste åren är att ge till välgörenhet. Att ge pengar till Amnesty, Unicef, Greenpeace, Djurens rätt etc. Ofta genom att detaljstyra vad pengarna skall gå till och få ett kort i gengäld med sagda handling på. Jag köpte poliovaccin till barn i present åt en vän i våras. Egentligen var det nog snarare så att jag ville köpa poliovaccin och kom på att hon fyllde år, och gjorde det som present istället.

3. Till den som redan har allt, ge från hen till nån som verkligen behöver det.

Ifall man som jag tycker om att ge bort fysiska saker så kan man ändå välja att göra en godare gärning av det. Man kan stödja små projekt där pengarna verkligen behövs och köpa en vara som producerats. Jag tycker bra exempel på det är t.ex. de här olivtvålarna som tillverkas i Palestina eller armband tillverkade av kvinnor i Tanzania båda genom We effect. God Gåva har smaskiga presenter, Green&Grejerna har mycket fina smycken och annat Fair trade, likaså I am Fair trade och House of Faire trade.

4. Köp något rättvist till jul! Jag är löjligt förtjust i taguasmycken t.ex. Plastens föregångare. Smycken gjorda av taguanötter, urfina!

Picture 33En annan variant är ju att ge bort ätbara/drickbara grejer. Är farbror en chokladkonnäsör så ge bort lite fairtrade/eko choklad. Eller te-sörplaren, eko/fair trade te. Jag tycker det är vanskligt att tipsa om alkohol, men om man känner personen bra så visst funkar en fin flaska ekovin eller nån kul glöggsats som man komponerat ihop själv.

5. Ge bort något ät-/drickbart! =)

Ge bort något begagnat. Förstår inte varför det ska vara tabu. Recycle på bästa sätt. Jag önskar mig typ tre grejer i år: En spagetthislev i metall, en måttsats i metall och servetter i tyg. Det gör mig sannerligen inget om de fyndas begagnat. Tänk en gammal fin teakhylla eller några härliga koppar från 50-talet, galet bra presenter. Smycken! Alltså hallå, jag har jobbat för en autkionsfirma och alltså retrosmycken, så himla prisvärt på auktion. Gillar personen prydnadsgrejer, alltså begagnat är väl snyggast etc etc.

6. Återanvänd och ge bort något begagnat.

Ge bort något som personen verkligen, verkligen behöver. Det finns väl inget som är så himla bra som när man får något man ändå tänkt köpa. Ett duschdraperi, en rostfri vattenkokare (hehe), en dörrmatta etc etc. För några år sen gav jag min syster och svåger en bubbelvattenmaskin. OMG vilken välanvänd pryl, verkligen, verkligen värt inköpet.

7. Ge bort något som verkligen kommer att komma till nytta!

Har jag glömt nått. Har ni några andra funderingar kring presenter? =)

Edit: Ekomamman lade till två mycket smarta i sin kommentar nedan.

8. Något väldigt personligt t.ex. en fotokalender. Fotorelaterade grejer är ju alltid uppskattat till släktingar! Jag har en vag plan om att ge mormor en bok i julklapp, med bilder. Bra grej!

Jag lägger till något annat handgjort på den punkten. Alltså har man gåvan att tillverka/designa/måla what ever så är det ju fantastiskt. Pyssla, tillverka, skapa och ge bort!

9. Något från Önskelistan. Alltså att de vuxna skriver en önskelista. Då får man exakt vad man vill ha och det hamnar inte i garderoben eller på vinden. Mycket bra om man ska ge något nytt. =)

Edit 2013-11-19: Kom på 2 till! Jag har tänkt på att kanske ge en prenumeration på en tidning! Det skulle jag själv älska! Här kommer Filter och 101 idéer i brevlådan och det är ju fest varje gång. Vi har Barnens bokklubb med, oftast så avbeställer jag huvudboken men ibland kommer ett bokpaket med.

10. Ge något som ger glädje flera ggr om! =)

Ge bort kunskap! Jag är i behov av flera grejer som jag inte kan själv, hemmafix och sånt. Om man fick sig en hantverkare en dag, GULD!

11. Ge bort kunskap!

Edit 2013-12-09: Det börjar närma sig nu! Snart dopparedag! =) Och i Visby har snön kommit så nu börjar det t.o.m. kännas lite juligt. Fick ett till förslag som jag lägger till på listan:

12. Ge bort ett sällskapsspel. Alltså det är grymt ju, om man är en spelmänniska. Jag älskar sällskapsspel. Är man ett stort gäng som firar jul så blir det ju tillfälle att utöva med =).

This entry was posted in energi/energislöseri, globalt, högtider, konsumtion, miljö and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Ekojul #julklappar till vuxna

 1. Vi har kört ettan ett par år, men i år har vi bestämt att helt hoppa över presenter till de vuxna. Eller nja, eftersom barnen får en massa paket så vill vi gärna ge något tillbaka från dem, så alla släktens vuxna (fyra stycken) får en kalender med foton på barnen. Det vet jag är uppskattat och en sak som dessutom jag vet kommer att användas. Det är lite en annan kategori än julklapparna ovan, men nämner det ändå.

  När vi körde ettan så försökte jag att köra på antingen en upplevelse, nåt ätbart eller något som inte nämnts – någonting från önskelistan. I vår familj skriver (skrev) nämligen de vuxna också önskelistor. Kan tyckas lite tråkigt men samtidigt smart att man får något man behöver. Lite funderar jag på om jag och maken faktiskt ska byta julklappar i år (vi brukar inte det) och att vi då köper varandra något som vi ändå skulle köpt själva (typ nya tofflor till mig och en rakapparat till maken). Bara för att det ändå är lite kul och att det inte bara blir en massa paket till barnen.

 2. Vad kul att min butik får vara med på listan! Jag tycker också att tagua-smycken är suveräna, häftigt att naturen kan bli till något så fint.
  Många bra julklappsförslag. Jag är verkligen för ätbara presenter. Förra året gjorde jag en låda med blandade ekologiska matvaror till min mamma som bor på en ort med rätt tråkigt eko-utbud. Hon blev jätteglad eftersom julklappen varade i flera månader!

  • AnnaCarin says:

   JA men du har ju så fina grejer! =) Ja men de är superfina, jag har inget sånt men sjukt sugen på ett armband.
   Vilken jättebra present! Min mama är rätt svår, hon tycker billigast är bäst. Inte ens när jag betalar, som häromdan när jag skickade med mitt kort, väljer hon ens ekomjölken. Det är svårt att lära gamla hundar att sitta, speciellt de som verkligen upplevt fattigdom.

 3. Solkatten says:

  Vi har nästan slutat ge julklappar mellan vuxna. Det blir bara något väldigt litet, som en bit god ost, choklad, en burk hemgjord marmelad, en hemgjord tvål eller liknande. Det funkar bra, känns mycket bättre än innan då man alltid kom hem med en hel del saker man egentligen inte ville ha.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s