81: Koka vattnet smart

Det här är  ju en sån där självklar energisparare som jag slarvar med. Men bot och bättring! Fr.o.m. nu skall jag koka upp vattnet till kastrullen i vattenkokaren. Det går dubbelt så snabbt, d.v.s. man sparar hälften så mycket energi mot om man låter vattnet koka upp under lock på spisen.

Och jag ska inte koka upp för mycket vatten. Nu brukar jag slå vattnet från i förrgår på blommorna ibland om det blev lite för mycket i kokaren, men ska man ha en kopp te finns ju ingen anledning att koka upp en liter vatten.

MEN min vattenkokare som är i metall har en plastad insida. Plast + varm vatten, dålig kombination. Plasten fäller ut ämnen bl.a. Bisfenol A som jag inte så gärna vill ha i maten – fördelen med att koka upp vatten i rostfria kastruller istället. Min vattenkokare är inte speciellt gammal, cirka 3 år, och den funkar fint. Det känns skitdåligt att byta ut den mot en i rostfritt, även om det blir giftfritt.

Har hittat en på ICA Maxi som är rostfri på insidan, funderar på att byta. Hur tänker ni kring det här?

Picture 32

This entry was posted in energi/energislöseri, hushållssysslor/husmorstips, mat, många bäckar små, miljö and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to 81: Koka vattnet smart

 1. Sedan jag träffade min sambo har jag blivit skitbra på att använda vattenkokaren när jag lagar mat. Min är också i plast och jag vill jättegärna ha en rostfri, men jag tänker precis som du att den är ju inte gammal och fungerar bra.

 2. Men å, jag har inte ens tänkt på att jag får i mig skräp från plasten i vattenkokaren! Nu har jag fått en ny vånda i vardagen. Men jag håller helt med dig, köpa en ny bara för att undvika en med plast känns inte bra, så jag fortsätter med min gamla. Jag brukar alltid koka upp pastavatten och sånt i den, och brukar också hälla slattar till blommorna, eller så häller jag det kokvarma vattnet över disktrasan så att den håller sig ren i flera månader.

 3. Anna E says:

  Jag hade köpt den rostfria eller fortsatt koka på spisen med lock och bara så mycket du ska använda. Värmen frigör de giftiga ämnena. Var energisnål med något annat tills det känns ok.

 4. Ida Lexander says:

  Hej!
  Jag håller definitivt med Anna E i denna diskussion. Visst, det är inte bra att köpa nytt, men vattenkokare i plast avger ämnen så länge som den används, klart att det sker en minskning, men tyvärr blir den nog aldrig giftfri. Jag ska själv byta ut min som är i plast, men som är några år, så jag gör det med gott samvete, men skulle ha gjort det även om den var ny faktiskt. Jag har precis läst klart kemikalidetektivens Monica Kauppis bok, ” Impotensmadrassen” så nu är det stor utrensning av allt möjligt. Boken kan jag verkligen rekommendera att läsa, kanske inte en feel good bok precis men ändå skriven med glimten i ögat om kemikalierna som vi utsätts för i vår vardag.
  Ida

  • AnnaCarin says:

   Hej Ida!
   Åh jag har kollat lite i den, jag tänker mig att det är rätt jobbig läsning… Ja men absolut, min är så himla ny bara, fick dne i julklapp 2010, känns onödigt att köpa en ny än, min förra häll i tio år typ. Det blir nog till att koka vatten på spisen. Fast tevatten kör jag i den. =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s