Ekojul #julpynt

Sjukdag idag, både för mig och kiddo. Mestadels har vi spenderat dagen i soffan och kollat på tv/dvd på datorn. Alltså han ser på dvd på datorn och jag ser på tv utan ljud. Jag vet, inte optimalt, men nödlösningar när energinivån är låg. Hur som så zappade jag förbi Ullared och fastnade. Utan ljud. Det var ett program i juletider och OMG vad julpynt som shoppades. Att handla julpynt är ju som att handla allt annat.

1. Behöver jag det här?
2. Går det att köpas begagnat?
3. Finns det miljövänliga alternativ?

Jag är otroligt sentimental med julpynt. Tror det kommer hemifrån, det var ju exakt samma prylar som packades upp varje år. Samma julgardiner, samma julgranspynt, samma ljusstakar etc. Och jag äskade det. Tryggheten i traditionen som gjorde vår jul.

Jag köper ett par nya julgranskulor varje år. Speciellt svårt är det att gå in på Åhlens utan att gå därifrån tomhänt. Men jag älskar äldre julpynt. Nästan varje kväll kollar jag på Tradera efter något gammalt fint, de riktigt fina blir dock rätt dyra men än så länge har det flugit hem några fina retro-fåglar i  att sätta i adventsmossan.

Picture 34

Att göra eget julpynt är ju fantastiskt kul! Vi var i skogen för några veckor sen och plockade svamp men även grankottar som jag tänkte att vi ska måla och hänga i granen. Kristyr är ju också kul! Här är förra årets kort från föris:

IMG_4641

Ett julpynt jag varit ytterst besviken på är mina trekantsljustakar, alltså hur lätt går de inte sönder?? Som mamma sa “De verkar ju nästan vara engångs!” Kan man laga dem? Jag fyndade min senaste på julrea , en med kurbitsmålning, superfin. Barnet drog i sladden och den är ett minne blott. Jag funderar på om man kan laga den eller om man eventuellt kan dra ur elljusen och använda armaturen till vanliga ljus, nån som hört om nått sånt?

I år blir det gran. Jag har aldrig någonsin köpt en riktig gran förut. Barnets första jul fick jag ta en liten ung-tall i en väns skog. Förra året kom min mamma med en pytteliten gran i plast från när vi var små. I år efter att ha sett En apkul jul cirka 3000 ggr så förväntar sig barnet en gran.

Graninfo:
1. Plastgran är inte så miljövänligt, inte ens om den blir långlivad. De flesta görs i Asien och många blir rätt sunkiga fort och byts ut. De är oftast fulla med PVC. Att köpa mig en ny plastgran är inte ett alternativ.

2. Det bästa är en ur sin egna skog, nu har väl de flesta inte sån tur att man har en egen skog, men man kanske känner nån som har en skog. Kommer ihåg hur min vän fick välja ut den julgran som stod trängst när hon var liten, den som ändå skulle bort liksom. Den var skruffig, de fick borra hål i den och dekorera med nya kvistar – men den tanken är väl god. Nu gillar väl de flesta en något symmetrisk gran…

3 Om du köper din gran, vilket är ett bättre alternativ än att åka långt för den: Välj svensk närproducerat rödgran och inte ädelgran, de som säljs i Sverige odlas oftast i Danmark. Ädelgranar kräver mer bekämpningsmedel än andra granar.

4. Återvinn din gran!

Jag har sån tur att jag bor nära en KRAV-certifierad julgransodlare. Lilla Bjers i Västerhejde blev KRAV-certifierade julgransförsäljare 2010. Dit åker vi ock köper gran i år.

Julen är ju ljusets högtid. Vill man gå overboard med elektrisk belysning så bör man se till att all elbelysning är LED. En sån sjuarmad ljusstake förbrukar 1 kwh på cirka två månader om den är LED. Jag vet inte om det är standard på allt man kan köpa nu i butik…?

Edit 2013-11-18: Hittade en sida som säljer faire trade- julpynt, en tanke! =) Medvetna presenter har fina kulor, Green&grejerna med!

This entry was posted in energi/energislöseri, högtider, inredning, miljö and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Ekojul #julpynt

 1. Anna says:

  Jag vill bara säga att jag älskar din blogg och alltid tänker långa kommentarer som jag aldrig kommer mig för / hinner skriva. Önskar jag kunde överföra dem telepatiskt. Men nu hann jag iallafall få det här sagt!

 2. Lindslay says:

  Julpynt är sånt som jag nuförtiden aldrig köper. Förut gjorde jag så att jag köpte en ny sak varje år, inte mer. I år har jag i oach för sig köpt såna där flugsvampar som man kan stickan ner i mossa som jag ska ha i advensstaken. Men såna är ju så sunkiga second hand om de ens finns där. De är ju så billiga att folk nog slänger dem istället för att sälja dem vidare tror jag.

  En gran har vi inte, men hos svärföräldrarna finns det på julen. Fast jag tror att de har tall nu när jag tänker efter. Och den är säkert ekologisk också tror jag. Jag tänkte inte ens på att det används bekäpningsmedel till sån odling, men såklart att det gör.

  Himla bra att läsa din blogg, den får mig att tänka på så många saker som jag inte ens tänkte på innan. Och då anser jag mig ändå vara rätt medveten inom miljön 🙂

  • AnnaCarin says:

   Ah men absolut! De där svamparna har jag med köpt nya. Men hoppas de lever länge. Pratade med min syster om det här häromdan, mamma och pappa köpte verkligen aldrig nått nytt var vad vi mindes gemensamt. Alltså förr var väl grejerna lite tåligare. Vi var ju ändå barn, och vi hade två kattungar under en jul.
   Vi hade alltid tall när jag var liten! =) Jag tycker ärligt det är mkt snyggare och alltså de barrar ju inte. Tallarna högg pappa på en grannes mark.

   Men tack!! Jag känner ganska ofta likadant! =)

 3. Mila says:

  Roligt med sparsamma tips! Jag tänkte sy mig en större gran, med återvunnet tyg, att montera på väggen/eller stoppad och stående på golvet. Ligger i fillilurstadiet ännu;-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s