Ekojul #Julklappar till barn

Julklappar. Åh vad jag är ambivalent till dem. Jag älskar att tänka ut och ge saker till de få i min familj om jul. Jag hatar slentrianmässigt köpta sista-minuten-presenter. Nu med all insikt om att all konsumtion är jäkligt dålig för miljön så får jag tänka ett varv till. Jag tänker dela upp den här posten i klappar för barn och klappar för vuxna – två helt olika grejer tycker jag.

Jul för mig när jag var liten var magisk. Självklart var det inte enbart presenterna som gjorde magin, det var hela grejen. I all fall efter julstöket. Det var bara vi fyra, mamma, pappa, min syster och jag. Ett avvikande år så bodde mormor hos oss med. Julafton började så länge jag kan minnas iaf med att jag och min syster fick tjyvöppna var sitt paket, oftast en bok. Sen låg vi i varsinn ända av hörnsoffan, läste och åt knäck. Så fortsatte dan i rätt maklig takt. Vår jul var alltsom oftast nästan helt vit, jag har förstått på senare år att så inte alltid är fallet. Om man vill stödja och skriva på Vit Juls kampanj som en julklapp så gör man det här.

Jag tänker lite så om presenter till jul, att för mig är det en självklarhet att ge dem. Men jag vill hellre ge genomtänkta presenter som räcker en stund. Det har varit lättare till vuxna än till barn. För mig alltså. Jisses vad jag får hålla i mig när det kommer till julklappar åt barnet. Jag vill ge honom ALLT. Jag tror att det är en rätt vanlig känsla hos päron. Viljan att bara göra barnet dunderlyckligt osv. Nu vet jag ju att prylar inte är allt, och jag gör det ju inte, alltså ger honom allt.

Naturskyddsföreningen släppte i dagarna en liten hjälp i julklappsdjungeln, de har en Grön app som alla med en sån fancy touchtelefon kan använda. Mycket smart, tror jag ska göra ett app-inlägg. Men hur som, här nedan kan ni läsa Naturskyddsföreningens tips när det kommer till presenter:
FULL KOLL I LEKSAKSBUTIKEN
När du köper nytt, undvik leksaker som luktar parfym eller plast. Och skippa plastgrejerna från Asien. Här är några saker att ha i bakhuvudet när du ger dig in i leksaksdjungeln.

Håll koll på begagnat
Begagnade grejer är ju för det mesta klockrent ur miljösynpunkt. Men just med leksaker är det lite lurigt. Naturmaterial är oftast okej, men se upp med gammal plast och elektronik. Är du på jakt efter just en sådan leksak är det faktiskt bättre att köpa nytt eftersom lagstiftningen om vad leksaker får innehålla skärptes i år.

Träleksaker är oftast ett bra val
Det är ovanligare att färgen på träleksaker innehåller skadliga ämnen, speciellt om leksaken är tillverkad inom EU. Riktigt gamla träleksaker med flagnande färg ska man dock vara försiktig med. Färgen kan innehålla bly som barnet kan få i sig med flagorna.

Se upp med mjukplast
Undvik mjuka plastleksaker som till exempel mjuka plastdockor. Mjukgjord plast kan släppa ifrån sig olika sorters ftalater som är hormonstörande.

Lego okej
Hård plast, av den typ som finns i Lego, verkar vara mindre farlig då kemikalierna inte släpper lika lätt som i mjuk plast. Ska du köpa en plastleksak, välj en som tillverkats inom EU eftersom lagstiftningen är hårdare här.

Var petig i butiken
Köp inte leksaker som butiken inte kan garantera är fria från PVC. Fråga också efter Svanenmärkta leksaker. Det kryllar inte av dem i butikerna, men du är med och ökar efterfrågan. Handlar du via nätet är det en baggis att googla fram bra butiker som specialiserar sig på miljöschyssta leksaker.

I Grön Guide-appen hittar du ett helt gäng sådana här användbara små artiklar. Ladda ner gratis så har du tipsen nära till hands när du behöver dem. Och tipsa gärna vänner om appen så vi blir ännu fler vardagssmarta därute!”

Grön Guide till Iphone: https://itunes.apple.com/se/app/id350342977?mt=8

Grön Guide till Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=se.naturskyddsforeningen.gronguide&hl=en

Jag har köpt ett begagnat Lundby-dockskåp till min avkomma, meningen är att det ska renoveras lite innan jul… *håller tumarna*. Men det är den enda begagnade grejen han får. Jag satsar lite på spel, pyssel och pussel i år. Och så ska han få lite smarta bruksföremål i min kamp mot att få barnet att äta frukost, han får en egen chokladkopp och en skål. Och böcker. Vi lånar ju från bibblan, och det tycker jag är guld. Men för mig har böcker alltid varit sammankopplade med jul, så han kommer att få några på julaftonsmorgon. Så kan vi tillbringa dan i soffan, läsa och äta knäck.

Summan av julklappskardemumman är att man inte behöver köpa så vansinnigt mycket! Förra året julhandlade vi för 64,8 miljarder kronor. Det verkar vara typ 6.500 kr/person. (Fortfarande jättedålig på matte men SJUKA siffror). Det var första gången på 17 år som inget “rekord” sattes utan handeln backade lite.

Vad säger ni? Ska vi inte hjälpas åt att slå ett anti-rekord i år?

This entry was posted in barn, högtider, konsumtion, miljö. Bookmark the permalink.

12 Responses to Ekojul #Julklappar till barn

 1. Mikaela says:

  Ett tips som jag aldrig själv kan hålla är att vara sådär präktig och börja köpa julklappar i orimligt god tid. Då ökar ju sannolikheten att man hittar något bra. Jag köpte den första julklappen i september. Fast jag kunde inte hålla mig, så den är redan bortgiven…Men men, den var till en person som sannolikt inte får något mer i alla fall:-)

  • AnnaCarin says:

   Haha ja det är ett bra tips. Jag köpte också första julklappen i september. Och jag är klar. Ska bara fixa till det där dockskåpet förstås, vilket kommer att bli ohemult mkt dyrare än att köpa ett nytt en mycket roligare =)

   Ja en svårigheten är ju att sitta på hemligheten. Jag bävar för att Ben ska bli sjuk, då vet jag itne om jag kan hålla mig…. =)

 2. Mikaela says:

  Kom på att vi ju har köpt en hel jättelåda lego till L på blocket. Också i september. Och lyckats hålla oss! Hon fick lite i “pottbelöning”, så vi har ju lite att leka med i alla fall. Sen har jag tänkt att beställa från en rättvisehandel på nätet, men jag kommer aldrig till skott. Sen är jag typ klar.

 3. FC says:

  Tummen upp för det här. Men guuud vad svårt det är! Särskilt med andras presenter. Försöker hålla fast vid någon sorts avvägning och tänka att det iaf är bättre att det jag köper är ok istf att det blir ännu fler saker som är dåliga. Typ… Här blir det få julklappar i år (ungen drunknar ju! Som efterlängtat endabarn och -barnbarn…) för ekonomin sätter stopp. Men den planerade Briospisen känns plötsligt genial i fler aspekter än att barnet äälskar den på öppnis. Den är ju trä. Hade inte ens tänkt på det. Ska bara hitta en begagnad dock…

  • AnnaCarin says:

   Åh ja men så är det ju, det är lätt att efterlängtade blir överrösta! Mormorn brukar köpa något lite dyrare, men typ en present, så får han en från min syster med.
   Jag har också satsat på grejer som jag tänker att han kan ha flera år, det har funkat hittills =)

 4. Anna E says:

  Jag har alltid älskat att få böcker, numera hinner jag inte läsa så mycket själv så just nu samlar jag bara på titlar 🙂 men som barn och tonåring slukade man ju böcker och jag tycker det skulle vara varje barns rättighet att få minst en bok på julen. Bokrean i februari är ju ett ypperligt tillfälle att införskaffa bra och fina böcker till ett överkomligt pris, för den som har möjlighteten dvs. Jag köper flera av julens klappar till barnen i familjen redan då. Biblioteken är ju fantastiska och jag älskar fortfarande att gå dit och lånar gärna hela högar åt gången men att som barn få en alldeles egen bok att läsa om och om igen är ju en speciell känsla och något jag verkligen vill lämna i arv till mitt barn och andras med för den delen. En bok är en riktigt bra present!
  “Jag vill hellre vara fattig i en stuga full med böcker än kung utan lust att läsa”, Thomas Macaulay.

 5. Ett Eko says:

  Bra sammanställning! Jag kan tipsa om aktiviteter också, blandat med “riktiga” paket och om barnet är lite större och förstår att se framåt. En lekdag, gå på en teater eller bio inklusive popcorn, en pysseldag…

 6. Händelsevis says:

  Bra tips! (läser såhär ett år senare…) Min son får en hemstickad tröja i år. Och en träbokstav (första i hans namn) jag hittade på myrorna för 2 kr. Sjukt billig barnjulklapp alltså! Dock har min sambo bestämt sig för att köpa nått jätteduplobygge som de ska göra tillsammans. Ännu en anledning för mig att ligga lågt med julklapp, då får han ju redan en jättestor från sin far!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s