#free the arctic 30

Så har man börjat jobba heltid igen, och tiden runt om blir liten och viktig. Det blir sparlåga fram till jul.

Något viktigt under tiden: #freethearctic30

tumblr_inline_mu5zd3Sdes1s2v35c

Modiga, modiga människor som på allvar hjälper till att rädda världen åt dig och åt mig. Som nu suttit 48 dagar i ryskt fängelse.

Den ryska statsåklagaren lade första veckan i oktober 2013 fram ett åtal gällande sjöröveri mot svenske Dima Litvinov och de andra i besättningen på vårt fartyg Arctic Sunrise, som  den 18 september genomförde en fredlig protest mot Gazproms planer på oljeborrning i Arktis. Den 23 oktober ändrades åtalet till huliganism.

Det är fortsatt en extrem och oproportionerlig anklagelse som kan innebära ett maxstraff på 7 års fängelse.

Efter att Greenpeace fartyg Arctic Sunrise den 19 september bordats av rysk kustbevakning på internationellt vatten så bogserades fartyget med besättning till Murmansk och samtliga häktades. Besättningen som består av 28 aktivister från Greenpeace och två frilansfotografer har hittills nekats att släppas mot borgen i väntan på åtal. Besättningen har varit frihetsberövad under omständigheter som på flera punkter bryter mot deras rättigheter. Deras advokater framför nu därför klagomål till ansvariga myndigheter.

Greenpeace protestade mot Gazproms oljeplattform Prirazlomnaya, eftersom oljebolaget planerar att starta världens första havsbaserade oljeproduktion i Arktis. Plattformen ligger i Petjorahavet där temperaturen kan sjunka till -50 grader och där havet täcks av is två tredjedelar av året. I området finns tre naturreservat.

Scenarier över möjliga oljeutsläpp visar att området riskerar att råka ut för en olycka som täcker över 140 000 kvadratkilometer öppet vatten och 3000 kilometer kust.”

Russia+oil+spill

Vad kan DU göra?

This entry was posted in globalt, miljö, miljövärstingar, non-profit organisationer and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to #free the arctic 30

  1. Lindslay says:

    Ja, vad ska man säga? Jag tycker att det är helt oförsvarbart att de ska borra efter olja där. Jag kan inte med ord säga hur fel de gör. Men jag tror tyvärr också att det ligger alldeles för mycket makt bakom det hela. Makt i form av de stora oljebolagen. Det kommer alltid att borra efter olja och de kommer alltid att få göra det. Men trots det tycker jag såklart att man ska göra det man kan för att försöka stoppa det och få dem att frige de som nu sitter fängslade.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s