Eko-dumt! Halksockor

Jag var en sväng på stan idag, strumpinköp på listan. Barnstrumpor. Jag gick runt lite och jag tycker att just strumpor går att finna i eko-bomull, det och underkläder finns både på Kapphal, Åhlens och Lindex vilket är de affärer jag knatade in i idag. Såg t.ex. att Lindex har ytterkläder i någon slags bionic-vattenavstötande yta och nu på hemsidan kan man tydligen beställa Kavats eko-skor. Det börjar som bli lite lättare att välja miljövänligare produkter.

MEN en grej som stör mig enormt. Nästan alla eko-sockar jag stötte på idag var halkstrumpor. Jag vill inte köpa strumpor med plast på. Dels vill jag inte att barnet ska ha på sig plastsockor dagligen, den där mjuka plasten är ju bland den värsta. Så vill jag absolut inte hålla på att tvätta plastplagg och sprida microplaster runt mig. Efter lite letande så hittade jag ett tre-pack ekosockar på tjejhyllan utan plastploppar. Men då var det någon slags metalltråd i dem, typ silvertråd. Men fa van. Det vill jag ju inte heller hålla på att tvätta och sprida. Sur. Det slutade med att jag köpte ett fem-pack o-eko.

Samma med underbyxorna på t.ex. Lindex. Eko-trosor/kallingar finns det, men många av dem är plasttryck på. Nej tack. Ftalater speciellt på det stället? Helst inte. Jag skulle vilja ha eko-bomull utan massa skräp på.

Kvar i affären.

Picture 30

This entry was posted in barn, Eko-dumt!, eko-varor, kläder, konsumtion, miljö, miljövärstingar and tagged , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Eko-dumt! Halksockor

 1. Bra uppmärksammat!

  Underkläder har vi köpt POPs, de har i 100% ekobomull utan tryck. Och de har strumpor också i ekobomull utan halkpluppar. Gillar deras strumpor generellt då de har bra namningsmöjligheter. På förskolan rekommenderade de också oss att ha utan halkisar då fötterna tydligen blir kallare i skorna av det där halkmaterialet.

  • AnnaCarin says:

   Just ja, det där med kyla ja! Ben hade innetofflor såna som tipsas om nedan, första “terminen” på dagis, men sen har det blivit både vanliga utan och vanliga med halkploppar som han fått av mormorn. Vissa strumpor verkar lite glattare än andra. Värst är det förstås dan efter de städat golven ordentligt, en gång/vecka. Får kolla in POP. 🙂

 2. Anna E says:

  Jaa men jag är så rädd att min kille ska ramla och slå sig för att han glattar runt på hala golv så som han kutar runt. Eftersom jag hitintills inte trodde att det gjordes tofflor i ekoskinn har jag inte trott att jag hade något val. Men tack vare ditt inlägg gick jag in och kollade på Bobux och de gör tofflor i stora storlekar! Med monster på dessutom! De måste ju bara bli en hit!
  Har länge tänkt att jag inte vill att han ska ha dessa strumpor med plast men vad gör man, hur gör ni som inte kör halkisar till barnen?
  Det är tur att jag oftast har väldigt svårt att få honom att ha några strumpor på sig överhuvudtaget, helst vill han vara barfota men nu börjar det ju bli lite för kallt för det.
  Jag har också handlat kallingar på POP i ekobomull men även på Lindex och de har varit utan tryck annars hade jag inte köpt dem heller. Maxomorra har också prisvärda kalsonger i ekobomull som man kan fynda till mkt bra pris på rea.

  • AnnaCarin says:

   Såna små tofflor är superbra, några kommentarer här nedan så tipsas om kokobellos, såna hade min son första tiden på dagis, han kunde ha dem ungefär ett år faktiskt (från typ 8-9 mån) de var väldigt bra när han kröp med, antar att de töjde sig lite. BÄttre än sockiplasttyp. 🙂 Efter det har vi kört både vanliga sockar och såna med vanligt halkskydd, men min son har aldrig varit Röjar-Ralf, han har nog ett inbyggt halkskydd 🙂

 3. Johan says:

  Det finns ju halkstrumpor på ekotextil.se
  Plupparna är visst baserade på gummi.
  Visseligen inte bomull men ekologisk ull.

  • Anna E says:

   Åh, tack för tipset, ull är ju bättre än bomull dessutom värmemässigt. Någon form av halkskydd om det är gummipluttar eller inneskor måste nog min kille ha, såg senast idag på öppna förskolan en kille utan halkskydd som slog sig rejält när han glattade på golvet gjorde en vurpa och åkte in i ett stolsben med huvudet. Det går ganska vilt till hos oss iallafall😊

  • AnnaCarin says:

   Toppentips! Tack! 🙂

 4. Erika says:

  Ja det där e så trist. Min dotter fick för ett tag sen 7 st trosor med glittrigt kladdigt plasttryck på av ett par bekanta. Självklart älskar hon dem och jag får klura ut ett sätt att få dem att sakta försvinna. När vi handlar nytt så är hon helt med på noterna att vi inte vill handla vissa saker men presenter e lite svårare.

  Smarta vegetabiliskt garvade mockasiner/tofflor till förskolan
  http://www.kokobello.se/skor/bellio-ekologiska-tofflor/

  Vår fsk vill att alla barn har inneskor så där behöver vi inte plastplupparna som tur e. Köpte eko strumpor på Lindex för några veckor sen men måste dubbelkolla nu med de där silvertrådarna du skrev om.

  http://www.ekotextil.se/mobile/product.html/halk-socka?category_id=46
  De här e ljuvliga!

  • AnnaCarin says:

   åh jisses vad många presenter jag misstänker kommer “försvinna” i framtiden… Du får tvtta dem på 100 grader en gång 😉
   Åh såna små skor från kokobello hade min son, han fick dem i present, de var super! Väldigt bra från det att han började krypa faktiskt. HAn kunde ha dem ett år ungefär och nu har vi sparat dem, de ser knappt slitna ut liksom. Bra grej! 🙂
   Silvertrådarna var i små hjärtan typ. Otroligt onödigt!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s