Ekotips! Arganolja vs Moroccan oil

10100270047

Ingredienserna i Moroccan oil enligt INCI, där den ingrediens produkten innehåller mest av står först och den sist minst. Jag hittade bara en engelsk innehållsförteckning, hoppas det går fint. Jag tycker Moroccon oil är rena lurendrejeriet.

“cyclopentasiloxane, dimethicone, cyclomethicone, butylphenyl methylpropional, argania spinoza kernel oil, linseed extract, fragrance supplement, D&C Yellow-11, D&C Red-17, coumarin, benzyl benzoate and alpha-isomethyl ionon.”

1. Cyclopentasiloxane, dimethicone och cycloeticone är syntetiska silikoner. Ursprung=råolja. Silikoner är en form av plast.

2. Butylphenyl methypropianol är ett allergen syntetiskt doftämne.

3. Argania spinoza kernel oil är en vegetabilisk olja som utvinns ut arganträdets frö. Det är ju den här oljan man VILL ha i håret. Den kommer alltså på femte plats i Moroccan oil.

4. Linseed extract, alltså linförolja, inget märkligt eller giftigt alls.

5. Fragrance supplement. ?. Asså. NÄ inte okej att ha i INCI tycker jag. Vilken fragrance liksom.

6. D&C Yellow-11, D&C Red-17 är färgämnen. De kan bägga komma från djur och står på PETAs lista av ämnen att undvika som vegan. Nu är ju inte jag vegan, men alltså behövs ett färgämne? Färgämnen är ofta allergena.

7. Coumarin (kumarin) är en naturlig doftessens. Sedan slutet på 1800-talet kan man tillverka den syntetiskt och det finns olika varianter. Vissa av dem är förbjudna att ha i kosmetika och hudvård pga allergirisk.

8. Benzyl benzoate har man i för att stabilisera dofter vad jag förstår. Bensylbensoat är ett nervgift, och man måste skriva i vilken mängd det är i produkten. Ett vanligt användningsoråde för bensylbensoat är i lusmedel.

9. Alpha-isomethyl ionon, en jonon är ett doftämne, det är tydligen terpentinlikt. Ja men då så.

Gå inte över ån och köp dyrt, dåligt “vatten”. Gå direkt till källan, vilket iof också är dyrt. Jag älskar arganolja, det och jojoba är de bästa håroljorna för just mitt hår. Man får prova sig fram men istället för att köpa Moroccan oil, köp ren arganolja. Kallpressad och ekologisk.

This entry was posted in Ekotips!, hygien/skönhetsprodukter, miljö and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ekotips! Arganolja vs Moroccan oil

  1. Lisa says:

    Jag använder kallpressad kokosolja i håret. Funkar perfekt!

    • AnnaCarin says:

      Åh jag med! Jag brukar använda det när jag vill få till mina lockar, det är bäst för det! Ibland använder jag även ett okej balsam som leav-in, men mer sällan, doften stör mig. Smörjer huden med kokosolja med ibland, ibland annan olja. Kokosolja är sjukt bra, och dessutom gott i bakning! 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s