Det där med konsumtion igen

Läste ett bra inlägg hos Ekomamman idag, det handlar om att konsumera “gröna” prylar i sig inte är så miljövänligt. All konsumtion är ju förödande, vi behöver ju konsumera mindre. Desutom ringer ju alltid Biologi-lärar-Stures ord i mina öron. “Det handlar bara om vinst och förlust i energi!”. Ta en plastmugg. Ni vet en sån där man får kaffe i, med ett litet öra. Känns ju sjukt mycket bättre att stå där med en mugg i keramik, allra helst en man valt ut själv hos keramikern ju.. (är fruktansvärt glad i muggar). MEN energin som går åt till att göra keramikmuggen, jag kan inget alls om keramik men enligt Wikipedia så bränner man keramik 2 ggr, högsta temperaturen omkring 1200 grader. Att tillverka plast kostar ca 43 Kj/g. Jag hittade inga siffror för keramik men en för siffra lera bränd till tegelsten som är 3000 KJ/kg. Jag är verkligen JÄTTEDÅLIG på matte. Ni vet skämskudden fram, jag tror seriöst att jag har dyskalkyli, men att tillverka en plastmugg är grymt mycket bättre  än att tillverka en kermikmugg med tanke på energiåtgång. Nej vi ska ju inte hellre använda plast, men det är ju en tanke.

Med de här tankarna i ryggen blir jag t.ex. helt skogstokig när kändisar, eller gemene man för den delen,  går och köper eco-friendly hybridbilar sprillans nya. Det är INTE miljövänligt. Det är inte miljövänligt att kasta ut och handla nytt i bambu/FSC-märkt/stål/ekologisk bomull/whatever. Klart som korvspad att man ska göra sig av med grejer man inte vill fortsätta att förgifta sig med, men man ska ju alltid, alltid tänka tanken:

BEHÖVER JAG DEN HÄR?

Jag kräks just nu på inredningsbloggar/modebloggar/skönhetsbloggar/konsumtionsbloggar. Köp, köp, köp. Nej sluta med det. Nu.

Picture 24 Screenshot från Bron. Alltså jag har bara sett två avsnitt, vet inte om jag gillar det. Får lite dålig smak i munnen. En sak är ju säker, terrorism är inte svaret. Men att bli en medveten konsument är det.

This entry was posted in bra bloggar, eko-varor, energi/energislöseri, inredning, kläder, konsumtion, miljö, miljövärstingar and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Det där med konsumtion igen

 1. Tankekatten says:

  Men jag tror ändå att det är ett bra sätt att få ut tanken om miljöfrågorna till gemene man genom bron för att så många ser den. Även om såklart inte svaret på frågorna är terrorism.

  • AnnaCarin says:

   Hmm ja kanske det. Det är ju bra att de tar upp ämnen som faktiskt stämmer, nån har ju gjort sin research. 🙂 Vilken fin blogg du har! Grattis till priset!! 🙂

 2. Ekolisa says:

  Jag tror på att gå över till att konsumera mer kvalitet och dyrare, schysst tillverkade saker som sedan har ett högt andrahandsvärde. Tänk om t.ex all textil och kläder skulle vara schysst tillverkade med stränga miljökrav. Priserna skulle gå upp, kläderna skulle bli dyrare och man skulle vara mer rädd om tygerna och mån om att undvika spill. Därför tror jag trots allt på att uppmana konsumtion av “gröna” prylar. Men det är mycket dumheter. T.ex. att IKEA får miljöpris medans det finns små företag som kämpar helt utan uppmärksamhet.

  • AnnaCarin says:

   Åh men absolut! Samtidigt får det ju ite bli en klassfråga att kunna handla schyssta saker. Men det där med IKEA är verkligen konstigt. Som du säger så måste ju kläder och prylar bli dyrare, det får ju bara inte bli så dyrt att bara vissa har råd att handla.

 3. Anna E says:

  jag har gått och tänkt på det där lite grand och skulle precis skriva en kommentar då jag såg att Ekolisa redan skrivit lite av det jag tänkt. Att en viss konsumtion är ju bra eftersom vi då visar att det är ekogrejer som vi vill ha inte det andra skräpet. Efterfrågan styr ju. Om ingen köper de gröna grejerna så försvinner de ju ur sortimentet. Det fick jag senast höra igår då jag besökte den lokala leksakbutiken och frågade efter träleksaker, ingen köpte dem när de fanns i butiken så de fick rea ut dem och sen tog de inte hem nya såklart.
  Jag brukar alltid fråga (lite högt 🙂 i mataffären och andra affärer med för den delen- har ni inte ekologisk potatis ex? eller har ni inga barnjeans i ekobomull? eller hur har de här dunen plockats- från döda eller levande fåglar? Eller vilken plast är den här cykelhjälmen gjord av osv osv. Många gånger så har de iallafall tagit hem de ekologiska matvaror jag efterfrågat nästa gång jag besöker butiken och i de andra fallen så hoppas jag att ytterligare en person vaknar till och börjar fundera lite.

  • AnnaCarin says:

   Jag håller absolut med angående att handla eko ger en ökad marknad. Men jag tycker ändå inte att konsumtion av ekoprylar i sig är målet, jag vill fortfarande konsumera saker jag behöver inte saker ett företag tycker att jag behöver. Eko eller ej. Eko mat eller annan förbruknigsvara är ju en självklarhet, ökad konsumtion ger ökad volym, kan en ju hoppas 🙂

 4. Anna E says:

  Det är klart att man inte vill konsumera saker man inte behöver men av olika anledningar blir det ju så ändå ibland och då är det ju tur att man kan sälja det vidare eller skänka till någon som kanske just behöver en sådan pryl. För att det ska finnas en begagnat marknad krävs det ju att någon en gång i tiden köpt saken ny 🙂 Jag har inte som mål att konsumera ekoprylar men när jag konsumerar nuförtiden så letar jag efter ett alternativ som känns reko och är eko på ett eller annat sätt. Jag kan inte heller riktigt relatera till att jag skulle köpa prylar som företagen tycker att jag behöver och det var heller inte den slags konsumtion jag menade i ovanstående kommentar. Jag försöker rannsaka mina senaste inköp och se om jag köpt något som någon annan tyckte jag behövde men jag tror faktiskt inte att jag gjort det. För några år sedan var det sant men inte idag.
  Men det är klart ibland är gränsen hårfin för vad behöver man egentligen förutom mat, hälsan, värme, vänskap och kärlek? Det är en intressant diskussion och jag kommer sannerligen tänka till lite extra nästa gång jag ska konsumera.

  • AnnaCarin says:

   Hehe ja alltså jag säger inte att jag inte konsumerar, eller att jag bara konsumerar eko och bra grejer. Men jag försöker tänka i de här banorna, för att kunna göra nästan rätt nästan jämt. 🙂 Klart vi fortsätter diskussionen! 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s