79: Ha hemma-höstlov

flygplan-1I dagarna kom Naturvårdsverket med en rapport med nyheterna om att våra CO2-utsläpp minskar här i Sverige. Karin på Karins Miljöblogg har skrivit ett bra inlägg om det här. Det låter ju toppen. Men i rapporten finns inte två grejer med, utsläpp från våra importvaror, alltså utsläpp som varan varit med och bidragit till innan den nådde svensk gräns och utsläpp från flygresor utomlands. De är de två största posterna i svenskarnas klimatpåverkande utsläpp.

Jag vill här inte härja med nån familj som sparat pengar i fem år för att kunna bjuda sin familj till en utlandssemester, jag UNNAR den familjen en resa. Vekligen! 😀

Jag vill här opponera mig mot de som flyger Bromma-Gbg varje vecka eller de som drar till Thailand en gång om året. Att flyga billigt verkar ha blivit en “mänsklig rättighet”. Det tycker jag är både galet och fel. Jag tycker det ska bli DYRARE att flyga, inte billigare. Sänk priser på tåg istället, gör det enklare att resa mellan länder i Europa med tåg istället för att flyga. “Men det tar ju sån tiiiiiiiiid!”. Ja men en week-end till NY? Är det vettigt?? Måste vi till Barcelona fyra dagar? Kan fyra dagar i Köpenhamn vara ett alternativ? Till Köpenhamn kommer man på 6 timmar med tåg från Sthlm, det om något är ju lyxigt! En lyxig week-end till Toscana, kan det möjligen bli en lyxig week-end på spa i Sverige?

Jag bor på en ö. Varje resa jag vill göra börjar med en färjetur på 3h 20 min. Jag får stå mitt kast, och stå ut med den där färjeturen. För jag har valt att leva här. Visst tusan var allt lite smidigare när jag bodde i Sthlm och alla resor kunde börja på Centralen. Men det här är mitt val.

Vill du försvara dina utlandsresor för dina barn och barnbarn om 40 år? “Vi visste inte bättre, alla gjorde ju så här!” Fuck that säger jag! VI VET! Vi vet det orimliga i att flyga utomlands två ggr/år. Vi vet det orimliga i att göra korta flygresor inom Sverige för att spara ett par timmar. VI VET DET! Så om 40 år när ni ska försvara er, då är rätt mening “Visst visste vi det, men det sket vi i!”.

Jag kommer med all säkerhet att flyga utomlands någon mer gång i mitt liv, jag vill t.ex. fira min 40-årsdag i Afrika, och ja dit flyger man ju. Det är fyra år kvar. För att kunna flyga en sådan sträcka, ja då måste jag tänka på mitt CO2-utsläpp i andra samanhang. Förkorta mina bilresor, handla mer lokalproducerad mat. Gillar du mango? Ja tänk då på att köper du en mango på 500 g så har den kostat 5 kg i CO2-utsläpp, hur ska du kompensera det? Äta mer svenska morötter istället för spanska eller växthusodlade tomater kan ju vara ett knep.

Jag säger inte att man ska sluta flyga, men när man flyger så ska man göra ett medvetet val. Behöver jag flyga? Behöver jag flyga så långt? Kan jag kompensera det här genom att kanske inte sitta i bilkö resten av året, utan välja att åka kommunalt. Självklart kan inte alla välja det, bor man på landet så gör man, men alla ggr jag suttit på SL-buss från Nacka till Slussen och sett alla rader av bilar med en person i som står och brummar och väntar, i onödan.

Om ni reser, klimatkompensera iaf. Plantera.

Picture 24

Nästa vecka är det höstlov här. Vi tar några dagar ledigt och myser på hemmaplan. Jag tänker att vi ska kolla in nya Fenomenalen, vi ska plantera lite på mormors koloni, på söndag är det födelsedagskalas i Trollskogen, vi hinner nog med en tur till Roma och bada. I min familj är det jag och en två-åring, vi har inget större behov av att åka utomlands för att få lite sol. Vi kan leka hemma. Så sparar vi lite CO2 till vår resa om fyra år, då vi ska kolla på vilda djur där de ska vara – i naturen.

This entry was posted in barn, energi/energislöseri, globalt, klimatförändringar, miljö, miljövärstingar, resor and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to 79: Ha hemma-höstlov

 1. Jag önskar verkligen att jag skulle kunna säga att vi aldrig flyger, eller i varje fall väldigt sällan, men tyvärr. Vi flyger i stort sett en gång om året (i alla fall om vi ser till de senaste två åren, innan dess var det tre års hemmasemestrande), men på plussidan är i alla fall att vi håller oss inom Europa, oftast är borta länge (senast en månad i Frankrike) och jag försöker att hitta alternativ. De senaste gångerna vi rest har vi i alla fall tagit tåg halva resan och skippat mellanlandningen.

  Jag tror att det framför allt behövs bättre och snabbare tåg om folk ska minska på sitt flygande. Det är ju som du säger helt galet att vi reser inrikes i ett så himla litet land. Jag har tyvärr rest en del inrikes, framför allt i jobbet, och har då inte kunnat motivera alternativen tillräckligt bra varken tids- eller kostnadsmässigt. För de flesta företag vill ha det billigaste och det som inkräktar minst på arbetstiden. Snabbare tåg nu! För det går ju, i somras reste jag genom nästan hela Frankrike på nästan hälften av tiden det tar att resa mellan Stockholm och Malmö.

  • AnnaCarin says:

   Men ni gjorde ju en sån resa man ska i så fall, ni var ju borta länge 🙂 Resa mer sällan och vara borta längre.
   Absolut! Pengar ska ju satsas på tågtrafiken! Herregud liksom sluta “rädda” SAS hela tiden och lägg pengarna på tågen. Såg du programmet o SJ? Kommer inte ihåg om det var Kalla fakta typ, det var ju verkligen pyttepengar som satsades på järnvägen i Sverige. Nä fram för enklare sätt att resa hållbart, det borde gå och sätta sig på ett tåg i Sthlm och med nått byte vara i Spanien, dessutom ska det inte kosta skjortan.

 2. Ekolisa says:

  Håller med, det är alldeles för billigt att flyga. Särskilt Ryanair får mig att spy. Där skiter man både i miljön och de anställda. Vi har infört en resepolicy i familjen – weekend resor i Europa går bort. På vår 10-åriga bröllopsdag tog vien kajak-kurs istället, jättekul!

  • AnnaCarin says:

   Ja en fy, jag har åkt Ryan en gång och aldrig mer. Det var ändå många år sedan, det blir ju bara värre och värre känns det som. Det är jättebra att göra saker i Sverige istället om man bara ska ta sig en kort semester 🙂 låter kul med kajak! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s