78: Baka mitt eget bröd

Vi är inga storkonsumenter av bröd. Jag gillar knäckebröd och min son gillar riskakor. Men om man är en storkonsument av bröd så kan man ju tjäna massor av pengar på att baka eget, och dessutom tjänar miljön på det. Det är bättre att transportera kompakta mjölpaket än fluffiga limpor. Om man dessutom har någon lokal mjölproducent så kan man gynna den och då sparar man än mer på transporterna. Att välja KRAV-odlat spannmål  är ju det bästa och inte så fruktansvärt mycket dyrare än konventionellt odlat. Jag brukar köpa dinkelmjöl från Laban här på Gotland, en påse kostar väl mellan 40-50 kr. För mig som inte använder så galet mycket mjöl så är det helt okej. Lokalt producerat, KRAV-odlat.

Jag köper extremt sällan mjukt bröd, ibland rostbröd och ibland mjukt tunnbröd. Jag undviker det för det är så mycket skräp i, alltså bröd som inte möglar på veckor, nasty. Jag kollade precis på en påse tortillabröd jag har i skafferiet, det går ut i november. What’s up with that liksom? Knäckebröd är ju inte speciellt mycket bättre, det är ganska ofta ospecificerad vegetabilisk olja i och då tänker jag alltid palm? Dessutom emulgeringsmedel, som väl inte är så konstigt i sig, om man är vegan vill man väl veta om det härstammar från djur eller växtfett. Men knäckebröd brukar generellt ha en kortare innehållsförteckning, ju kortare ju bättre.

Knäckebrödet transporteras ju med, det är lite mer stapelbart än mjukt bröd och tar lite mindre plats. Men om man har en lokal producent av knäckebröd, gynna den. Åh den som ändå bodde i Leksand… 🙂 Här finns ett recept på glutenfritt knäckebröd jag blivit bjuden på, ska försöka mig på att baka det med. Det var supergott! Vanligt knäckebröd har jag försökt baka en gång. Det slutade med cement-bröd som man var tvungen att luckra upp i te innan man satte tänderna i det. Nah.

Att baka eget rostbröd är ju lätt, baka ett vitt bröd, skiva och rosta. Klart. Skiva innan du lägger det i frysen bara. Men tunnbröd?? När jag satt och funderade över det här kom jag på att mamma brukade  baka stekpannebröd när jag var liten. Vilken fest! Det var ju jättegott och lämpade sig till picknick-macka. Hittade ett recept här.

På tal om stekpannebröd, tortillabröd? Ja men det går ju också att göra själv. Kanske är lite drygt om man inte planerar sitt fredagsmys, men man kan ju prova att baka tortillas 1 gång av 5 liksom. Håhåjaja, nu känner jag hur det börjar bli lite jobbigt… ska försöka. Minns när vi var i Bangladesh och på de flesta ställen fick nybakat roti-bröd til frukost, roti är också ett stekt bröd.

Världens godaste sconesrecept hittar du här! Mmmmm.

Jag kommer nog fortsätta köpa knäckebröd, men alltså köpa mjukt bröd, ska försöka låta bli. Baka är ju dessutom väldigt trevligt, och wow vad det luktar gott i köket.

Kanske tom kan ge mig på surdeg, nu när man kan köpa en odling i affär. förresten är det någon som har något superbra brödrecept? Dela gärna med er! Jag skulle bla vilja ha något bra recept på kalljästa morgonbröd, som man kan fixa ihop kvällen innan och bara stoppa i ugnen på morgonen. 😀

This entry was posted in mat, många bäckar små, miljö and tagged , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to 78: Baka mitt eget bröd

 1. Ludde says:

  hej! det här är mitt favvo-recept. det lämpar sig inte så bra till morgon-mackan (om man inte känner för att kliva upp en timme före frukost. men har man gäster imponerar man enkelt med detta. http://www.recept.nu/anette_rosvall_och_emma_hamberg/matbrod/mjol/slobrod/
  det blir en jättefin skorpa tack vare att man gräddar i gjutjärnsgryta.
  gillar också att man bara har i pyttelite torrjäst för det är så enkelt att ha hemma. brukar också välja att blanda vetemjöl och dinkel eller så, för lite mer smak

  kram på er!
  Ludde

 2. Anna E says:

  Hej!
  6,5 dl fyrkornskross (eko finns från Saltå kvarn)
  2,5 dl blandade pumpafrön och solrosfrön finns också eko att få tag i
  2 dl ekologiska russin
  1,5 dl dinkelkli ekologiskt (lite svårt att hitta men finns på bodystore)
  7 dl dinkelmjöl ekologiskt (köper mitt från berte qvarn i Halland som är närgränsade)
  1 msk bikarbonat
  1 liter ekologisk a-fil
  1,5 dl sirap ekologisk

  Blanda alla ingredienser, smörj och bröa 2 st brödformar, häll i smeten grädda i ugnen 150 grader i 90min.
  SUPERDUPERENKELT OCH GOTT!

  Angående riskakor så finns det ett alternativ gjorda på bovete från Rene Voltaire som både min son och jag älskar, lite dyra men ändå inte så farligt dyra. Köpte mina på nätet först men hittade dem sen på ett välsorterad Coop Forum. Finns med majs också men de är inte riktigt lika goda.
  Vågar inte servera så mycket ris mer sedan jag läste detta:
  http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maltider-i-vard-skola-omsorg/Risdrycker-i-forskola-och-skola/

  Gillar också knäckebröd men det finns inte så många traditionella knäckebröd där jag letar i allafall som är ekologiska. I love eco har två sorter men det ena har sesamfrön på och det andra är ganska segt att tugga. Skulle vilja hitta ett brunrostat krispigt ekologiskt om det är någon som har tips på det!

  • AnnaCarin says:

   Åh jag ÄLSKAR bikarbonatbröd! Orka inte med jäst oftast… Måste prova! 😀
   Oj då, han blandar med vanligt knäckebröd med och smörgåsrån. Det går lite i vågor med riskakorna.
   Jag har hittat inte hittat något eko-knäcke som är särskilt prisvärt. Får bli fulknäcke, men försöker undvika dem som antagligen är palmolja i.

 3. Anna E says:

  jag är heller inget fan av mjukt köpebröd och vill äta och servera så lite av detta som möjligt. Tid och ork till bakning finns inte just nu så jag brukar servera dessa kex:
  http://www.bodystore.com/3/sv/artiklar/frasbrod-bovete-eko-150-gram med en avocado till frukost. De är supergoda!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s