30kr för en handduk

Jag brukar ibland läsa Bloggkommentatorerna, och nu har en av dem för andra gången på kort tid skrivit ett inlägg angående miljö och konsumtion, hurra för det för hur många läsare har inte Bloggkommentatorerna? Jag har ingen aning men jag gissar på bra många fler än 365eko. Hur som det här inlägget handlar om konsumtionshets och grundar sig i en annan bloggares inlägg där hen är mycket nöjd över en handduk från Lagerhouse som kostat blotta 30 kronor. Jag skummar kommentarerna och hittar den här:

Picture 17Hen har bra synpunkter på att man måste ställa sig frågan HUR. Jag opponerar mig mot det där MEN! Jag tror som inte att alternativet till barnarbete är etter värre. Det går att undvika. Alltså hur gör vi för att barn inte ska utnyttjas, kunna ha en trygg barndom, och få möjlighet att gå i skola.

JO VI GER DERAS FÖRÄLDRAR STÖRRE MÖJLIGHETER!

När du köper den där handduken för 30 kronor så har någon annan i ledet bakom betalat det du inte betalade. Nu pratar jag inte om de som inte har råd, jag är fullkommligt medveten om att det finns massvis av barn i Sverige som lever i familjer med minimal inkomst. Det är knappast de föräldrarna som ska gå ut ochhandla en handduk av ekologisk bomull till skäligt pris. Nej det är resten av oss, vi som har en marginal, och framförallt de som har en jättemarginal.

Självklart är det superbra att ställa frågor, ställ dem i butiken, via kundtjänst, maila.Under vilka vilkor arbetar de som gör er produkt? Odlar/framställer råvarorna? Kunden har makten. Utan kunden ingen efterfrågan. Om då efterfrågan är varor som är schysst producerade, då kommer utbudet att öka. Finns ingen efterfrågan ja då finns det ju ingen anledning.

Den 24e april i år rasade Rana Plaza i Bangladsh, 1 129 textilarbetare omkom. det är en offantlig siffra. Det har kommit en del bra saker ur det, flera stora företag bl.a. H&M har skrivit på Bangladesh factory safety plan vilket skall innebära att företagets fabriker skall nå vissa säkerhetskrav för att få drivas. Kontroller kommer att ske bl.a. genom fackförbunden. Jag har läst att H&M och även andra företag som Lindex och Kapphal har möjliggjort det för de anställda att organisera sig fackligt. Så det händer saker. Men så får man ju även höra att H&M siktar på att flytta mer produktion till länder i Afrika. Alltså att flytta produktion gör man ju bara av en anledning. Större vinst.

Men konsumtionshetsen då? VARJE gång du tänker handla något, vad som, ställ dig de här frågorna:

1. Behöver jag den här?

2. Går den att handla begagnat?

3. Finns det ett mer miljövänligt alternativ?

Att betala lite mer för en vara är att ge föräldrarna till de arbetande barnen större möjlighet.Det vill säga att ge barnen större möjlighet. Om du har den marginalen så snälla, snälla bara gör’t.

This entry was posted in arbete, barn, globalt, inredning, kläder, miljö and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to 30kr för en handduk

 1. Solkatten says:

  De är så bra det du skriver! Alla vi som kan välja att köpa en dyrare, schysst producerad handduk borde göra det. När det gäller kläder, kanske också även haddukar, kan man tänka så att man köper färre plagg med de man köper ska vara schysst producerade. För hur många av oss i Sverige har inte alldeles onödigt många tröjor och toppar, och kanske även haddukar. Billigt köpta på t ex H&M. Här kan vi tänka om.

  • AnnaCarin says:

   😀 Precis, det gäller ju alla som kan välja om, det gäller ju inte alla. De som inte har råd ska inte heller ta sig råd, där det inte finns någon marginal liksom. Men de som har och tom har god marginal, det finns som ingen förklaring till att man inte vill försöka.

  • AnnaCarin says:

   Ja men precis! Jag läste den där med! Jag tycker det är fantastiskt att Fjällräven och Haglöfs lämnar det med, de gör ju mer utekläder. Det är ju så himla galet att sälja giftiga utekläder till utepersoner som väl antagligen njuter av naturen och är mån om den!

   • Erika says:

    Ja det är helt galet!!!!! Trodde själv tills förra året att Outdoor butiker typ naturkompaniet var bättre än genomsnittet men har ju märkt att de väller ut gore tex material i både skor och kläder och dessutom med märkningen ett grönare val ?!?!

   • AnnaCarin says:

    Ja man blir sjukt irriterad, men som sagt Fjällräven fasar ut och Haglöfs ska gå samma väg. NAturkompaniet har väl mängder av olika märken, så det blir väl till att vara på alerten själv som kund – det irriterar mig mest, att kunderna ska vara några himla detektiver. Buuu liksom!

  • AnnaCarin says:

   fick ju bara med hälften, lite snabb i fingarna! Såg också att tex Polarn inte skrivit på för bättre arbetsvilkor och säkrare fabriker. Då blir man ju med lite avvaktande. Bra eko ska väl vara reko med kan jag tycka.

   • AnnaCarin says:

    Ja man tänker ju att dyrt eko ska vara bra på fler sätt men det är ju inte säkert. Nu tror jag ju ltie mer på företag som levererar kvalité istället för kvantité mycket för att jag tror att man som kund faktiskt har lite större chans att kräva.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s