Ekoinfo! GMO och Monsanto

Alltså ikväll är inte kvällen jag orkar tänka på sånt här. Men det går ju inte att undvika. Jag är inte superinsatt på GMO men jag vet att det företag som dominerar marknaden är Monsanto. Tydligen nu så kan de eventuellt få årets World Food Prize. Det här är alltså företagen som uppfann PCB. Som gav hos hormoner som stimulerar mjölkkor att mjölka 25% mer under svåra påfrestningar. Vars produkt RoundUp förgiftar och förstör både miljö och människorna i närheten. Som tar patent på grödor, gör dem infertila och giftkrävande. Som säljer giftet som behövs för att hålla grödorna vid liv.

Gå in här och protestera mot att ett företag som skoningslöst härjar med bara pengar som mål vinner det här priset.

Erika tipsade om den här filmen. En film man verkligen inte VILL se men som man borde se. Jordens bin dör. Än sen? Vad händer utan bin, utan pollinering? Tanken ger mig sån ångest att jag bara vill lägga mig ner och gråta. Hur ska vi förhindra det här?

En vän till mig, Tissi Ors,  som driver sajten Nectar med fokus på vegankost har skrivit ett viktigt inlägg om GMO. Att välja eko är att välja bort GMO och onödiga bekämpningsmedel, det är ett sätt att undvika den här smutsiga delen av mat, om man har den möjligheten. Ni kan klicka in på hennes blogg eller läsa texten här. Är ni nyfikna på fräsch helvego mat så klicka gärna in ändå. Hennes sida är läsvärd och en fröjd för ögat! 🙂

Här följer Tissis inlägg från Nectar:

“De flesta av er är säkert redan medvetna om att mat och andra produkter innehållande GMO – genetiskt modifierade organismer – blir allt vanligare för varje dag. GMO-grödor är, kort förklarat, grödor vars DNA-massa ändrats för att bli mer motståndskraftiga mot sjukdomar och angrepp samt för att ge starkare plantor. Låter bra. Eller?

GMO bygger t ex (och här får ni ursäkta den förenklade lekmannaförklaringen) på att gener från bekämpningsmedel tillförs plantor för att skapa plantor som själva producerar bekämpningsmedel. Detta riskerar ge enorma negativa konsekvenser för människan, då ingen, i dagsläget, vet om bekämpningsmedlet fortsätter att tillverkas i kroppen. Även för miljön skapar detta stora bekymmer då de slår ut de inhemska grödorna (GMO sprids med pollen…) och därmed utarmar mångfalden. Det mixtras även med att bl a tillföra fiskgener till grödors gener (!) för att de ska stå emot kyla.
Dessutom odlas den största delen på mark som en gång varit ovärderlig regnskog. Regnskog som skövlats av korrupta storföretag som tvångsförflyttar och dödar regnskogens urinvånare. Regnskogen blir alltså mindre, utrotningen av djurarter och växter breder ut sig och urinvånare blir hemlösa – om de får behålla livet. Allt för GMO-pengars skull.

De grödor som är mest påverkade är majs, raps och soja – tre grödor som ingår i mycket av det vi äter. Och äter du animaliska produkter som kött, mejerier och ägg finns risken att djuren det kommer från har matats med GMO-foder (den största delen soja som odlas i världen, t ex, går ju till just foder åt djur som blir mat åt människor). Även djur genmodifieras för att ge större ”avkastning” i form av just sitt kött, sin mjölk och sina ägg.
GMO-ligan slår även, rent ekonomiskt, ut lokala småproducenter, ofta med riktiga maffiametoder.

Varför tar jag upp detta just nu?
Dels för att jag bryr mig om er, förstås, men även för att det, just nu, i oktober, är just Non-GMO Month, alltså GMO-fria månaden. Detta projekt startades 2010 i USA som ett led i att informera allmänheten om vad GMO är, hur det påverkar oss och resten av vår ovärderliga, unika planet samt för att öka medvetenheten att det är vi som konsumenter som har den egentliga makten. I USA och Canada har butiker hakat på genom att satsa mer på ekologiskt och närproducerat som ett led i kampanjen och det skulle jag gärna vilja se även här. Men innan det sker går tänket att applicera på den egna konsumtionen, var en än bor och handlar.
Genom att handla ekologiskt/organiskt odlad mat från lokala, medvetna producenter, genom att ifrågasätta våra butikers val av sortiment och genom att äta mer säsongsbetonad mat (t ex inga färska tomater efter att de svenska tagit slut) markerar vi också att vi inte ställer upp på giftigt, genmodifierat skräp. Vi visar att vi bryr oss om vad vi stoppar i oss, vad våra efterkommande får i sig, hur vi vill att åkrarna, skogarna, vattnen och luftrummet ska överleva.
Så nu vill jag uppmana och utmana er:
Låt denna oktober bli den månad då ni synar handeln och era inköp.
Strunta i vattniga importtomater och blaskiga, bleka jordgubbar. Handla medvetet, handla ekologiskt, lusläs på konservburkar, flaskor och kartonger. Det kommer att kosta lite mer och era vanor/rutiner kommer att ruckas, men ni kommer att må bättre, lära er massor och skicka signaler till matproducenterna om att vi inte ställer upp på skräpet.

Som ett enkelt redskap i handeln, rekommenderar jag appen Buycott (http://www.buycott.com/) med vilken du helt enkelt scannar EAN-koden med hjälp av mobilkameran, för att få info om GMO, märkets eventuella (andra) skumraskaffärer, vilket multiföretag som äger ditt valda varumärke, näringsvärde och en hel del annat matnyttigt om varan du funderar på att köpa. Appen finns för både iPhone och Android.
Mer info om GMO och Non-GMO Month finner du genom att följa länkarna här nedan. Det finns så klart mycket mer info på nätet.
* http://www.gmo-guiden.se/
… och eftersom ärkeboven Monsanto är världsledande inom GMO och snirklat/mutat/hotat sig in precis överallt:
Gör ert bästa.”

This entry was posted in Ekoinfo!, mat, miljö, miljövärstingar and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s