Ekotips! Green Pan

Halleluja! Jag fick ju en gjutjärnspanna i födelsedagspresent i maj, och den har varit toppen men inte till allt. Jag har fått “bränna in” den massvis av ggr, mitt bästa tips till det är nog kokosfett. Ändå är det svårt att steka vissa saker, som ägg och pannkakor och ibland vill den inte alls. Så ibland har jag plockat fram min teflonpanna som jag inte hunnit göra mig av med än. Men det känns ju så himla fel. Blä. Så nu köpte jag mig en efter-sommarjobbs-present. En stekpanna från Green Pan. Jag tycker det är klurigt att tipsa om produkter, speciellt som jag faktiskt har börjat få mail om “tips” från företag och intresseorganisationer. Men när det är en produkt som ÄR bra som kan byta ut produkter som är giftiga, så okej. Att det blev just en Green Pan var för att jag läste i Råd och Rön, nu hittar jag inte igen artikeln tyvärr. Edit: Det var Icakuriren och du hittar testet här! Det var tre keramiska stekpannorna som var klart bättre än de andra non-stick, och de var likvärdiga. En av dem var Green Pan.

En Green Pan innehåller inte PFTE (Teflon/Gore-Tex t.ex) eller andra perfluorerade ämnen, PFOA, här hittar ni en intressant (och läskig) artikel om PFOA. Företaget bakom Green Pan säger att de bantat CO2 utsläppet i tillverkningen med 60%. Såna siffror är ju lite kluriga, jämfört med vad liksom. Men ni kan läsa mer om det på företagets egen hemsida. Picture 12Nu blev det lite reklam för tretti.se med, alltså de var ju sjukt snabba med leverans så okej då. Det här är alltså en stekpanna med keramisk yta. Den är non-stick utan att vara giftig. JA den var svindyr. Men så sjukt nöjd jag är. Här ska stekas giftfria pannkakor!

Green Pan eller någon annan keramisk stekpanna, eller gjutjärn – målet är ju detsamma, att byta ut de giftiga produkterna. Sluta steka i plast. Eller koka. 🙂

Edit 2014-04-06: Eftersom jag har hört att keramiska pannor tappar sitt nonstick efter ett tag så tänkte jag uppdatera. Min Green Pan är som ny fortfarande, och då använder jag den i princip varje dag. Återkommer om ett halvår!

Edit 2014-10-08: Har använt min panna 1 ett år nu ungefär och den uppför sig lite underligt ibland, det går inte att göra äggröra i den tex, det blir oätligt, det fastnar inte men kokar på ett konstigt sätt. Jag har hört lite negativa saker om kermikpannor, som att man inte vet hälsoriskerna, är det egentligen ett nytt teflon? Jag steker mest i min gjutjärn nu och funderar på att köpa mig en kolstålpanna.

This entry was posted in Ekotips!, mat, miljö, miljövärstingar and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

29 Responses to Ekotips! Green Pan

 1. Jag tycker att det är bra att du tipsar! Generellt tycker jag att gjutjärn funkar bra, vi har en panna som bränner fast men den är illa skött och var nog lite dålig redan från början. Men jag har ett problem och det är att jag är inte så himla stark. Den stora stekpannan (som bränner fast) behöver jag två händer för att lyfta och sen en extra hand för att skrapa ur. Skulle gärna läsa det där Råd och rön-testet. Fanns de där eco-stekpannorna från OBH Nordica med? Har också sett någon gjutjärnspanna som skulle vara tunnare, har du läst något om den?

  • AnnaCarin says:

   Tror att det var OBH Nordica med, ska googla lite till, hittade bara en betallänk nu när jag sökte igen. Ja men JA! Tyngden liksom! Min gjutjärn är liten, typ kanske 22 cm, den är ju astung! Om jag hittar den där länken så länkar jag på din blogg! Det som stod var att alla de tre keramiska pannorna var likvärdiga i alla testerna. 🙂

 2. Fröbomb says:

  Jag håller med, gjutjärnspannor är bra men inte till allt. Vi har köpt en panna från de Buyer som jag gillar. Även den har krävt en del infettning så här i början.

 3. Anna E says:

  Hej. Jag har aldrig bränt en pannkaka i min gjutjärnspanna och jag lagar mååånga pannkakor ska du veta :-). Mitt bästa tips när det kommer till att steka pannkakor är att ha i lite rapsolja i smeten och sen rejält med smör i laggen för varje pannkaka. Då blir plättarna så där härligt knäckiga, hälften vatten och hälften mjölk ska jag också tillägga och sex ägg så blir det ljuvligt gott!
  Angående tyngden så tycker jag man vänjer sig eller så har jag bara blivit starkare 🙂
  Det enda som jag aldrig lyckas med att inte bränna fast är bacon, som jag ska ha i fläskpannkaka och makaronipudding ex. Tills jag fick det smarta och tidsbesparande tipset att steka baconet i ugnen i formen som jag sen ska använda( då slipper man till och med att smöra formen!)

  • AnnaCarin says:

   Haha åh du har nog helt enkelt lite bättre hand med matlagningen överlag… Blev sjukt sugen på knäckiga plättar 🙂 Har aldrig provat hälften vatten, gör du alltid det? Till vanliga pannkakor med?
   Jag tror jag har blivit svagare jag…
   Men bacon! Ja det är ju pannas fiende. Det är inte så ofta vi steker det här hemma men jag förstår inte hur något så FETT kan fastna?! Tack snälla för feed-back! Och jag tänker absolut fortsätta steka i min gjutjärn, men jag kör nog äggen i den andra. 😀

 4. Anna E says:

  jepp! alltid hälften hälften, på en höft ska tilläggas. 6dl mjöl (dinkel), 6 dl mjölk (alltid gammeldags och eko), 6 dl vatten, en lagom skvätt med rapsolja och 6 ägg. Samma smet till både plättar och pannkakor. 🙂

  • AnnaCarin says:

   Tror du man kan halvera det där bara? Vi är ju bara två. Eller kan man frysa in pannkakor? 🙂

   • Erika says:

    Funkar fin fint att frysa pannkakor. Jag rullar dem och lägger dem bredvid varandra. Alternativt frysa dem styckvis platta och sen lägga dem ovanpå varandra. Kräver lite mer plats dock innan de blivit stela.

   • AnnaCarin says:

    Åh tack snälla! Vad skulle jag göra utan alla fina bloggläsare! 🙂 Kram!

   • Anna E says:

    Klart du kan halvera. Vi är också bara två för det mesta som äter men jag gillar inte att frysa in mat utan äter hellre samma mat två dagar i rad eller tre beroende på vad det är jag lagat..ingen som klagat än hitintills :-)( ganska eko också, sparar infrysningen 🙂 )
    Sen vill jag också tillägga att jag är övertygad om att stekspaden spelar roll i slutresultatet av pannkake/äggberedningen 🙂 som jag tror jag nämnt tidigare. Har en riktigt riktigt bra stekspade från Global och det gör verkligen skillnad i vändningarna! den är så tunn att man lätt kommer under och har tillräcklig bredd för att kunna lyfta och vända över utan att ha sönder något! När jag steker ägg och gör omelett använder jag mig alltid av mitt pannkakejärn också istället för stekpannan, i med att det knappt är någon kant på pannkaksjärnet så är det superlätt att vända äggen.

   • AnnaCarin says:

    Så där brukar jaag med göra! Met för att jag hatar att laga mat.. men klart sparar ju infrysningen med 🙂 Just ja, det sa du förra ggn det var prat om stekpannor! Får investera! Jag har en i trä som inte är riktigt lämplig….

  • Anna E says:

   Det där med eko och infrysningen kom jag på när jag skrev :-), jag tycker det är gött och veta att maten man ska ha imorgon redan är klar så att man kan lägga tid på annat än att stå och svettas vid spisen…

 5. Erika says:

  Har en gjutjärns gryta som jag inte tagit hand om så bra och i den fastnar gärna maten 😦 Men min vanliga lagg strular aldrig.
  När jag använt klart den så häller jag i lite vatten och ställer på spisen, kokar upp vattnet och diskar ur (utan diskmedel) torkar torr. Häller i olja och låter stå på eftervärme (alt låg temp) då tar pannan upp oljan bättre har jag läst.

 6. Erika says:

  Ett gott tips på mumsiga plättar. Mättande lunch eller smidig utflyktsmat till hela familjen/skogsdagar för barnen. Lika goda varma som kalla.
  http://magnusboden.se/2012/06/15/havreplattar-med-banan/
  Ps, Jag använder ej flytande honung utan fast svensk eko honung.

  http://mobil.svd.se/c.jsp;jsessionid=A17E02BF28D31E76C2010858A935F91C.sonny4?cid=25967251&rssId=&item=http%3a%2f%2fwww.svd.se%2f%3fservice%3dmobile%26amp%3barticleId%3d8021158%26amp%3bnew%3dtrue

 7. Jenny says:

  Mycket bra tips, vi har en teflonpanna som behöver bytas ut men har inte hittat nåt bra alternativ än. Tror det får bli denna, låter väldigt bra! 🙂

  • AnnaCarin says:

   Jag är supernöjd!! Stekte massa pannkakor igår och det gick galant. Den är lite tjockbottnad så det tar lite längre tid liksom, jag vet inte om det är just Green pan eller keramiska pannor överlag. Men summan =sjukt nöjd! 😀

   • Jenny says:

    Skall hälsa det till Per, han är skeptisk eftersom han inte kan få “känna på den” i nån affär innan vi köper: Jag har sagt att det faktiskt går att skicka tillbaka om man inte gillar men han måste tänka lite på saken… Är det bra grepp på handtaget? Är den stadig? Så kanske jag kan övertyga honom med ytterligare några argument… 😉

   • AnnaCarin says:

    Superbra grepp. Alltså hälsa Per att jag verklign inte ångrar mig. Den är väldigt stadig, stadigare än en vanlig teflon men lättare än en gjutjärn. 😀 Om ni köper en och inte är nöjda så kan jag köpa den av er. Tessan kan få den i present… KRAM!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s