Ekotips! Aleppotvål

savon-laundry-soap

Jag måste rekommendera Aleppotvål! Jag har de senaste veckorna tvättat både kropp och hår med den. Jag köpte en från Jordklok, tror den med högst koncentration av lagerbärsolja. Jag är supernöjd med det som shampo, mitt hår blir mjukt utan att det torkas ut. Jag eftersköljer dock med en surskölj, iskallt vatten med lite äppelcidervinäger i.

Alepotvålen är handgjord och tillverkas enligt en 2000-årig tradition. De tillverkas främst i Syrien, i staden Aleppo, den består till stor del av olivolja och lagerbärsolja. Den lagras 6-9 månader innan den säljs. Hur dyra de är beror på hur hög koncentration av lagerbärsolja det är, det varierar mellan 2% upp till 60%.

Vissa företag försöker förstås få ned priset, hittar man en för billig för att vara sann Aleppotvål så innehåller den antagligen palmolja, som är billigare än olivolja. Och palmolja är ju ett väldigt stort miljöproblem och är onödigt att köpa i en sån här produkt. Riktiga Aleppotvålar är skrovliga, bruna och ju mer lagerbärsolja desto mörkare är dem. De ska vara hårda att skära i och inte bli för “såsiga”. Aleppotvålar ska vara stämplade.

Aleppotvålen jag köpt från Jordklok kommer från Syrien men inte nödvändigtvis från staden Aleppo. Om man köper en av märket Karawan från Body Bazar så har man med säkerhet köpt en från Aleppo. Tvålarna tillverkas även i andra länder t.ex. Turkiet. Men att försöka köpa en tvål från just Syrien har ju den fördelen att pengar kommer in i ett område som verkligen behöver det.

Sedan 2011 råder inbördeskrig i Syrien, det har ju varit svårt att missa. I juni 2013 uppgavs att konflikten dittills kostat över 100 000 människors liv. Ett stort antal människor är har lämnat landet och flytt både till närliggande länder och tagit sig längre bort. Rädda barnen uppskattar att 1 miljon av dessa är barn.

Om utrymme och vilja finns så kan man ge sitt stöd till de krigsdrabbade i Syrien genom:

Röda korset

Rädda Barnen

Läkare utan gränser

UNHCR

Svenska kyrkan

This entry was posted in Ekotips!, globalt, hygien/skönhetsprodukter, miljö and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Ekotips! Aleppotvål

 1. Rebecka says:

  Jag hittade faktiskt en aleppotvål i teaffären i Lund, tvålen hade en fin stämpel och de sa i affären att den var från Aleppo. 🙂

 2. Åh vad kul att du också gillar Aleppotvål. Har hört många tala gott om dem, men har själv inte testat. Kanske är dags. Att få ett bra alternativ till schampo vore ju toppen.

  • AnnaCarin says:

   Ja hittills är jag jättenöjd! Jag tvättar typ en gång per vecka. Men sursköljer efteråt, men det gör jag jämt. Jag har tappat ganska mycket hår i sommar, men nu verkar det ha bromsat upp. Vet inte om det är vädeomslag eller nytt schampo men hoppas det håller i sig 🙂

 3. Fifi says:

  Blir sugen på att testa!

 4. Anna E says:

  Har äntligen blivit färdig till att beställa Aleppo tvålen, har fram tills nu kört på Weledas baby calendula fasta tvål samt Weledas Calendula schampoo and bodywash både till mig och Ebbe och egentligen varit nöjd men sen är det ju det här med Limonene och Linalool som kan vara allergiframkallande. Förstår egentligen inte varför de måste tillsättas kan den inte bara vara luktfri eller ha sin egendoft så att säga?
  Ekoschampoo tycker jag är svårt, har testat så många och ibland funkar de ett tag sen måste man byta, vore kul om detta funkade på mitt hår. Sursköljning säger du, måste man göra det efteråt?

  • AnnaCarin says:

   Men eller hur?! Varför stoppar de det i?? Blev frvånad att det finns i både Weledas och Urtekrams produkter dessutom i den barntvålen jag har haft som ska vara så himla miljövänlig. Kan inte miljö och kroppsvänlig vara samma.. argh!
   Nä det tror jag inte du behöver, du kan ju prova först utan. =)

  • AnnaCarin says:

   Jag har extremt torrt svinto-hår vill jag tillägga. =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s